Hlavní navigace

Recenze: Apple iPad - 1. díl

11. 5. 2010

Sdílet

Přerostlý iPhone, retardovaná televize... Podobné vtípky zesměšňující nejočekávanější produkt Applu v poslední době jen kvetou, nicméně na trhu se iPadu daří.

První doteky:

V rukou působí iPad velice robustním dojmem. Svrchní straně dominuje hladký skleněný povrch, jenž okolo displeje utváří obdélníkový panel vhodný pro oporu rukou při psaní. Ten po okrajích ohraničuje úzký hliníkový rámeček. Spodní část krytu nesoucí charakteristické logo v podobě nakousnutého jablka naopak sestává z jediného výlisku z anodizovaného hliníku.

Displej:

Pomineme-li nezřídka kritizovaný poměr stran 4:3, musíme uznat kvalitní zpracování displeje, mezi jehož přednosti patří obzvláště vysoký jas, syté barvy a široký pozorovací úhel (výrobce udává hodnotu až 178°), kterého je dosaženo díky použití technologie IPS (z angl. In-plane switch - technologie založená na specifickém uspořádání tekutých krystalů pro dosažení širšího pozorovacího úhlu).

IPSJemnost displeje je sice ve srovnání s iPhonem nižší (132 pixelů na palec u iPadu oproti 163 pixelů na palec u iPhonu), ovšem výhody 9.7palcové úhlopříčky jsou jasně zřetelné. Pokud si nainstalujete aplikaci primárně určenou pro iPhone, dočkáte se sice jen jejího zvětšení, nicméně například v e-mailové službě větší plocha displeje stírá nutnost přepínání mezi jednotlivými okny, jako tomu bylo na iPhonu.

Co se týká jasu, vede opět iPhone. Při nastavení maximálního jasu a zakázání automatické volby jasu působí obraz na 9,7palcovém displeji s LED podsvícením temněji. Mluvčí Apple tento fakt komentoval tím, že telefon, od nějž se očekává stejné využití venku i vevnitř, by měl disponovat displejem s vyšším jasem.

Rovněž práce v GUI je na iPadu příjemnější. Větší displej s sebou nese například možnost psaní "všemi deseti", nebo jednodušší ovládání objektů na ploše.

Rychlost systému:

Přes veškerou neochotu Applu poskytnout bližší informace o použitém procesoru (potažmo chipsetu) s nic neříkajícím označením A4 už dnes víme, že se v základu jedná o procesor ARM Cortex A8, jehož verze byla nicméně navržena přímo pro potřeby iPadu. Na čem opravdu záleží, je ovšem běh systému v praxi. Při většině úkonů se iPad choval velice pohotově, hry běžely plynule, rovněž zoomování větších obrázků se obešlo bez prodlev. Zpomalení jsme zaznamenali snad jen při konverzi souboru do nativního formátu aplikace iWorks.

Co se týká internetového prohlížeče, nabízí iPad rozhodně příjemnější zážitek ze surfování na webu. Necháme-li mluvit čísla, výkonnostní test SunSpider JavaScript spuštěný skrze prohlížeč Safari dokončil iPad za 10,4 sekund, což je o 5 sekund lepší výsledek, než jakého dosáhl iPhone 3GS.
A4
Baterie:

Útroby iPadu skrývají dvoučlánkovou baterii o kapacitě 25 Wh, jež by měla podle výrobce dosahovat až desetihodinové výdrže. Podle ohlasů mnoha majitelů však tablet vydrží dokonce déle. Z vlastního pozorování můžeme podobná tvrzení potvrdit. Nabijete-li iPad přes noc, měla by baterie při běžném využití během dne vydržet.



