Hlavní navigace

Recenze: ASRock ION 330HT-BD

14. 12. 2009

Sdílet

S příchodem platformy Intel Atom se na trh dostalo veliké množství přenosných počítačů označených jako netbooky. Ve stínu těchto modelů jsou však sourozenci určení pro stolní platformu, kteří umožňují vytvoření miniaturních počítačů.

ASRock ION 330HT-BD


ASRock ION 330HT-DB je nejvyšší model této společnosti, nabízející pokročilý stupeň výbavy. K dispozici jsou i méně vybavené modely, lišící se především příslušenstvím, nikoliv však základními komponentami, které jsou pro celou řadu ION 330 stejné.

Základ celého produktu tvoří mikroprocesor Intel Atom 330, což je dvoujádrová varianta procesoru pracujícího na frekvenci 1,6 GHz. Toto CPU je vybaveno 1 024 kB paměti L2 cache, systémová sběrnice FSB tepe na frekvenci 533 MHz, výrobní technologie je 45 nm, pracovní napětí bylo  stanoveno na 0,9 – 1,1625 V. Maximální spotřeba činí 8 W. Velikost povrchu jádra Atomu 330 je 52 mm2, počet tranzistorů 94 milionů a mezi podporované technologie patří Execute Disable Bit, Intel 64 (zastupující 64bitovou architekturu) a Intel Hyper-Threading Technology. U tohoto typu procesoru snad ani nelze očekávat pokročilé technologie Enhanced Intel Speedstep Technology nebo Intel Virtualization Technology, nicméně mnoha uživatelům určitě chybět budou.

Vzhledem k multimediální povaze celého nettopu výrobce sáhl po řešení ION společnosti NVIDIA (konkrétně pak model NVIDIA MCP7A s integrovaným grafickým jádrem NVIDIA GeForce 9400), které přináší oproti standardnímu čipsetu Intel 945GC Express Chipset vyšší grafický výkon (v reálném životě využitelný v pravdě pouze pro akceleraci videa ve vysokém rozlišení), zvládá připojení monitoru s vysokým rozlišením (maximálně 2 560 x 1 600 obrazových bodů), případně přináší možnost použití všech aktuálních výstupních, analogových nebo digitálních, konektorů (přesně VGA, dual-link DVI, HDMI a Display Port) a v neposlední řadě taktéž možnost použití úspornějších paměťových modulů DDR3.

ASRock ION 330HT-BD

Hardwarovou konfiguraci pak doplňují dva 1 GB moduly operačních pamětí DDR2 800 MHz, jeden 2,5“ pevný diskSeagate ST9320325AS s kapacitou 320 GB, gigabitová a Wi-fi 802.11 b/g/n síťová karta, mimo jiné pak i osmikanálová zvuková karta s podporou DTS a optická mechanika slim velikosti s možností čtení a zápisu CD, DVD a čtení Blu-Ray disků. V balení je přiložen infračervený dálkový ovladač včetně externího napájecího zdroje s maximálním výkonem 65 W a velmi sympatickými rozměry. Ke kompletnímu popisu výbavy nesmí chybět ani výčet konektorů, kterými ASRock ION 330HT-BD disponuje: možnost připojení grafického výstupu má uživatel přes analogový VGA nebo digitální HDMI konektor, přičemž v balení nalezne i redukci z HDMI na DVI. Vedle již zmíněného zvukového výstupu a síťové karty je k dispozici šest USB 2.0 konektorů a překvapivě i velmi užitečný konektor kombinující e-SATA s USB 2.0. e-SATA je označeno jako Powered, což znamená, že port dokáže napájet nenáročné e-SATA zařízení (například Flash disk s tímto rozhraním).  

Zpracování nettopu je příkladné, námi testovaná varianta s černou barvou hliníkové skříně a komponenty v ní byly sestaveny precizně, chlazení účinné a dostatečné. Základním stavebním kamenem je firemní motherboard ASRock AMCP7A-ION, komponenty jsou rozmístěny účelně a funkčně. Dominantou jsou dva velké pasivní chladiče a dva sloty pro operační paměti DDR2 s maximální rychlostí 800 MHz. O chlazení nettopu se starají dva 5 cm ventilátory, které výkonnově dostačují, nicméně jejich hlučnost je jedním z největších mínusů celé sestavy. Ne, že by hlučnost byla vysoká, naopak, celková hlučnost nettopu ION 330HT-BD je velmi nízká a ve srovnání se stolními počítači zanedbatelná, nicméně po několika hodinách provozu začaly ventilátory slabě a vysoce pískat. Jediný zásah do konfigurace by tedy byla okamžitá výměna těchto ventilátorů za jiné, kvalitnější. Výrobce na náš dotaz týkající se hlučnosti ventilátorů odpověděl, že v prodejní verzi bude tento problém již odstraněn.

