Hlavní navigace

Recenze: Bezdrátový USB adaptér Belkin Double N+

30. 3. 2011

Sdílet

Chcete se konečně zbavit kabelů a váš desktopový počítač nebo starší notebook není vybaven integrovaným přijímačem Wi-fi?

Chcete se konečně zbavit kabelů a váš desktopový počítač či nedejbože notebook není vybaven integrovaným přijímačem wi-fi? Potom vám nezbývá, než sehnat přijímač externí. S jednou z alternativ uvedenou na trh pod názvem Double N+ přispěchal tradiční výrobce bezdrátových zařízení, společnost Belkin.
Belkin Double N+

Belkin Double N+ však není jen tak obyčejným bezdrátovým WiFi adaptérem do USB, jaký koupíte na tržišti za tři stovky. Jak vyplývá již z jeho názvu, jedná se o dvoupásmové zařízení, které dokáže automaticky nakonfigurovat optimální rychlost a rozsah bezdrátové sítě. Nutno však podotknout, že výrobce takové schopnosti garantuje pouze s kompatibilním routerem z vlastní stáje, který se jmenuje, jak jinak, Double N+ Router. Adaptér funguje ve frekvenčních pásmech 2,4 a 5 GHz a podporuje standardy 802.11 a/b/g/n.

Zvláštností je také možnost dvojího zapojení produktu - ten totiž můžete umístit do kolébky, kterou následně postavíte na stůl, nebo přímo do USB portu vašeho počítače. V síti pracující dle standardu 802.11n podporuje Double N+ technologii MIMO (multiple-input and multiple-output), která zvyšuje datovou prostupnost. Proto je Double N+ vhodný zejména pro stahování a streaming většího množství dat.

Cenově není zařízení možná situováno úplně mezi nejlevnějšími, nicméně peníze vynaložené "navíc" mají své opodstatnění.  V porovnání s levným USB Wi-fi adaptérem s podporou standardu g jsme totiž u zařízení Belkin Double N+ zaznamenali nejen o něco vyšší rychlost, ale především výrazně lepší prostupnost signálu prostorem. Jako problém by se někomu mohla jevit neschopnost běhu v obou dostupných frekvenčních pásmech simultánně. K adaptéru je dodáván software WNU (wireless networking utility), který může starší počítače poněkud zpomalovat. U nových strojů však nemá problém.

Verdikt:

Belkin Double N+ je zajímavým zařízením, jež potěší zejména ty, kteří by rádi streamovali HD video či sdíleli větší množství dokumentů. Jeho plný potenciál však není plně využitelný u všech routerů, a proto je potřeba si před koupí ověřit, zda váš domácí router technologie, které Double N+ využívá, podporuje. Pokud ne, je tu ještě jedna možnost – dokoupit si i Double N+ Router.

Hodnocení: 75%

Cena: cca 1250 Kč

Zapůjčil: Belkin

Byl pro vás článek přínosný?