Hlavní navigace

Recenze: Apple iPad - 2. díl

15. 5. 2010

Sdílet

Přerostlý iPhone, retardovaná televize... Podobné vtípky zesměšňující nejočekávanější produkt Applu v poslední době jen kvetou, nicméně na trhu se iPadu daří. Odkud se tedy bere tak vysoká všeobecná popularita nového tabletu?

První díl článku hledejte zde:

http://pcworld.cz/hardware/recenze-apple-ipad-setkani-s-legendou-1-dil-9804

 

iPad v pracovním procesu:

Nebudeme nijak hlouběji zabředávat do diskuze nahraditelnosti netbooků iPadem, nicméně uvedením kancelářského balíku iWork se pokusil Apple rozšířit univerzálnost iPadu ještě o pracovní využití. Všechny tři dílčí aplikace však působí jako šité horkou jehlou. Musíme ale podotknout překvapující množství funkcí, jež se do celého iWorks, jehož instalační soubory dosahují v součtu velikosti zhruba 100 MB, vměstnalo. Dle našeho názoru se však kancelářský balík hodí spíše pro drobnou editaci a prohlížení dat, než pro tvorbu důležitých pracovních dokumentů.

Do rukou či na kolena?

Po rozbalení čerstvého iPadu nastává neočekávaný problém, kam tablet umístit, aby se s ním dalo pohodlně pracovat? Například pouhé čtení zaměstná obě vaše ruce, neboť vyšší hmotnost a kluzký povrch zkrátka jedna ruka nezvládne. Situace se možná zlepší při použití ochranného pouzdra, ovšem řešení tohoto zapeklitého problému raději necháme na samotných uživatelích.
ipad

 

Předinstalované aplikace

Kromě internetového prohlížeče Safari naleznete na iPadu ještě několik předinstalovaných aplikací, jež svým charakterem především využívají velké pracovní plochy.

Korespondenční aplikace Mail vznikla spojením prvků stejnojmenného programu na iPhonu a iMacu. Jakkoliv se zdá být Mail praktický, stále postrádá funkci sjednocené přijaté pošty. Například okno s nabídkou výběru jednotlivých účtů by bylo užitečné.

Aplikace Kalendář svým grafickým zpracováním připomíná opravdový papírový kalendář a chová se velmi podobně jako iCal známý z Mac OS X, jen se dle našeho názoru vyznačuje lepší odezvou. Aplikace Kontakty slouží jako obyčejný adresář a Poznámky pak představují pouhou zvětšeninu iPhonové verze. Jen štěstí, že už brzy se snad v App Store objeví množství alternativ.

S aplikací Mapy se na větším displeji rozhodně lépe pracuje a navíc nabídne nové terénní zobrazení, jež z ploché mapy utvoří plastické reliéfy.

app storePřestože nebyl iPad obdařen kamerou, můžete se těšit na aplikaci Photos, kterou ocení spíše uživatelé zatížení na líbivé zpracování než na funkcionalitu. Můžete dvěma prsty roztahovat obrázky, prohlížet fotografie nebo iPad synchronizovat s iPhoto, nicméně zásadní funkce, to jest editace fotografií, chybí. Jeden z doplňků iPadu má uživatelům umožnit import fotografií a videí přímo z digitálních zařízení, tudíž o aplikaci sloužící k editaci obrazových médií se snad vývojáři postarají. Fotografie každopádně na displeji iPadu vypadaly velmi dobře, rovněž letmé kreace a přechody při spuštění slideshow hodnotíme kladně. Na výběr pak mají uživatelé seřazení fotografií dle místa, lidí, nebo událostí a k navigaci slouží rovněž spodní lišta s náhledy. Tyto volby ovšem fungují jedině tehdy, používáte-li na svém počítači iPhoto. Že by další kradmý monopolní tah Applu?

Některé aplikace známé z iPhonu, jako jsou Počasí, Hodiny, nebo Kalkulačka na iPadu chybí úplně. Různé ekvivalenty však můžete zdarma stáhnout z App Store.

Rovněž jsme postrádali jakékoliv aplikace ve formě plovoucích oken ve stylu widgetů populárních z konkurenčního OS Windows Mobile. Tak velká pracovní plocha, jejíž náplň tvoří pouhé ikony aplikací, zkrátka působí příliš stroze.

Nutno však dodat, že existence App Store do budoucna skýtá obrovské možnosti. Kromě třinácti defualtních aplikací společně s balíkem iWorks a knihovnou iBooks můžete počítat s nepřeberným množstvím aplikací vyvinutých pod taktovkou developerů třetích stran. Byly jsme velmi překvapeni kvalitním zpracováním některých aplikací od vývojářů, kteří dokonce zatím iPad neměli v ruce. Bohužel notná část nabízených aplikací je primárně určena pro iPhone 3GS, nebo iPod Touch, což je na jejich chování nepříjemně znát. Takové aplikace mohou být zobrazeny buď jako zmenšené v okně, nebo přes celý displej. Otestovali jsme hry Assassin's Creed a Oregon Trail a aplikaci Facebook, přičemž zobrazení na celý displej při jejich nízkém nativním rozlišení nevypadalo dobře.

Obří uživatelské rozhraní

iPad zklamal velká očekávání příchodu nového operačního systému iPhone OS 4.0. Namísto toho byl vybaven systémem iPhone OS 3.2, který je sice mírně odlišný od předchozího OS 3.1, nicméně uživatelské rozhraní iPadu vážně vypadá jen jako roztažená obrazovka iPhonu. Dotykové ovládání je sice pohodlné, avšak zvětšené ikony ani při vyšším rozlišení displeje nevypadají hladce. Přirovnali bychom to ke sledování běžného videa na HDTV. Optimalizaci vizuální stránky operačního systému zkrátka mohl Apple zvládnout lépe.
ipad
Verdikt

Není snadné odpovědět na otázku, zda-li se vyplatí iPad pořizovat. Nepopiratelně se jedná o unikátní zařízení, vyčnívající především svým designem, hardwarem a univerzálností využití, ovšem vzhledem ke svým nedostatkům se tento stylový tablet hodí spíše jako domácí doplněk k notebooku či stolnímu PC.

Ve hře je ovšem stále nový operační systém iPhone OS 4.0, jenž by mohl uspokojit požadavky dalších potenciálních zákazníků. Verdikt tedy zní, pokud se považujete za nadšence do moderních technologií a designových vymožeností, přičemž vás neodradí ani některé zásadní prohřešky tohoto zařízení, iPad je v současnosti jediná volba. Ostatní nechť vyčkají příchodu iPhone OS 4.0, nebo se poohlédnou po podobných zařízeních konkurenčních firem.

Hodnocení: 80 %

Specifikace:

Operační systém: Apple iPhone OS 3.2
Procesor: 1 GHZ Apple A4
Kapacita pevné paměti: 16, 32, nebo 64 GB
Displej: 9,7" kapacitní, LED podsvícení, 1024 x 768
Sítě: WiFi 802.11n, Bluetooth 2.1, 3G modem (vybrané modely)
Baterie: Li-pol, 25 Wh
Rozhraní: 30pinový konektor (pro dokovací stanici), 3,5 mm jack
Další příslušenství: zabudovaný mikrofon a reproduktory, akcelerometr, digitální kompas
Rozměry: 242,8 x 189,7 x 13,4 mm
Váha: 680 g / 730 g (3G model)

Byl pro vás článek přínosný?