Hlavní navigace

Recenze: Casio Exilim EX-Z250

19. 3. 2009

Sdílet

Společnost Casio nabízí tento fotoaparát především jako praktického společníka na párty. Má silný blesk, na zadní straně velký 3-palcový LCD displej a nyní čím dál běžnější systém detekce tváře. Samozřejmostí je i stabilizace obrazu.

Casio Exilim EX-Z250

Společnost Casio nabízí tento fotoaparát především jako praktického společníka na párty. Má silný blesk, na zadní straně velký 3-palcový LCD displej a nyní čím dál běžnější systém detekce tváře. Samozřejmostí je i stabilizace obrazu.

Casio Exilim EX-Z250Mnohem zajímavějším doplňkem je ale retušovací funkce, která umožňuje vylepšení vzhledu objektů na snímcích. Jistě originální nápad, ovšem v praxi jsme téměř nezjistili rozdíly mezi fotografiemi upravenými touto funkcí, ať již v nízkém, středním nebo nejvyšším nastavení.

Další vlastností tohoto atraktivního kompaktu je rozlišení 9,1 megapixelů na jeho čipu. Ale protože jasné a ostré fotografie jsou mnohem důležitější než jakákoliv čísla, vyzkoušeli jsme si přístroj raději v praxi - nutno dodat, že jsme byli mile překvapeni krásně detailními snímky. Spoustu zábavy jsme si užili při tvorbě akčních snímků, s nimiž si Casio poradí velmi dobře.

Přesto všechno je však nové Casio milovníkem slunce. Při horších světelných podmínkách už totiž nebyly výsledky zdaleka tak kvalitní, byli jsme zklamáni zejména ztmavlými snímky například při fotografování západů slunce.

Makro režim a optické přiblížení na 28 mm objektivu byly využitelné při snímání detailů a vzdálených krajin, přestože ovladač zoomu je snad až příliš citlivý.

Tlačítko „Best Shot“ spustí sérii snímků, z nichž můžete vybrat ten nejpovedenější. Lze si také nastavit jeden ze spousty scénických modelů – těch je k dispozici celkem 37. Do režimu VGA či WVGA videa se snadno dostanete jedním dotykem.

Jak rychle si fotoaparát poradí se získaným obrazovým materiálem? Nezáleží na světelných podmínkách ani na rozlišení, zpracování jednoho snímku většinou trvá jednu sekundu i více, přičemž se na displeji zobrazují informace o tom, co se fotoaparát právě chystá udělat.

Možnosti manuálního nastavení Exilimu EX-Z250 jsou celkem omezené. Sami si můžete nastavit ISO, vyvážení bílé a rozlišení, ovšem na naše pokyny přístroj často příliš nedbal, většinou právě z důvodu již zmíněného špatného světla.

Vlastnosti

rozlišení 9,1 MP, 3-palcový LCD displej, blesk, stabilizace obrazu, detekce tváře, vnitřní paměť 38,5 MB, karty SD/SDHC, 4-násobný optický zoom, ISO 3 600, formát Jpeg, rozlišení 3 456 x 2 592 pixelů, režim pro nahrávání videa (formáty MOV, H.264), autofokus (včetně zaostření na pohybující se předmět), 37 scénických režimů, rozměry: 97 x 57 x 20 mm, hmotnost: 119 g.

Cena: cca 4500 Kč s DPH

Verdikt:

Jedná se o typický kompakt, který je schopen slušně zachytit obraz v dobře osvětleném prostředí. Ovšem při nižším světle nás spíše zklamal.

Hodnocení: 80%

Byl pro vás článek přínosný?