Zajímavou a neméně podstatnou informací je i výkon řešení. Ten je dán především použitým dvoujádrovým mikroprocesorem, čipová sada a grafická karta v tomto pohledu přináší pouze zanedbatelné zvýšení rychlosti oproti platformě Intel Atom + Intel 945GC Express Chipset při stejné konfiguraci. Výrobce se chlubí plnou kompatibilitou ION 330HT-BD s nově uvedeným operačním systémem Microsfot Windows 7, proto jsme byli zvědaví, jak si s tímto systémem nettop poradí.

Jaké bylo naše překvapení, když jsme po několika desítkách minut strávených instalací operačního systému Microsoft Windows 7 Home Premium 32bit (bohužel jako jedna z mála připomínek k tomuto zařízení – OS není dodán v základu, jeho implementace je pak na prodejci/koncovém uživateli) stanuli před plně funkčním operačním systémem s minimem lagů a prostojů způsobených nízkým výkonem procesoru. Po instalaci patřičných ovladačů čipové sady, grafické karty a infračerveného snímače (ten jediný bylo nutné instalovat manuálně, o vše ostatní se – alespoň v základní verzi – postará automatická aktualizace nového operačního systému) jsme mohli ION 330HT-BD plnohodnotně využít jako pracovní počítač nebo multimediální centrum domácnosti. Během testování bylo znát, že nettop prošel dlouhou optimalizací začínající u BIOSu základní desky až po výběr použitých komponent, neboť použité 2 GB operační paměti společně s rychlým pevným diskem se ukázaly jako nezbytným doplňkem pro plynulý chod systému.

Pro představu, vyzkoušeli jsme porovnání výkonu ION 330HT-BD a systému postaveném na stejném procesoru jen s tím rozdílem, že za čipset byl použit firemní Intel 945GC Express Chipset. Stejně tak jsme vyzkoušeli ke stávajícímu operačnímu systému nainstalovat i Windows XP. Z našich měření vyšlo najevo, že použití čipsetu Intel nebo NVIDIA nemá na běžný provoz žádný reálný výkonnostní vliv, odezvu systému ovlivnila velikost operační paměti a rychlost pevného disku. Při 1 GB RAM a pomalém 80 GB pevném disku byl operační systém Windows 7 pro běžný provoz téměř nepoužitelný, na obou systémech by bylo lepší použít stařičký Windows XP pro nenáročné použití. Při 2 GB paměti RAM a rychlém 320 GB pevném disku na obou systémech běžely oba systémy velmi svižně (samozřejmě myšleno relativně s přihlédnutím na pořizovací cenu zařízení).

ASRock ION 330HT-BD

Jednoznačnou výhodu přináší ION v rychlejší a lépe vybaveném grafickém jádře. Nejenže tak je k dispozici kromě běžného analogového i digitální výstup s plnou podporou HDCP, ale hlavně použité řešení NVIDIA dokáže s patřičným software urychlit přehrávání videí ve vysokém rozlišení, není tak problém si pustit Blu-Ray film v 720p nebo 1080p. Vzhledem k bídnému rozšíření Blu-Ray titulů na našem trhu je daleko zajímavější akcelerace přehrávání videa ve vysokém rozlišení u MKV souborů (TV nebo Blu-Ray ripů filmů, dokumentů a seriálů) – obecně videa H.264, k čemuž je potřeba mít aktuální ovladače grafické karty a softwarový přehrávač s podporou DXVA. Nám se podařilo zprovoznit na tomto nettopu přehrávání videí ve vysokém rozlišení při 720p zcela bezproblémově a u 1080p pak záleželo na konkrétní velikosti datového toku.

U nízkých a středních datových toků bylo přehrávání plynulé, u vysokých jsme se však již setkali s občasným zaškobrtnutím systému a trhnutím obrazu. Nicméně pro běžně dostupné formáty je s patřičným softwarovým nástrojem (v našem případě Media Player Clasic Home Cinema) ASRock ION 330HT-BD dostatečným partnerem pro plynulé přehrávání videa. Celkově výkon testovaného nettopu je dostatečný pro domácí multimediální použití, připojení k televizi nebo projektoru se přímo vybízí. Pro všechny ostatní úkony, jako je nasazení pro běžné kancelářské aplikace nebo úprava fotografií a videa, je toto řešení pomalé a i když na něm všechnu práci vykonáte, na dlouhodobou práci to prostě není.

