Hlavní navigace

Recenze: Bitdefender Total Security 2017

23. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Bitdefender
Dalším bezpečnostním balíkem je výrobek rumunské firmy BitDefender. Co nás tedy čeká v nové verzi?

Existují balíky, které obsahují všechno, co si můžeme představit, a potom jsou bezpečnostní balíky, které toho mají ještě mnohem víc. A tento balík spadá do té druhé kategorie.

Rozhraní je letos u všech kombinací stejné, rozdíl uvidíme až ve chvíli, kdy klikeme na Tools, kde se místo lákání na upgrade všechny nástroje objeví. Výrobce se vždy snažil o o nejmenší opruzování, s funkcí Autopilot je dnes nepochybné, že to myslí opravdu vážně. Autopilot automaticky nastaví hladinu ochrany podle toho, jak s počítačem zacházíme. Skenování si můžeme pustit hned trojí – rychlé, plné nebo podle libosti.

Důležité je onlinové okno Bitdefender Central, protože balík nabízí multiplatformovou ochranu. Z okna vidime, co chráněno je a co není a rovnou na danou periférii stáhnout program. Stejně tak si i dálkově můžeme spouštět skenování nebo optimalizaci. Stejně tak si můžeme kontrolovat status jednotlivých periférií.

Samotný antivirus nabízí, stejně jako v minilosti, ochranu v několika vrstvách – první je skenování při instalaci. Pokud si v tomto případě s problémem neporadí, vynutí si rebootování a zasáhne ještě dříve, nežli se plně nainstalují Windows. V nezávislých testech se firma umístila na špičce. Stejně tomu tak je i u antimalwarové ochrany.

Jako důležitou novinku můžeme vyzdvihnout zejména ochranu proti útokům pomocí ransomware, který nám zakóduje celý pevný disk. Funguje to tak, že si označíme soubory či adresáře, které považujeme za mimořádně důležité pro chod počítače, a ty potom nepůjdou bez povolení zakódovat. Vedle toho ale výtečně funguje také přímé blokování stránek, a to i těch, které jsou z phishingu zatím jenom podezřelé. Tady Bitdefender konkurenci nenašel.

A když příjde čas na „přidanou hodnotu“, nebude toho málo. Aplikace Wallet zvládne nejen všechna hesla, ale také čísla kreditních karet a vyplnění formulářů, další podobný program nebudeme potřebovat. Wallet si můžeme nastavit buď na všechny periférie stejně nebo individuálně. Wi-Fi Advisor zase upozorní na nezabezpečený Wi-Fi hotspot. Pro paranoidnější z nás je zde browser SafePay, kde si můžeme dopřávat internetové nákupy a který nepovoluje žádné plug-ins.  Vedle toho i také můžeme optimalizovat počítač a jednotlivé nástroje jsou překvapivě kvalitní. Snad jen automatické odstranění cookies aplikací OneClick Optimizer není ideálním nápadem. Příjemným překvapením je ochrana proti krádeži - tu konkurenční firmy většinou limitují na periférie s Androidem, Bitdefender chrání i periferie běžící s Windows. Pomocí této utility můžeme najít, zablokovat nebo vymazat celý obsah paměti.

Rodičovská ochrana opět funguje přes firemní rozhraní Bitdefender Central Web, kde si můžeme nastavit oblasti, které naše ratolesti nebudou moci na netu procházet. Každé dítě dostane vlastní profil podle data narození, v profilu můžeme nastavit jednotlivé povolené periférie i čas, po který dítě na internet prostě nemůže. Stejně tak můžeme zablokovat i psaní na příliš veřejných stránkách Facebooku.

Top produkt 2016Verdikt

Bitdefender Total Security 2017 je vyzrálý balík bezpečnostních programů, postavených kolem vynikajícího antivirového programu a ještě lepší anti-phishingové ochrany. Balík je navíc doplněný tak širokou paletou dalších aplikací, že více opravdu potřebovat nebudeme. Nezbývá nám tedy nic jiného, než mu oprávněně udělit ocenění Top produkt PC Worldu.

 

Pro: Vynikající malwarová a anti-phishingová ochrana

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

CS24

Výrobce: Bitdefender

Cena: 34,99 eur (až 5 zařízení na 1 rok)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.