Hlavní navigace

Recenze: Asus RT-N56U: router pro náročné

22. 3. 2011

Sdílet

Základem je čtyřportový switch kombinovaný s jedním WAN portem a DHCP serverem, zajišťujícím sdílení připojení k internetu ze všech dostupných zdrojů (ADSL či kabelový rozvod internetu)

Označení router pro Asus RT-N56U plně nevystihuje všechny funkce, kterými tento produkt disponuje. Jeho základem je čtyřportový switch kombinovaný s jedním WAN portem a DHCP serverem, zajišťujícím sdílení připojení k internetu ze všech dostupných zdrojů (ADSL či kabelový rozvod internetu).  Připojení jak vně, tak uvnitř sítě umožňuje použít standardních 10/100 Mbit/s, ale i nejmodernější rychlost 1 000 Mbit/s. Tento parametr ocení zejména nároční uživatelé, vyžadující rychlý přenos dat uvnitř sítě, a nadšenci, vlastnící rychlé kabelové připojení k internetu, u něhož se nebudou muset bát využít i nejvyšší aktuálně nabízenou rychlost 100 Mbit/s.

Kabelovým rozvodem počítačové sítě však možnosti Asus RT-N56U zdaleka nekončí. Přístroj nabízí i bezdrátové připojení počítačů. Obsloužit a přidělit vnitřní IP adresy (IPv4) dokáže až pro 253 počítačů v síti. K běžným protokolům bezdrátového přenosu dat IEEE 802.11b/g s maximálními teoretickými přenosovými rychlostmi 11 Mbit/s, respektive 54 Mbit/s přidává i nejnovější standard 802.11n, jež se vyznačuje schopností přenášet data až 300 Mbit/s. Aby toho nebylo málo, výrobce se rozhodl použít vedle standardní frekvence 2,4 GHz i pokročilejší 5 GHz pásmo. Zejména použití 5 GHz technologie společně s optimalizací firmware výrobcem by mělo výrazně zlepšit propustnost dat mezi klienty připojenými bezdrátově.

Další užitečné vlastnosti přinášejí dva plnohodnotné USB 2.0 porty, umístěné na zadní straně hned vedle pěti RJ45 konektorů. Ty lze využít pro zapojení externích disků k routeru, k připojení výrobcem podporované tiskárny či multifunkčního zařízení.

Při pohledu na samotný přístroj jsme se ještě nezmínili o užitečné funkci hardwarového resetu ve formě tlačítka umístěného mezi USB a RJ45 porty, dále pak o příjemně malém adaptéru napájení, ale hlavně o vzhledu samotného routeru. Kdo by čekal obyčejnou bílou nebo šedou krabičku a z ní vyčnívajících (v lepším případě) několik antén Wi-Fi připojení, mýlil by se. Asus RT-N56U je totiž koncipován naprosto odlišně a jeho předností je líbivý design v leskle-černém provedení. Díky němu může být produkt směle umístěn v multimediálním centru dění obývacího pokoje, aniž by jakkoliv rušil. Přední strana přístroje je opatřena lesklým povrchem, což je na jednu stranu efektní, na druhou stranu to však zavazuje svého majitele k neustálému otírání otisků. Na přední straně jsou rovněž integrovány veškeré informační diody, spravující uživatele o aktivitě routeru. Díky propracovanému designu lze Asus RT-N56U umístit jak vodorovně, tak i svisle pomocí dodávaného stojánku, který se jednoduchým nasunutím připevní ke spodní straně.

Instalace routeru je snadná a výrobce se tuto činnost snažil co nejvíce zjednodušit, aby si se zapojením a základním nastavením poradil i méně zkušený uživatel. Velmi povedená je funkce při prvním zapnutí, kdy si router nedokáže automaticky zajistit přístup k internetu, nasměruje uživatele z jakékoliv zadané internetové adresy prostřednictvím webového prohlížeče na průvodce připojením k internetu. Další výhodou v tomto ohledu je aktuální manuál v mnoha jazykových mutacích, mezi něž patří i jazyk český. Manuál věcně a dostatečně přesně popisuje všechny kroky vedoucí k zprovoznění zařízení, a to včetně ukázek otisků obrazovek.