Softwarová vs. hardwarová klávesnice:

Rozhodně se nedá tvrdit, že by dotyková klávesnice na displeji plnohodnotně nahrazovala klávesnici stolní. Při troše tréninku se ovšem psaní na displeji, obzvláště při použití obou rukou, stane velmi rychlým. Přesto redukovaný rozměr softwarové klávesnice neumožňuje zobrazení všech speciálních znaků v základní tabulce, což může uživatele při psaní notně zdržovat. Co jsme však nejvíce postrádali, byla grafická odezva kláves. Při stisknutí klávesy, narozdíl od iPhonu, totiž nedojde ke zvětšení písmena, je to ovšem otázka zvyku. Při zobrazení klávesnice v poloze navýšku nebylo pro změnu snadné při použití dvou palců á la psaní na iPhonu dosáhnout až na nejvzdálenější klávesy.

Otestovali jsme tedy rovněž dokovací stanici s klávesnicí a bluetooth klávesnici. Obě si vedly velmi dobře, odezva iPadu na stisk jednotlivých kláves byla vynikající, tudíž jsme ani při rychlém psaní nezaznamenali v textu ztrátu znaků.

iPad jako čtečka knih:

iPad se svým charakterem rovněž staví do pozice zařízení pro čtení e-knih, přičemž se stává hlavním konkurentem americké populární čtečky knih Kindle společnosti Amazon. Mezi nesporné výhody čtečky Kindle patří především nižší pořizovací cena, menší hmotnost a celková jednoduchost. Ovšem mnozí uživatelé pravděpodobně dají přednost barevnému displeji s LED podsvícením a celkové multifunkčnosti, s níž přichází nový tablet Applu.

iPad nabízí výběr e-knih z více zdrojů. Kromě čelní protěžované aplikace iBook mohou uživatelé využít přístup do knihovny Amazonu nebo stahovat bezplatné e-knihy ve formátu ePub (pouze bez ochrany DRM). Co však musíme iPadu vytknout, je fakt, že neumožňuje žádnou standardní metodu placeného odběru novin či magazínů. Některé publicistické společnosti tento nedostatek řeší vývojem vlastních aplikací pro iPad, nicméně tato záporná vlastnost jablečný tablet oproti čtečce Kindle značně znevýhodňuje.
iBooks

 

ICTS24

Safari, aneb internet bez Flashe:

iPad dostal do vínku internetový prohlížeč Safari v hybridní verzi, jež od iPhonu získává funkci "zoomování dotekem" a od iMacu pro změnu lištu záložek. Těžký šrám na jinak příjemném dojmu z prohlížeče však představuje absence podpory Flashe. Nepočítejte tedy s korektním zobrazením většiny webových stránek ani s hraním flashových her. Ovšem díky velké popularitě iPhonu a nyní i iPadu začaly mnohé weby s flashovým obsahem nabízet alternativu jednoduchého zobrazení. Podobné stránky jsou vtipálky zesměšňujícími nedostatky Applu trefně označovány jako iPad ready.

Strohá Multimédia:


V oblasti přehrávání multimédií iPad nijak neohromí, spíše zklame. Hybridní aplikace pro přehrávání hudby kombinuje prvky funkcí iPhonu s desktopovým iTunes, přičemž samozřejmostí je možnost tvorby a editace playlistů či práce s knihovnou. Nepříjemná je ovšem vlastnost, kdy při spuštění skladby zmizí uživatelské rozhraní a zobrazí se pouhý album art, což bohužel v nastavení nelze nijak změnit. Dále jsme postrádali funkci sdílených knihoven iTunes.

Rovněž aplikace pro přehrávání videí přináší jistá rozčarování. Jednotlivé tituly jsou zastoupeny jen cover arty bez textového popisu. Více informací se zobrazí až po poklepání na zvolený film či TV show. Jak už bylo řečeno, iPad si již vyslechl dosti kritiky za svůj zastaralý poměr stran, tudíž jen zmíníme možnost zobrazení videa na celém displeji formou ořezu přesahujících krajních částí. Tuto funkci vyvoláte dvojitým poklepáním na přehrávané video. Pokud jde o interní reproduktory, můžeme iPad pochválit za hlasitý a čistý zvuk, díky němuž můžete sledovat filmy pohodlně i bez sluchátek.

Další postřehy vám přineseme již brzy!