Hlavní navigace

Recenze: Canon PowerShot SD880 IS

5. 12. 2008

Sdílet

PowerShot SD880 IS od Canonu je jednoduše dalším kompaktem v portfoliu firmy Canon. Malý, ale přesto robustní Canon PowerShot SD880 IS, který padne do kapsy u košile jako ulitý..

CS24

Malý, ale přesto robustní Canon PowerShot SD880 IS, který jednoduše padne do kapsy košile, disponuje atraktivním designem. Můžete si vybrat z kombinací přední části ve stříbrné či zlaté barvě a zadní části vyvedené v černé. Nový fotoaparát je součástí série s označením „Digital Elph“. Desetimegapixelový přístroj nabízí čtyřnásobný optický zoom a podporuje nastavení ISO až do 3 200. Označení „IS“ na konci názvu se týká systému optické stabilizace obrazu.

Při našem testu se ukázalo, že PowerShot SD880 IS je uživatelsky příjemný a jednoduchý fotoaparát, který podporuje 11 speciálních módů pro focení, mezi nimiž nechybí třeba ne zcela typické scénáře jako akvárium, ohňostroj, nebo sníh. Nastavit si můžete i vyšší ISO pro focení objektů v pohybu při horším světle bez blesku, ovšem v takovém případě je samozřejmě (jako u všech srovnatelných aparátů) výsledný šum poměrně zřetelný a působí rušivým dojmem. Fotoaparát také umožňuje focení makra od 2 cm.

Canon PowerShot SD880 IS má velký třípalcový LCD displej chlubící se jasnými a živými barvami, s širokým úhlem záběru. Pořízené fotografie vypadaly dobře jak při prohlížení na monitoru , tak i ve vytištěné podobě – naše standardní testovací metody tisku ukázaly, že přístroj je schopen zachytit jak excelentní barvy, tak i spousty drobných detailů. Zjistili jsme také, že fotoaparát výborně zvládá záběry v šeru či pološeru. Ve spojení s již zmíněnou stabilizací obrazu jsme v těchto situacích mohli bez obav deaktivovat blesk. Nutno podotknout, že vestavěný blesk v testech stejně „nadělal více škody než užitku“ – většina fotografií s ním se nám totiž jevila silně přeexponovaná. Pozitivně bychom hodnotili výdrž vnitřní Li-Ion baterie – při běžném denním používání nám vydržela několik dní.


Canon PowerShot SD880 IS je také schopen zaznamenat video o rozlišení 640 x 480 pixelů, a to rychlostí až 30 snímků za sekundu. Výsledný videozáznam vypadá dobře, i když s výstupem z běžné videokamery by jej nezaměnil ani laik. Pořízená videa lze sledovat v aplikaci iPhoto a můžete je bez problémů editovat ve střižně iMovie bez nutnosti instalace QuickTime plug-inu.

Vlastnosti

10 Mpix, zoom 5-20mm, nejvyšší rozlišení 3 648 x 2 736, 4x optický zoom, slot na paměťové karty SD/SDHC; třípalcový LCD displej, video 640 x 480, optická stabilizace obrazu, interní blesk s možností vypnutí, redukce červených očí, spojení s PC přes USB, rozměry 57 x 94 x 24 mm, hmotnost 0,15 kg

Verdikt:

Pokud hledáte kompakt pro běžné a rychlé focení, doporučujeme mezi jinými zvážit i Canon PowerShot SD880 IS. Je to uživatelsky jednoduchý, kompaktní přístroj, který poskytuje fotografie ve vysokém rozlišení s výbornými barvami a detaily.

- - Pavel Kreuziger, James Galbraith