Hlavní navigace

Recenze: Ashampoo Antivirus

15. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Ashampoo
Do rodiny antivirových programů musíme započítat také stejnojmenný program německé firmy Ashampoo. Firma se sice s většinou svých programů zaměřuje na něco jiného, ale podívejme se na to, jak se jí daří i na tomto poli.

Hned od počátku je jasné, že program není u firmy Ashampoo žádnou mimořádnou celebritou a program je zařazen do nabídky spíše jako první krok tímto směrem. Proto jej také firma dala dohromady víceméně nalevno, aniž by se namáhala nějakým dlouhým vývojem. V podstatě se jedná o licenční antiviráky firem Bitdefender a Emsisoft.

article-img-4f-caf6da48daef0161e9839049018caf-orig

Graficky povedené rozhraní nabízí základní kroky – Ochrana, Skenování, Záznamy a Nastavení. Pokud něco není v pořádku, panel Ochrana zežloutne nebo dokonce zčervená a dostaneme možnost problémy opravit.

Jako u všech podobných programů, je nutné hned po instalaci prověřit celý počítač, potom už by se o problémy měl antivirák starat v reálném čase sám. Tentokrát je ale nastavení poměrně nepochopitelné a program nabídne pouze Rychlý sken a případně skenování malwaru. Pokud opravdu chceme natvrdo vyskenovat celý počítač, musíme zvolit Custom Scan a nastavit ho tak, že skenuje všechny části disku. I tento program si můžeme nastavit na pravidelné automatické skenování. Program se navíc učí, takže skeny jsou postupně výrazně kratší.

article-img-c2-241b2211b529ea66b31a9a16e91a98-orig

Jelikož program nebyl vyvinut v domácích laboratořích, sází na kvalitu renovovaných firem a mateřská společnost ani svůj software neposílá k ověření do nezávislých laboratoří. Samotný Bitdefender se ale objevuje na špičce žebříčků.

Anti-malwarová ochrana je velice kvalitní, poněkud ale zaráží, že software spouští ochranu až ve chvíli, kdy se malware snaží spustit. Na jedné straně je pravda, že malware, který jen sedí v adresáři a nikdy se nespustí není de facto škodlivý. Na druhé straně se ale může stát, že se antivirový program nějakým hnutím mysli sám vypne (jak se mi nedávno stalo s bezpečnostním balíkem Kaspersky), a to na nastartování malwaru stačit může.

article-img-51-7fb816569aedd74fbda44fcbdbfa22-orig

Méně spolehlivá je ochrana proti nebezpečným URL. Ashampoo sice používá tři vrstvy ochrany, ale i tak dosahuje zhruba 65procentní účinnost, ochrana proti phishingu byla v testu PcMag mizivá. O to lepší byla ochrana proti ransomware.

article-img-7d-687a3ab490870737dacc88b7c96579-orig

Verdikt

Některé funkce tohoto programu jsou velice kvalitní, jiné fungují jen sporadicky. Jelikož ani cenově není Ashampoo Antivirus nějak mimořádně přívětivý, můžeme klidně zůstat u originálních antivirových programů.

Pro:  Spolehlivý antivirový software

Proti: Špatná ochrana proti phishingu

Celkem: 70 procent

Výrobce: Ashampoo

CS24

Cena: 30 USD (cca 700 Kč; 1 licence na 1 rok)

article-img-bb-7a352e6efd1ba5a437d84c043ed2aa-orig

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.