Hlavní navigace

Recenze: Asus LS221H

8. 10. 2008

Sdílet

Zajímavou kombinaci portů, se kterou se ovšem zřejmě budeme setkávat stále častěji, přináší svému majiteli nový tenký širokoúhlý panel Asus, nesoucí označení LS221H.

Panel je vybaven klasickým D-Sub (VGA) konektorem, který přivítají například majitelé starších notebooků, pokud používají externí monitor, který v tomto případě však není doplněn tradičním DVI konektorem, ale HDMI rozhraním. Tento dvaadvacetipalcový displej ovšem nepřináší kromě této zajímavé kombinace portů z technologického hlediska nic převratného a sází na osvědčená a prověřená řešení. Asus se drží v této kategorii běžně používaných panelů technologie TN, která nabízí rychlou odezvu, obecně vykoupenou nepřesností podání barev. My můžeme být v tomto případě spokojeni s tím, že panel patří mezi ty lepší, se kterými se lze na trhu setkat. LS221H se pyšní papírovou odezvou 2 ms, nicméně v praxi samozřejmě počítejte s časy okolo 5-6 ms. Maximální hodnoty jasu jsou 300 cd/m2, s dynamickým kontrastem 4 000 : 1.


Slušnou práci celkově odvádí řídící elektronika displeje, které se daří úspěšně potlačovat ghosting a velmi zdařile se pere s obecně známými neduhy TN technologií. Při testech si totiž displej (na danou kategorii) vedl velice pěkně v zobrazení barev i šedoškály, i když se samozřejmě vlivem omezení nevyhnul proužkování, což jsme očekávali. Displej však mile překvapil v testech přehrávání DVD, kdy si poradil i s výrazně tmavými scénami. Konfigurace panelu samozřejmě předurčuje tento displej i pro počítačové hry.

Asus také do základny displeje umístil LED diody, které jsou kromě osvětlení užívány v režimu Light-in-Motion II pro světelné efekty. Vezmeme-li v úvahu tyto doplňky a celkovou koncepci displeje, kladoucí důraz na rychlou odezvu a s maximální snahou o potlačení ghostingu, plus doplnění TN matice sklěněným panelem, je jasné, že Asus tento displej směřuje především pro multimediální využití. Pokud si říkáte, že je škoda, že panel není „hádéčkový 1 080“, ale pouze s rozlišením 1 680 x 1 050, poohlédněte se po 24“ modelech. Již u tohoto modelu je rozteč pixelů 0,282 mm a pro dosažení Full HD by případné rozteč přinášela jak technologické, tak ergonomické problémy. Navíc si uvědomte, že většina ripů, které jsou v současnosti nejčastějším zdrojem „HD obrazu“ v Česku, připadá na zahraniční seriály, kterým postačí i 720 bodů.

Verdikt:
LS221H je multimediální displej, který si najde své místo především v rodinách hledajících všestranný displej, stylově provedený v netradiční kombinaci materiálů. Navíc z hlediska obrazového výkonu představuje rozumný poměr mezi výkonem, vybaveností a cenou.

Cena vč. DPH: 8 000 Kč

- - Tomáš Jirásko

CS24