Hlavní navigace

Recenze: Bitdefender Internet Security 2019

23. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Bitdefender
Jsme o rok dál a rumunské firma BitDefender známá svým bezpečnostním balíkem přichází s novou verzí. Na co se u ní můžeme těšit?

V přístupu k podobným balíkům existují dvě možnosti – některé firmy sází na kvalitně fungující základ, protože o to vlastně u bezpečnostních balíků jde a nic víc nepotřebujeme. Druzí n to jdou právě opačně a do balíku nacpou všechno, co vývojáři dali dohromady nebo na co se podařilo získat licenci. BitDefender tradičně patří do té druhé skupiny.

Hned na začátku si všimneme grafické změny, pryč je doba temné plochy. I když se objevil centralizovaný Dashboard, stejně máme pocit, že se to od minulé verze nijak zásadně nezměnilo. Do Dashboard si můžeme vložit dlaždice podle potřeby, pokud ovšem naše potřeba končí u pěti.

Samotný antivirus nabízí, stejně jako v minilosti, ochranu v několika vrstvách – první je skenování při instalaci. Pokud si v tomto případě s problémem neporadí, vynutí si rebootování a zasáhne ještě dříve, nežli se plně nainstalují Windows. Stejně tomu tak je i u antimalwarové ochrany. Pokračuje funkce Autopilot, která mi u loňské verze nějak nedávala smysl, protože vlastně šlo o to, co každý bezpečnostni systém dělá – chrání proti nebezpečným virům a snahám o nabourání systému.  Letos to dává větší smysl – místo aby za nás dělat všechno, slouží spíše jako automatizovaný asistent a prostě radí, co bychom měli udělat. Sice to trochu protiřečí svému názvu, ale budiž. Pokud si nejsme jisti, jestli máme něco udělat, mrknem na Dashboard a budeme vědět co a jak.To všechno neznamená, že nebudou vyskakovat prudící okna žádající o nějakou akci, ale když je přehlédneme, v Autopilotu je najdeme všechny pohromadě. Samozřejmě mohl by fungovat lépe, pokud dejme tomu nechceme vymazat cookies ve Firefoxu, Autopilot sice poslechne, ale zanedlouho začne prudit s tím, že bychom je měli vymazat. Pokud nám bude Autopilot vadit, můžeme ho vypnout.

Novinkou je Network Threar Prevention, což je aplikace chránící před brutálnímu útoky na celý systém nebo před útoky typu botnet. Zajímavá je dvoustupňová ochrana proti ransomware. Funguje to tak, že si označíme soubory či adresáře, které považujeme za mimořádně důležité pro chod počítače, a tyto Safe Files potom nepůjdou bez povolení změnit. Jako druhá ochranná vrstva je potom hlídání podezřelé aktivity. Tohle všechno tady už bylo dříve, v nové verzi je navíc Ransomware Remediation, což je snaha obnovit všechny soubory, které ransomwarový útok zakódoval.

A když příjde čas na „přidanou hodnotu“, nebude toho málo. Samotný název se od minulého Tools změnil na Utilities, nicméně seznam nástrojů je prakticky stejný jako dřív. Snad jediný problém budeme mít s prohlížečem Edge, protože BitDefender stejně jako většina podobných balíků využívá extensions, které ovšem Edge nedovoluje.

Verdikt

Bitdefender Internet Security 2019 je i nadále velice kvalitní balík bezpečnostních programů, postavených zejména kolem vynikajícího antivirového programu a stejně kvalitního antimalwarového programu. Speciálně možnost vyzout se z pasti malwarem zakódovaných souborů je víc než sympatická. V balíku navíc najdeme dostratečnou nabídku dalších aplikací, takže Bitdefender je i v letošním roce více než plnohodnotná alternativa ostatním zavedeným bezpečnostním balíkům.

 

Pro: Vynikající antivirová a antimalwarová ochrana

Proti: Pro mobilní periférie si musíme koupit nejdražší verzi Total Security

Celkem: 90 procent

Výrobce: BitDefender

Cena: 824,45 (aktuální akce k 23.11.; až 3 zařízení na 1 rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.