Hlavní navigace

Recenze: Apacer M721 - elegantní hlodavec

17. 8. 2011

Sdílet

Bezdrátová (2,4 GHz) laserová myš M721 od Apaceru se může pochlubit snímačem s technologií Blue Engine, jež by měl nabídnout dobré výsledky i na povrchu, kde klasické optické myši selhávají – a právě zvědavost, jak si tato myš se zajímavým poměrem ceny k výkonu povede v praxi, nás přivedla k tomuto testu.

Produkt nabízí zcela klasicky dvě hlavní tlačítka zapuštěná do designu horního krytu, jimž sekunduje rolovací kolečko, které standardně dokáže mimo jiné fungovat jako tlačítko třetí. Na boku myši se pak nachází další dvojice šikovně umístěných tlačítek.

Apacer M721Díky svým velmi kompaktním rozměrům (94 x 66 x 38 mm) a miniaturnímu přijímači (cca 1,5 x 2 cm včetně USB konektoru, lze jej ukrýt do zdířky na „bříšku“ produktu) se recenzovaná myš hodí především pro použití u notebooků. S dlouhodobou prací se stolním počítačem ovšem není její velikost příliš slučitelná, zejména pak v kombinaci s větší mužskou rukou, která se zde nemá o co opřít a po čase se tak úchop stane velmi nepohodlným. Zařízení tedy doporučujeme spíše pro ženy a dívky nebo případně občasné použití spolu s notebookem v terénu.

Optický senzor disponuje možností přepínání rozlišení mezi 800 a 1600 dpi - pro tyto účely je myš dokonce vybavena speciálním tlačítkem na svém „hřbetu“. Po jeho zmáčknutí produkt krátce zabliká a během několika vteřin se přepne do vyššího nebo nižšího rozlišení. Dokážeme si představit, že tuto vlastnost využijí například grafici nebo hráči počítačových her. Ti by však zřejmě měli vyšší nároky na přesnost snímání, jež je podle našich zkušeností bohužel spíše průměrná. Dokonce i na běžném kancelářském stole, což je povrch, s nímž si hravě poradí většina optických myší v cenové hladině okolo 100 Kč, vznikají tu a tam podivné trhavé pohyby, o jejichž původu můžeme pouze spekulovat.

Jelikož se jedná o myš bezdrátovou (jistě vynikající zpráva z pohledu absence změti kabelů na pracovním stole), a tudíž napájenou dvojicí AAA baterií, musel výrobce z hlediska snížení spotřeby energie přistoupit k určitému kompromisu – myš se tak po několika minutách nečinnosti „uspí“ a při opětovném pohybu jí může několik sekund trvat, než se ze své letargie probudí.

Verdikt:

Apacer M721Hodnocení celkově příjemného a povedeného produktu poněkud sráží občasné trhavé pohyby kurzoru, k nimž dochází neočekávaně bez zjevné příčiny a také poněkud delší doba nutná k probrání myšky z úsporného režimu.

Hodnocení: 65%

Cena: cca 300 Kč s DPH

Zapůjčil: Apacer

 

Parametry:

  • Kolečko
  • Optická
  • Rozhraní: USB
  • Ergonomie: univerzální
  • Bezdrátová technologie: Radio Frequency
  • Počet tlačítek: 6

Byl pro vás článek přínosný?