Hlavní navigace

Recenze: Arctic MC001-BD - ARCTICké zábavní centrum

27. 10. 2011

Sdílet

Nejsilnějším tahounem zábavních center výrobce Arctic Cooling je bezpochyby kompletně pasivní chlazení slibující neslyšitelný provoz. Marketingový tahák nebo tichá skutečnost?

Tuto vlastnost ocení zejména skupina uživatelů, kterým se už při sebemenším slyšitelném ruchu v klidu obývacího pokoje či ložnice na samotě u lesa začínají zlostí ježit chlupy na těle. Jelikož není Arctic v oblasti chlazení žádné „béčko“, pokud jinak konstrukčně perfektně zvládnuté pasivní chlazení nezpackáte nevhodným umístěním s důsledkem zacpáním průduchů či zamezení cirkulace vzduchu, nezůstávají HTPC řešení MC001 pouze u slibů, ale ztrácí se svou nehlučností nadobro někde v koutu pokoje.

Pro jejich ledově klidnou fyzickou přítomnost je však rádi vhodně umístíte mezi vaše další AV komponenty, mohou se totiž pochlubit atraktivním designem i „dvojí tváří“. Z jedné strany je HTPC vyvedeno v lesklém černém provedení, zatímco druhá strana zaujímá provedením stříbrným. Vhodným natočením a postavením na bok (nikoliv však položením do horizontální polohy) docílíte kýženého barevného slazení s dalšími prvky vašeho interiéru.

ARCTICké zábavní centrum

Dostupná jsou celkem 4 řešení, z nichž všechna staví na dvoujádrovém 1,8GHz procesoru Intel Atom D525, mobilní grafické kartě AMD Radeon HD 5430 s 512 MB GDDR3 paměti a 4 GB DDR3 paměti RAM. Liší se převážně výbavou, podle níž jednotlivé modely značíme a vzestupně řadíme MC001-E (Barebone PC), MC001-DVD (DVD-RW mechanika), MC001-DVDS (DVD-RW mechanika a 120GB SSD disk) a finálně model MC001-BD (Blu-ray mechanika), s nímž vás na následujících řádcích blíže seznámíme.

Do vínku mu byl dán 500GB disk, kterým však paměťové možnosti MC001-BD zdaleka nekončí. K dispozici jsou v čelní části celkem dva USB 3.0 konektory spolu s čtečkou paměťových karet 4 v 1 a 3,5mm jackem pro audio výstup i vstup. Zásobník portů situovaný v zadní části pak čítá VGA i HDMI konektor, Ethernet (integrován je rovněž 802.11 b/g/n Wi-Fi modul a infračervený přijímač), pět USB 2.0 portů a v neposlední řadě také množství audio vstupů a výstupů pro připojení osmikanálové soustavy reproduktorů (7.1).

Softwarový doprovod pak standardně zajišťuje 32bitová edice Windows 7 Home Premium společně s přehrávačem PowerDVD 10 od CyberLinku, jež bez dalších okolností ihned po spuštění zabezpečí většinu prováděných úkonů. Ani tak se však instalaci dodatečného softwarového vybavení, kodeků a dalších nezbytností domácího zábavního centra nevyhnete.

Srdce systému, jehož úlohu zastává Intel Atom D525, si na nic nehraje a s vyrovnaným tepem plní přesně to, co od něj v útrobách HTPC řešení racionálně očekáváte: běžné každodenní povinnosti či příjemnosti sahající od brouzdání po internetu až po nenáročnou kancelářskou práci a přehrávání mediálních souborů v plném HD rozlišení 1080p. Jakmile jej začnete vytlačovat mimo stanové bariéry, narazíte pochopitelně na jeho výkonnostní možnosti. Na náročné výpočetní úkony totiž tento „nízkovoltážník“ zkrátka není stavěn, stejně jako atlet na závody v pojídání povidlových knedlíků.

Obdobně je tomu s osazenou grafickou kartou AMD Radeon HD 5430, která se s hardwarovou akcelerací a klidem Angličana postará o co možná nejhladší průběh při přehrávání Blu-ray disků a multimediálních HD souborů, jakmile se ji však pokusíte vyždímat pro hraní některého z aktuálních herních trháků, narazíte na dno i při minimalizované obrazové kvalitě.

ARCTICké zábavní centrum

Překvapivě není MC001-BD dodáván spolu s infračerveným dálkovým ovladačem, a to i navzdory tomu, že portfolio Arcticu čítá model MCR1 uzpůsobený speciálně pro multimediální PC typu MC001. Na druhou stranu však lze bezplatně stáhnout oficiální aplikaci pro smartphony s platformou iOS nebo Android, která funkci postrádaného dálkového ovladače bezpečně zajistí, a to v moderním a chytrém duchu.

Pro uživatele, kteří si počítač v jakékoliv podobě neodmyslitelně spojují s klávesnicí a myší, nabízí Arctic řešení 2 v 1, neboli bezdrátovou mini klávesnici K481 s multi-dotykovým touchpadem na pravé straně a úsporným módem, k jehož automatické aktivaci dochází po 10 minutách nečinnosti.

Verdikt:

Pokud pátráte po opravdu tichém multimediálním společníkovi do ložnice či obývacího pokoje, který si hravě poradí s videem ve vysokém rozlišení, můžete si dát pohov – našli jste. Nezapomínejte však na avizovaná hardwarová omezení, na hraní nejnovějších pecek není model MC001-BD stavěn ani při nejnižším nastavení.

 

Hodnocení: 80 %
Cena: 16 344 Kč (zdroj: Heureka.cz, 23.10.2011) / 699,95 dolarů (zdroj: www.arctic.ac)

 

Základní specifikace:

Procesor: Intel Atom D525, 2 jádra, 1,8 GHz
Paměť: 4 GB DDR3 RAM, 500GB pevný disk
Grafika: 512MB AMD Mobility Radeon HD 5430
Síť: Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11b/g/n
Rozhraní: VGA, HDMI, 2 x USB 3.0, 5 x USB 2.0, Ethernet, audio vstup/výstup (2 vepředu, 6 vzadu), optický digitální S/PDIF audio výstup, infračervený přijímač, čtečka paměťových karet 4 v 1
Příslušenství: HDMI kabel, napájecí adaptér, Wi-Fi anténa

Byl pro vás článek přínosný?