Hlavní navigace

Recenze: AVG Internet Security

16. 3. 2017

Sdílet

 Autor: AVG
Nová verze populárního programu se pyšní dodatkem „bez omezení“, což zní velice lákavě. Jak se tedy tato verze povedla a co nabízí?

Uživatelské rozhraní se dočkalo grafických i funkčních úprav a pět základních bodů ochrany by přehlédl jen opravdový slepec. Při instalaci získáme nástroj AVG Zen, přes který potom ovládáme další aplikace. Právě odsud si totiž vybíráme další periférie, které chceme chránit. U televonů si můžeme nastavit i možnost zablokování nebo dokonce vymazání ukradeného mobilu, zajímavá je i aplikace Camera Trap, která po třech špatných snahách o odblokování telefonu automaticky pachatele vyfotografuje. Tohle ale všechno platí jen pro Android, pro Mac dostaneme jen základní antivirus.

Solidně pracující antivirus hledá nejen viry, ale také červy, trojské koně a rootkity. Nezávislé testování prokázalo vysokou kvalitu. Příjemná je možnost nastavení skenování na dobu, kdy počítač nepoužíváme. Program automaticky vyhledává aplikace PUA, které se nám na počítač dostanou, aniž bychom o tom vůbec věděli. A protože AVG pracuje s cloudovou technologií, má šanci nacházet malware v reálném čase. Zachycené podezření odejde na firemní stránku, kde jej otestují a v případě skutečně nákazy připraví protiakci pro všechny, jen si budou muset počkat do příští aktualizace.  Další ochrannou vrstvou je pak analýza programů, které n počítači jsou. Pokud AVG najde nějakou změnu, hned nás na to upozorní. Drobnosti jako je webový štít, testující všechny stahované soubory, nebo WiFi Guard, varující před připojením k nezabezpečené WiFi, jsou již příjemnou samozřejmostí. Antispam je jednodušší nežli dříve, bílé a černé stránky fungují celkem spolehlivě. Milovníky Outlooku potěsí plná integrace.

Firewall je u bezpečnostního balíku něco, co očekáváme a nad čím ani nepřemýšlíme. Ta současná je plně funkční, nevyžaduje žádné osobní zásahy a nijak neprudí zbytečně vyskakujícími okny. Datový sejt mile překvapí a pokud ho skutečně použijeme, budeme spát zase o něco klidněji, na citlivá data se nedostane ani konkurence, ani zvědavá manželka. Chráněných oblastí si můžeme na počítači připravit celou řadu, enkrypce AES 256 je více než dostatečná.

Zajímavá je zabezpečená služba DNS, která zabraňuje změnám nastavení DNA tím, že program používá vlastní zabezpečené servery DNS. Samotný počítač si můžeme testovat i na dálku třeba z tabletu nebo mobilu. Navíc si do sítě AVG, která vzniká ve chváli, kdy program spustíme, můžeme pozvat celou rodinu a všichni mají stejné funkce. Nic se nepřiplácí, počet periférií není omezen (a platí to pro jakoukoliv kombinacei Windows, macOS a Androidu).

Verdikt

Co říci celkově? Díky neexistující podpoře iOS zůstane pár periférií mimo ochranu, na druhou stranu je tento balík levnější než konkurence (ostatně takový Norton iOS také nepodporuje). AVG Internet Security potěší přívětivou cenou a neomezenou ochranou domácích periférií. To, že nám na počítači běží, ani nespozorujeme. Nákupem chybu rozhodně neuděláme.

 

Pro: Kvalitní a přehledný bezpečnostní balík

Proti: Není podpora iOS

Celkově:  85 procent

CS24

Výrobce: AVG

Cena: 1 499 Kč (1 licence na 1 rok)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.