Další kladnou vlastností ION 330HT-BD je jeho spotřeba. Nejnižší naměřená hodnota byla velmi příjemných 22 W, při maximální zátěži a krátce po spuštění pak nettop odebíral necelých 34 W. Zde můžeme nabídnout srovnání se systémem postaveným na Intel Desktop Board D945GCLF2 (desktopová verze Intel Atom a desktopová verze čipsetu Intel 945GC) uložená v počítačové skříni In-Win s integrovaným 120W napájecím zdrojem. Při stejné konfiguraci pak ASRock byl o 12 – 15 W úspornější. Je potřeba vzít v úvahu, že v porovnávaném systému byl napájecí zdroj s 2x vyšším výkonem. I zde je vidět, že návrh aktuální verze nettopu ASRock byl dlouhý a především účelný.

Než se dáme do závěrečné rekapitulace, musíme se zmínit ještě o jedné funkci, na kterou jsme narazili. Je to možnost podrobného nastravení pracovních frekvencí a napětí mikroprocesoru, čipové sady a operačních pamětí. Jinými slovy, po vstupu do BIOSu základní desky získáte možnost přetaktování, tedy funkce, která není moc často k vidění u tohoto typu osobního počítače. Protože je však chlazení procesoru a čipsetu řešeno pouze pasivně, v žádném případě nedoporučujeme využít této funkce. Je pravda, že samotný procesor jde po několika desítkách minut zkoušení a testů nastavit na pracovní frekvenci přesahující 2 GHz, nicméně výkonnostní rozdíl neodpovídá vynaloženému úsilí s nastavením a vyladěním chlazení. Ale jde to, a jen tento fakt může být pro mnoho uživatelů rozhodující.

Verdikt:

Shrnout naše více jak dvoutýdenní zkušenosti s nettopem ASRock ION 330HT-BD do jedné věty nelze. Pokud budeme mluvit o produktu jako o Jako pracovním nástroji, je nettop použitelný pouze napůl díky svému nízkému výkonu, na celodenní kancelářskou práci prostě není stavěný. Pokud však budeme brát nettop jako multimediálního společníka, je malý, hezký, dostatečně vybavený a funkční pro přehrávání veškerého multimediálního obsahu, navíc s bonusem v podobě dálkového ovládání. Budete-li tak chtít použít ASRock ION HT330-BD jako multimediální centrum domácnosti, za velmi příjemnou cenu dostanete plnohodnotné řešení schopné svižně reagovat a přehrávat hudbu i video, to vše v elegantním balení typu All-in-one. Za výrazné mínus tohoto řešení je kvalita použitých ventilátorů, které doporučujeme okamžitě vyměnit a absence portů USB v přední části (pro připojení jakéhokoliv zařízení je potřeba využít jeden ze šest zadních portů). Vadila nám taktéž absence předinstalovaného operačního systému Windows 7 Home Premium, který je pro tento přístroj naprosto ideálním řešením.

Dovětek na závěr ohledně ceny: při objednání přístroje na testy se pohybovala jeho cena jen lehce nad 8 000 Kč vč. DPH a bez OS, nyní ho lze pořídit za cenu o zhruba 2 000 Kč vyšší . Cenový skok je však způsoben vánočním šílenstvím, ale i tak se jedná o cenu, která je minimálně o třetinu nižší než u  podobně koncipovaného počítače v HTPC provedení.

Klady:

+ multimediální HTPC řešení vše v jednom
+ výbava, podpora HD videa a Blu-Ray mechanika
+ vzhled a funkčnost

CS24

Zápory:

- hlučnější ventilátory
- chybějící přední porty USB
- pro aktivaci hardwarové akcelerace HD videa je nutný zásah zkušeného uživatele

Cena včetně DPH: 10 200 Kč
Zapůjčil: ASRock Inc., www.asrock.com

Hodnocení: 75 procent

Technické parametry:

Základní deska: ASRock AMCP7A-ION
Mikroprocesor: Intel Atom 330
Čipová sada: NVIDIA ION graphics processor
Grafická karta: Integrovaná, NVIDIA ION graphics, označení NVIDIA GeForce 9400
Operační paměť: 2 x 1 GB DDR2
Pevný disk: Seagate ST9320325AS, 320 GB, 5400 ot/min, 8 MB cache
Optická mechanika: DVD Super Multi (CD a DVD Read/Write, Blu-Ray Read)
LAN: Gigabit LAN + Wi-Fi 802.11 b/g/n
Zvuk: HD Audio 7.1 + DTS
Rozměry: 195 mm x 70mm x 186mm
Hmotnost: 1,7 kg
Podporované OS: Microsoft Windows 7 32/64bit, Windows Vista 32/64 bit, Windows XP 32/64bit