Hlavní navigace

Recenze: Ashampoo Photo Optimizer 7

17. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Ashampoo
Německá firma Ashampoo má na trhu zajímavý fotoeditační software ve formě programu Photo Optimizer. Jelikož se jedná již o sedmou verzi, je jasné, že většinu much se již dávno podařilo vychytat a novinku budou spíše třešničkou na dortu.

Instalace je velice svižná, takže záhy uvidíme, že nová verze má modernější design. Na rozdíl od většiny programů, kde může na firmu tlačit jak chceme, ale některých věcí se prostě nedočkáme, Ashampoo si při vývoji algoritmu nechalo radit od 5 tisíc potenciálních zákazníků. Do ruky tak dostáváme vymazlenou verzi, která není jen výsledkem snažení vývojářů, ale hlavně je výsledkem toho, co uživatelé chtějí a potřebují.

Zlatým hřebem jsou automatické úpravy. Algoritmus si fotografii prohlédne a automaticky najde možné problémy, od jasu až třeba po saturaci. Jedním kliknutím potom dostaneme vylepšenou podobu. A jelikož si můžeme vybrat libovolný počet fotografií, můžeme upravovat opravdu ve velkém.

Pokud ale nechceme nechat všechno na automatu, můžeme upravovat i ručně. Na horní straně je nabídka jednotlivých oblastí, od úprav barev až po úpravy portrétů nebo třeba změnu fotografie na malbu. Samotné ovládání na první chvíli připadá poněkud nezvyklé, protože pokud postupujeme od jedné změny ke druhé, budeme mít chvilku pocit, že jsme druhým krokem zrušili ten první krok. Teprve když klikneme na Apply, objeví se všechny změny pohromadě. V některých případech zjistíme, že jsme změny připálili, protože některé úpravy se v razantnější verzi k sobě příliš nehodí. Zvykneme si ale brzy.

Verdikt

Velkou výhodou je nízká cena, v současné době toho na softwarovém trhu za cenu pod 20 eur mnoho nedostaneme. Photo Optimizer je softwarem, který sice není plnohodnotným fotoeditorem, na to je nabídka fotoeditačních kroků přece jenom poněkud slabší. Nicméně CPU nám nijak nezatíží a zvláště automatické úpravy jsou skutečně fungující, takže chybu rozhodně neuděláme a Photo Optimizer nabídne za málo peněz hodně muziky.

Pro: Kvalitní automatické úpravy

Proti:  Na používání si budeme chvilku zvykat

Celkem: 80 procent

Výrobce: Ashampoo

Cena: 19,99 USD (440 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.