Hlavní navigace

Recenze: Benq SP831

13. 11. 2008

Sdílet

Pokud na trhu marně hledáte zajímavý a výkonný projektor, který by bylo možné používat ve firmě či ve škole víceméně univerzálně, pak vás může oslovit DLP produkt společnosti Benq s modelovým označením SP831.

Pokud na trhu marně hledáte zajímavý a výkonný projektor, který by bylo možné používat ve firmě či ve škole víceméně univerzálně, pak vás může oslovit DLP produkt společnosti Benq s modelovým označením SP831. Zařízení vás zaujme ještě znatelněji, pokud jej budete chtít využívat především ve větších prostorách, nebo v místech, které nelze dokonale zatemnit. Projektor totiž nabízí nadstandardní světelný výkon.

Vzhled projektoru lze označit za průměrný. Rozměry jsou (ve své kategorii) také zcela běžné. Délky stran jsou (šířka x výška x hloubka): 320 x 106 x 236 mm. Hmotnost je lehce nadstandardní: 4,5 kg. Zajímavější než vzhled jsou však vlastnosti projektoru. Nativní rozlišení zařízení je 1 280 x 768 bodů - výrobce označuje tento standard jako WXGA. Z takto zvoleného zobrazovacího DLP čipu plyne hned několik výhod. Pokud totiž budete chtít zobrazit prezentaci, např. v aplikaci PowerPoint, můžete projektor přepnout do režimu XGA (1024 x 768) a prezentace bude zobrazena zcela korektně včetně detailů. Naopak při sledování filmů lze zvolit režim WXGA (1280 x 768) nebo i HD (1280 x 720) a sledovat filmy v pěkném širokoúhlém provedení. A pokud připojíte k projektoru zdroj signálu v HD, pak si budete moci obraz v HD rozlišení i docela slušně vychutnat. Samozřejmě, že ne v plném Full HD, ale i tak je HD obraz vcelku pěkný.

Zadní stěna zařízení je osazena konektory. Uživatel zde nalezne jak klasický počítačový vstup VGA (D-Sub 15pin), tak i moderní standard DVI. Ten je přítomen ve verzi DVI-I, takže podporuje jak digitální, tak analogový způsob propojení. Mezi další konektory patří VGA výstup pro připojení kontrolního monitoru, komponentní a kompozitní vstup videa, vstup S-Video a rovněž zdířka LAN, sériový a mini USB konektor. K projektoru je možné připojit i zvukový signál.

Uvnitř projektoru se nachází 300W projekční lampa. Díky ní nabízí zařízení nadprůměrný světelný výkon 4 000 ANSI lm. Životnost lampy činí 3 000 hodin provozu, při využívání ekonomického režimu až 4 000 hodin.

Verdikt

Při testování se choval projektor ukázněně. Uživatele mohou potěšit služby jako např. Split Screen, barevné korekce HQV, Brilliant Color nebo Sleep Timer. Obraz je kvalitativně na ucházející úrovni a projektor lze doporučit do škol nebo firem, kde jej lze využívat univerzálně – jak pro prezentace, tak i pro projekci širokoúhlých SD i HD filmů. Do domácího prostředí se projektor kvůli velmi vysokému jasu a současně i vyššímu hluku ventilátoru nehodí.

Cena vč. DPH: 47 000 Kč

Poskytl: Benq

- - Jaroslav Kasal

Byl pro vás článek přínosný?