Po přihlášení do uživatelského rozhraní, známého již z mnoha předchozích modelů síťových zařízení společnosti Asus, se uživateli nabídne přehledné rozhraní s aktuálním stavem routeru. Lze zde využít několika průvodců pro rychlé připojení k internetu nebo pro snadné nastavení bezdrátové sítě. Tato nutná nastavení by měl zvládnout i méně zkušený uživatel, přičemž ho čeká kompletně lokalizované menu včetně již zmíněných průvodců.

Síla tohoto routeru se však skrývá i v mnoha dalších vlastnostech. Jako první musíme jmenovat grafickou přehlednost aktuálních údajů administrace. Hned na úvodní straně je uživatel nenásilně seznámen se stavem systému, aktuálním počtem připojených klientů a stavu bezdrátových připojení.

Další funkce, dostupná v menu pod hlavním přehledem, má co dočinění s již zmíněnými USB 2.0 porty. Do nich lze připojit externí disky a využít je pro sdílení dat (funkce AiDisk) nebo pro přístup ostatních počítačů a zařízení k multimediálnímu obsahu (standard UPnP) umístěnému na zařízení připojeném do USB konektoru (funkce UPnP Media Server). Rychlost zpracování dat byla při testech velmi dobrá, nicméně je třeba počítat s patřičným zpomalením při použití Flash disku především kvůli nepříliš vysoké propustnosti při zápisu dat na toto médium. Připojená datová média je možné taktéž využít pro vytvoření úložiště dat skrze protokol FTP, lze však využít i funkci Download Master, umožňující nastavení stahování dat pomocí protokolů HTTP, FTP nebo BitTorrent.

 

Mezi užitečné funkce lze zahrnout i Quality of Service, zajišťující správu šířky pásma, její rozdělení pro daný počet předdefinovaných aplikací a jejich portů včetně užitečné funkce monitorování síťového provozu.

Veškerá nastavení všech funkcí routeru se skrývají pod příznačným označením Pokročilá nastavení. Lze zde nalézt naprostou většinu potřebných funkcí LAN, WAN i bezdrátového připojení. Konfigurace probíhá přehledně a nejen méně zkušení uživatelé ocení lokalizaci, a to včetně nápovědy k jednotlivým funkcím.

Zabezpečení síťového provozu má na starosti integrovaný softwarový firewall s možností dalšího bezpečnostního nastavení, jako je ochrana před DoS (Denial of Service), blokování URL a MAC adres, v neposlední řadě pak filtrování LAN to WAN, což lze využít k zamezení přístupu konkrétních počítačů k venkovní internetové síti v předem definovaný čas a den.

Správa přístroje umožňuje aktualizaci firmware (ovládacího software přístroje), díky němuž lze i po mnoha měsících používání přidávat nové funkce nebo upravovat a opravovat funkce stávající. Vzhledem k faktu, že je k dispozici již druhý opravný firmware, dá se očekávat, že i nadále bude výrobce toto zařízení podporovat a opravovat potencionální chyby nebo přidávat podporu nových funkcí. Nehledě na fakt, že stejně jako u několika předchozích modelů routerů Asus mohou vzniknout neoficiální verze firmware, daleko rozšiřující možnosti tohoto zařízení. Vyloženě uživatelsky přívětivou funkcí je pak uložení a následná možnost obnovení veškerého nastavení kdykoliv v budoucnu.

