Hlavní navigace

Recenze: autoProducer 6.1

1. 12. 2008

Sdílet

Kdo neměl s editací videa nikdy žádné potíže, ať hodí kamenem. Dostat svoje dílko z kamery je poměrně jednoduché, potom ale nastává zápolení s neznámou terminologií a složitým programem.

CS24

autoProducer 6.1


Kdo neměl s první editací videa nikdy žádné potíže, ať hodí kamenem. Dostat svoje dílko z kamery je poměrně jednoduché, potom ale nastává zápolení s neznámou terminologií a složitým programem. Právě proto mnoho lidí videoeditaci ani nezkusí a spokojí se s tím, co se podařilo natočit.



Situace se však v průběhu několika posledních několik let změnila k lepšímu a několik firem si udělalo solidní živnost z nabízení opravdu jednoduchých a uživatelsky přívětivých editačních programů. Společnost Ulead (později pohlcená Corelem) by mohla posloužit jako perfektní příklad. V průběhu času ale prakticky každý výrobce podlehl horečce přidávání dalších a dalších funkcí a dnes jsme tam co před lety – videoeditačních programů je kvantum, skutečně jednoduchý ale není žádný. Tedy pokud jsme si na počítači nenechali nějakou obstarožní kopii, která však stejně bohužel nepodporuje nové formáty. Koneckonců, v oblasti fotoeditování je situace naprosto stejná.

A právě tuhle neblahou skutečnost se snaží změnit singapurská firma s podivným názvem Muvee Technologies, která se s programem nazvaným autoProducer snaží získat pozici nejjednoduššícho softwaru pro domácí editování videozáznamu. Program samozřejmě dělá vše to, co ostatní podobné programy, od stáhnutí záznamu z videokamery, editování, přes přidání zvuku až po finální vytvoření DVD. To ostatně zvládne každý videoeditační program.

Čím se ale liší od konkurence je fakt, že udělá všechno za nás. Stačí prostě nakrmit program videoklipy a na konci intuitivní činnosti vyleze vypálené cédéčko. Uživatelská spoluúčast se omezí na občasný výběr stylů, doplňkové hudby a textu pro titulky. Software automaticky opraví naše chyby, např. pokud je zvolený hudební klip příliš krátký, autoProducer jej automaticky použije ve formě nekonečné smyčky. Jednoduchostí autoProducer zcela nepochybně skóruje poprvé.





Nemusíme však vytvořené dílko jenom pálit na datový nosič, autoProducer nabízí také jeho odeslání jako přílohy emailu, uložení na počítači nebo na webu. Program potom vybere nejvhodnější formát. V některých případech nám software nabídne výběr komprese, místo plynulé nabídky ale získáme jen tři možnosti: dobrá/lepší/nejlepší.,

Občas je hravost výrobců až přehnaná. Když opomineme, že název firmy se v angličtině čte stejně jako slovo film (movie), software automaticky výsledná videa pojmenuje také muvee, a to i když místo videozáznamu uděláme slideshow z fotografií. Navíc na dotazy, co chci udělat se svým „muvee“, jsme po krátké době začali být poněkud alergičtí.

Pokud náhodou nechceme dát programu volnou ruku, můžeme do většiny kroků zasahovat, od výběru a přesunu videoklipů až po výběr hudebních souborů pro zvuk v pozadí. Největší důraz klade výrobce na výběr stylu, k programu si navíc můžeme dokoupit další nabídky stylů, takže výsledek může připomínat buď klasický černobílý film třicátých let nebo třeba bláznivé filmy z doby hippies. V nabídce stylů spočívá druhé místo, kde program skóruje kladné body. Nabídka navíc stále roste, navíc za celkem dostupnou cenu. Zvláště pak potěší, že již jednou vyrobený záznam můžeme jedním kliknutím přetáhnout do nového stylu, takže během několika málo minut máme v ruce DVD, na kterém je třeba pět verzí našeho záznamu. Při rodinném promítání se pak můžeme vydávat za druhé zrození Spielberga.





Za necelých 13 USD si pak můžeme přikoupit další moduly, jeden pro přípravu záznamů na mobilní telefony, druhý pro YouTube. To bychom ohodnotili jako určité mínus, protože jsme přesvědčeni o tom, že program by měl být prodáván kompletní a že všechny podobné prodávané doplňky jsou ze strany výrobce ranou pod pás.

Ostřílený profesionál nebo seriózní amatér si sice znechuceně odplivne, bojácný amatér ale zajásá, neboť prakticky bez práce získá solidně vypadající dílko. AutoProducer podporuje celou řadu jazyků, v podivné kombinaci evropských a asijských jazyků jsme ale češtinu celkem pochopitelně nenašli. Podpora jednotlivých formátů je relativně omezená, ale to amatérům vadit nebude. Pravdou je, že s jednotlivými styly se v rodině „vyblázní“ každý, od tatínka až po teenagery. Časová linka zde sice existuje a lze s ní pracovat, i když poněkud neohrabaně, nicméně je jasné, že tuto naši činnost neměli programátoři na mysli.


Verdikt:

Závěrem nelze než konstatovat, že se jedná o perfektní program pro začátečníky. Navíc co autoProducer dělá, to dělá dobře. Výsledkem jsou zajímavě vypadající domácí filmy, navíc umožňující, aby tři dovolené na pláži za sebou vypadaly naprosto odlišně. A když editorsky dospějeme, můžeme si s programem hrát dál.

Cena: 90 USD (1800 Kč)

- - Václav Větvička

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.