Hlavní navigace

Recenze: Asus U-75HA

15. 11. 2008

Sdílet

Na našem trhu se objevila zbrusu nová řada napájecích zdrojů Asus, a proto jsme neváhali a vybrali si k testu nejvýkonnější model U-75HA. Maximální výkon tohoto zdroje 750W a jde tak o zajímavý produkt této firmy.

CS24

Tento zdroj dokáže pracovat se vstupním napětím v rozsahu 100–120 V a 200–240 V, jeho maximální výkon 750 W je rozdělen do několika větví. To v praxi znamená, že 3,3V větev spolu s 5V nabízí celých 30 A, další 12V větve nabízejí po 18 A.


Nabídka konektorů je plně dostačující i pro nejnáročnější použití, ve výbavě se nachází mimo jiné i jeden čtyř- a jeden šestipinový konektor pro CPU, nechybějí ani čtyři šestipinové konektory pro grafické karty (s možností rozšíření na osm pinů) a k dispozici je také dostatečný počet klasických PATA a SATA konektorů. Aby tento napájecí zdroj zvládl dodávat energii počítačovým komponentám, je sestaven z kvalitních komponent, které již svou váhou a potažmo rozměrem celého zdroje naznačují, o jakou kategorii se jedná.

Hmotnost tohoto modelu je 2 600 gramů a rozměry činí 180 x 150 x 86 mm, což jsou nadstandardní hodnoty, nicméně uživatel nemusí mít obavu z toho, že by se mu tento zdroj nevešel do počítačové skříně. Vejde se do každé, nicméně v prostoru mechanik bude o trochu těsněji. Samozřejmostí je integrace ochran proti přepětí, proudové a zkratové ochrany. Účinnost zdroje je udávána jako 80 Plus, nicméně lze dosáhnout až 86% účinnosti. Instalace i provoz byl bezproblémový, jediným slabším článkem je hlučnost, jež není nijak vysoká, nicméně o zdroji během práce vědět budete, nicméně to je dáno jeho nominálním výkonem a s tím spojenou nutností odvodu tepla.

Verdikt

Asus U-75HA je velmi zajímavý napájecí zdroj, který má ambice se utkat s elitou o přízeň náročnějších uživatelů. Co se týká výkonu a vybavení, není co kritizovat, vyzdvihnout musíme především čtyři variabilní konektory pro VGA karty. Naše výtka (i když malá) směřuje především k hlučnosti zdroje. Na druhou stranu, jedná se o výkonný zdroj a nikdo od něj nemůže očekávat naprosto bezhlučný provoz.

Cena vč. DPH: 3 750 Kč
Poskytl: Asus

- - Petr Matuška