Reálné nasazení Asus RT-N56U do provozu (a nahrazení jednoho z předcházejících modelů routeru Asus WL-500gP V2) znamenala citelné zrychlení přenosu dat – a to jak přes kabelové připojení (navýšení rychlosti ze 100 Mbit/s na 1 000 Mbit/s), tak i přes bezdrátové připojení (IEEE 802.11n oproti starším 802.11b/g). Zároveň také došlo ke zlepšení stability bezdrátového připojení k internetu u mobilních zařízení v maximálním dosahu původního WL-500gp V2, a to i přesto, že Asus RT-N56U obsahuje pouze integrované antény (dvě pro 2,4 GHz a tři pro 5 GHz pásmo), bohužel však bez možnosti připojení externí antény. Zvlášť poslední dává na vědomí fakt, že toto zařízení je určeno především do domácností bez nutnosti navyšovat dosah bezdrátové sítě. Výkonnostní testy prokázaly, že plný rozsah 1 000 Mbit/s lze použít nejen uvnitř sítě (LAN -> LAN), ale i pro komunikaci s vnější sítí (LAN ->WAN a WAN -> LAN), výkonný procesor pak dokázal udržet přenos dat ve vnitřní síti na průměrné úrovni 902 Mbit/s, čímž se tento router řadí mezi absolutní špičku. Rychlost přenosu dat v rámci testování interní sítě a bezdrátového připojení dosáhla průměrné úrovně 47 Mbit/s u 5 GHz a 33 Mbit/s u 2,4 GHz technologie (testováno bez jakéhokoliv jiného zatížení se dvěma klienty připojenými do sítě bez dalšího provozu). Je třeba počítat s tím, že tyto hodnoty jsou hraniční a dosáhnout jich lze pouze při minimálním zatížení routeru, které se zvyšuje při zapojení každého dalšího klienta.

Abychom však pouze nechválili, na zařízení jsme nalezli i několik nectností. Z uživatelsky-přívětivého hlediska to je jednoznačně lesklá čelní plocha, která je efektní na pohled, ale nepříliš komfortní z hlediska údržby. Taktéž nám chybělo vypínací tlačítko a vadil malý napájecí konektor vedoucí z jinak příjemně skladného zdroje napájení. Z praktického hlediska bychom uvítali možnost připojení přídavné antény, neboť ne všichni zákazníci mohou vystačit s integrovanými anténami (byť s jejich dosahem jsme byli během testů naprosto spokojeni). S výhledem do budoucna nám pak vadila podpora pouze protokolu IPv4 dávajícím tušit, že s příchodem IPv6 budeme muset sáhnout s největší pravděpodobností po novém zařízení. Ale posledně jmenovanou výtkou trpí naprostá většina aktuálně dostupných zařízení, není to chyba tohoto konkrétního modelu.

 

+ rozhraní 1 000 Mbit/s včetně portu pro vnější komunikaci

+ výkonný procesor, optimalizovaný software, lokalizace, stabilní provoz

+ design

- malý konektor napájecího adaptéru (hrozí při neopatrné manipulaci jeho poničení)

- nemožnost připojit externí anténu Wi-Fi

- nemá tlačítko pro fyzické vypnutí přístroje

 

Parametry:

 

Asus RT-N56U

Typ zařazení: síťová komponenta, router

WAN: 1x RJ45, podpora 10, 100, 1 000 Mbit/s, auto cross-over (MDI-X)

LAN: 4x RJ45, podpora 10, 100, 1 000 Mbit/s, RTL8367M 1Gb Realtek

WLAN: IEEE 802.11b/g/n DualBand

Provozní frekvence WLAN: 2,4 GHz a 5 GHz, možný souběžný chod

Šifrování: 64bitový/128bitový WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS (Wi-Fi Protected Setup)

Anténa: integrovaná, bez možnosti rozšíření, 2x pro 2,4 GHz, 3x pro 5 GHz

Další porty: 2x USB 2.0

Funkce: DHCP server, možnost připojení a správy až 253 klientů, Automatická IP, statická IP, PPPoE (podpora MPPE), PPTP, L2TP, IPv4, tiskový server, UPnP server, možnost sdílení souborů, FTP, Download Master (stahování souborů přes protokoly HTTP, FTP a BitTorrent), QoS (Quality of Service), Firewall, NAT a SPI, dropped paket, událost zabezpečení, syslog, filtrování: port, IP paket, klíčové slovo adresy URL, MAC adresa, monitorování provozu, upgrade firmware, možnost uložení a obnovení aktuální konfigurace.

Rozměry: 172 x 145 x 60 mm

Hmotnost: 330 g

Procesor: RT3662F 500MHz RaLink

Paměť: 128MB DDR 32bit, 8 MB Flash memory

Part number: RT-N56U

Záruční doba: 24 měsíců

 

Cena: 3 278 Kč vč. DPH (2 732 Kč bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?