Hlavní navigace

Recenze: Jabra Stone - stylový headset s praktickou nabíječkou

16. 4. 2010

Sdílet

Nestává se příliš často, aby určitý výrobek svým tvarem dělal až tak doslova čest svému jménu. Jabra Stone - kámen - je v tomto ohledu výjimkou.

Recenze: Jabra Stone - stylový headset s praktickou nabíječkou

 

Nestává se příliš často, aby určitý výrobek svým tvarem dělal až tak doslova čest svému jménu. Jabra Stone (kámen) je v tomto ohledu výjimkou. Tento výrazně tvarovaný headset černé barvy, podporující technologii Bluetooth, pasuje do „své“ nabíječky tak přesně, že kombinace obou opravdu vypadá jako jemný tmavý kámen - pokud si ovšem odmyslíme micro USB konektor a logo Jabra. Nicméně samotný kámen není jenom odkládací plochou pro handsfree sadu či určitou dokovací stanicí pro nabíjení přístroje. Má svou vlastní baterii, která v případě, že je plně nabitá, dokáže plně dobít i headset, což je velice praktické pro lidi, kteří potřebují mluvit i na cestách, kde nemají přístup ke zdroji elektřiny.

Baterie headsetu má výdrž až 2 hodiny provozu a pohotovostní režim 2,5 dne, zatímco pokud si s sebou na cesty berete i nabíječku, zvyšuje se výdrž až na 8 hodin volání a 12 dní pohotovostního režimu, alespoň podle tvrzení společnosti Jabra. V našem testu přístroj dosahoval asi o 20% nižších hodnot. „Kamennou základnu“ nabijete za 2 hodiny pomocí dedikovaného adaptéru.

Jabra Stone podporuje standard Bluetooth 2.1+ EDR (Enhanced Data Rate) a lze jej spojit do páru s až osmi různými zařízeními, z nichž dvě mohou být připojena zároveň. Dvě malé LED diody z vnější strany headsetu ukazují stav baterie a připojení Bluetooth. Jediná dioda umístěná na nabíječce vás zase informuje o tom, zda je k dispozici dostatek energie k plnému nabití přístroje.

V modelu Stone se zrcadlí smysl pro jednoduchost designérů firmy Jabra. Stejně jako u jiných headsetů stejné společnosti, jako je například Jabra Halo, nevidíme ani u „kamene“ žádné tlačítko pro vypínání a zapínání. Přístroj se jednoduše aktivuje vyjmutím z nabíječky, naopak vložením do nabíječky se zase vypne. Namísto tlačítka či kolečka pro ovládání hlasitosti nabízí Stone dotykovou oblast, kde pro nastavení intenzity zvuku pouze posunujete prst nahoru a dolů. Tato dotyková oblast ovšem postrádá určitou hmatatelnou zpětnou vazbu, takže správné ovládání musíte nejprve dostat trochu do krve. Je zde ještě jedna možnost – hlasitost si zkrátka nastavíte přímo ve vašem telefonu.

Zmáčknutím širšího konce headsetu aktivujete jediné tlačítko umístěné na přístroji, které přijme hovor či vytvoří nový, nebo „spáruje“ headset s konkrétním telefonem.  Protože lisovaný háček na ucho je nedělitelnou součástí zařízení, „pasuje“ pouze na pravé ucho. A přestože se háček jeví jako relativně flexibilní, může se vám stát, že vám prostě na uchu přesně sedět nebude. Pro tyto případy jsou součástí balení extra sluchátka.

Jabra v modelu Stone, který má 2 mikrofony, využívá vlastní technologii Noise Blackout Extreme, která vylepšuje hlas uživatele a ve stejnou chvíli potlačuje okolní ruchy. Další technologie má název Audio Shock Technology, ta zase zamezuje náhlým výkyvům hlasitosti. Díky těmto dvěma patentům není problém domluvit se s druhou stranou například na rušné ulici či na průměrně hlasité párty.

Verdikt

Jabra Stone se hodí všem, kteří potřebují kombinaci stylového a funkčního Bluetooth headsetu. Je ale pravda, že na ucho nepasuje úplně každému.

 

Hodnocení: 75%

CS24

Cena: cca 2000 Kč

Zapůjčil: Jabra