Hlavní navigace

Recenze: Apple Safari 3.1

30. 4. 2008

Sdílet

Nová verze webového prohlížeče od společnosti Apple udržuje trend podpory moderních webových technologií. Jak obstál v recenzi PC Worldu?

CS24

Internetový prohlížeč americké firmy Apple Safari je díky předcházejícím verzím znám především svým novátorským přístupem k webovým technologiím. Nová verze této aplikace pokračuje v nastaveném trendu. Safari 3.1 nepřináší pouze širokou podporu současných webových standardů, ale jako první prohlížeč přichází s podporou tak nadějných technologií jako je například CSS Animations.


Uživatelské rozhraní prohlížeče nezaznamenalo proti předchozí verzi větších změn a prohlížení webových serverů, jejichž vývojáři ještě neimplementovali nové technologie, je s předchozí verzí v podstatě identické. Další známá vlastnost je nedostatečná oficiální podpora plug-inů třetích stran. Pojďme se však podívat na některé nové funkce, jež nám umožní spatřit web budoucnosti.



Jednou z malých, ale důležitých změn je možnost zobrazení speciálního vývojářské menu s několika příkazy, jež musely být v minulé verzi aktivovány složitě pomocí příkazové řádky. Pomocí funkce „User Agent“ zde můžeme velmi jednoduše testovat kompatibilitu našich stránek s nejrůznějšími prohlížeči. Další funkcí je „Network Timeline“, jež podává detailní zprávu o velikosti a době stahování jednotlivých elementů webové stránky. Díky tomuto menu máme také možnost vypínat jednotlivé webové funkce, jako například JavaScript nebo zablokovat obrázky. Pokud jste webový vývojář, bude pro vás toto menu velice užitečné.

Opravdovým trhákem u této verze Safari je však podpora nových webových standardů, jež dávají vývojářům mnohem více flexibility. Prvním z nich je „Web Fonts“, rozšíření CSS, pomocí něhož se veškeré TrueType fonty stahují automaticky během nahrávání stránky. To odstraňuje nudnou část vývoje, ve které se neobvyklé písmo před umístěním na web převádí na grafiku, aby se každému stránka zobrazila korektně, bez ohledu na instalovaná písma v jeho systému. Takto lze navrhnout stránku přímo s použitím nestandardního písma, protože si ho webový prohlížeč stáhne sám automaticky.

Mírně nás při používání rozladily malé nedostatky, kdy některé stránky nebylo možné zobrazit vůbec. Několikrát nám prohlížeč také bez varování spadnul. Nicméně věříme, že tyto nedostatky autoři postupně odstraní.



Další novinkou je CSS Animations. Pomocí této funkce můžeme rozhýbat blokové objekty (např. otáčet blokem písma) bez potřeby vytvoření a stahování animace. Safari dle našich zkušeností popsané animace provede podle kódu perfektně. Tato novinka by měla v konečném důsledku přinést i rychlejší načítání stránky, neboť se budou stahovat pouze instrukce pro prohlížeč a nikoliv grafika.

Verdikt: Celkově je tento webový prohlížeč zaměřen do budoucnosti. Teprve v okamžiku, kdy weboví vývojáři začnou pracovat s novými standardy, budou moci uživatelé využít a ocenit všechny novinky. V tu chvíli bude Safari 3.1 velmi dobře použitelným funkčním moderním webovým prohlížečem. Dnes je to pouze "uživatelsky příjemný a přitom velmi rychlý prohlížeč, jehož tvůrci ještě musejí pochytat nějaké ty mouchy v kódu".

- - Ondřej Pilát