Hlavní navigace

Recenze: Casio Exilim H20G - kompaktní fotoaparát s GPS

23. 3. 2011

Sdílet

Nejnovější počin kompaktní řady Exilim od japonského výrobce Casio se může pochlubit zabudovaným hybridním GPS modulem, který si pamatuje pozici fotografujícího při pořizování konkrétního snímku.

Nejnovější počin kompaktní řady Exilim od japonského výrobce Casio se může pochlubit zabudovaným hybridním GPS modulem, který si pamatuje pozici fotografujícího při pořizování konkrétního snímku. Tuto a další vychytávky ocení zejména náruživí cestovatelé, kteří při prezentaci fotografií svým přátelům a známým ocení přesnou informaci o tom, kde se zrovna v tu danou chvíli nacházeli. K tomu jim dopomůžou ještě doplňkové funkce, jako jsou integrované detailní mapy 140 turisticky nejvýznamnějších světových měst, na nichž se zobrazuje aktuální pozice fotoaparátu. Mezi data, která si model H20G pamatuje, patří informace o přesné zeměpisné délce i šířce, směr fotografování i název památky, jež se nachází na tom či onom snímku. A to dokonce i v případě, že fotíte v interiéru.

Další z „pozičních“ funkcí je na jednu stranu poněkud kontroverzní, i když účelná. V přístroji jsou totiž už z výroby uloženy fotografie zhruba 10 tisíc památek s uloženou GPS pozicí. V případě, že se člověk nachází ve stejném městě jako ona památka, může si k ní pomocí nového Exilimu najít nejkratší cestu - kromě mapy k tomu lze využít i vestavěný digitální kompas. Takové řešení se může hodit, zejména pak pro případ, kdy se ztratíte v neznámém městě a s sebou máte pouze fotoaparát.

Tento přístroj však není rozhodně určen pouze pro dovolenkové fotografy, ale i pro nadšené fotoamatéry, kterým se někdy na cestách nechce vláčet s objemnou zrcadlovkou. Právě vestavěné GPS funkce mohou některé z těchto uživatelů přesvědčit ke koupi tohoto modelu jakožto sekundárního fotoaparátu. Při procházce městem už nemusíte otevírat papírovou mapu a zároveň ani přibalovat do tašky dedikované GPS zařízení.

Líbí se nám i možnost natáčení 720p videa, což však je u dnešních kompaktů zažitým standardem. Bohužel integrovaný mikrofon je pouze monofonní, a tak od zvukové stránky videa příliš nečekejte. Nicméně stránka obrazová je dle našeho názoru dostatečně kvalitní, videa se totiž dají ukládat v kompresi H.264.

Nyní se podívejme na technické specifikace nového Casia. Jeho efektivní rozlišení činí 14,1 megapixelů, navíc se může pochlubit tzv. Hi-Zoom technologií. Již udávaný optický zoom širokoúhlého objektivu bez této technologie je nadprůměrný, tedy desetinásobný s kinofilmovým ekvivalentem 24 až 240 mm. Casio nicméně zvyšuje tuto ohniskovou vzdálenost až na ekvivalent 360 mm, tedy na přiblížení patnáctinásobné, a to s využitím vlastní technologie Single Frame SR Zoom.

Marginálním, ovšem vcelku zábavným doplňkem je Dynamic Photo. Pořiďte několik fotografií v rychlém sledu, ze kterých následně můžete přímo ve fotoaparátu vytvořit až dvacetivteřinové video. „Vystřihnete“ pohybující se objekty, třeba osoby, a „přilepíte“ je do libovolného pozadí. Dodávaný software potom umožní jednoduché nahrání hotového videa přímo na YouTube.

Mezi další funkce patří například možnost fotografovat panoramata až do úhlu 360 stupňů a samozřejmě je kombinovat s výše popsanými GPS funkcemi. Kromě manuálního ostření a vyvážení bílé přístroj pro „hračičky“ příliš není, naopak ho ocení ti, kdo rádi nechají fotoaparát pracovat za sebe. To ale není na škodu, zařízení totiž automaticky rozpozná prostředí, které fotografuje, a s pomocí funkce Premium Auto vyhodnotí, který z režimů použít tak, aby byl konkrétní snímek co nejpovedenější. Manuálně už tak nemusíte nastavovat třeba ani to, že fotíte ve špatném světle nebo proti modrému nebi.

Verdikt

Casio Exilim H20G je výborným fotoaparátem pro cestovatele, kteří si nepříliš rádi hrají s nastavením režimu fotografování nebo si na některé výlety nechtějí brát svou primární zrcadlovku. Plusem je zde zejména hybridní GPS modul, což je v oblasti digitální fotografie novinka, a zapisování pozice při fotografování.

Hodnocení: 80%

Cena: cca 7500 Kč

Specifikace

Rozlišení: 14,1 megapixelů
Optický zoom: 10x (až 15x s využitím Single Frame SR)
Karty: SD, SDHC, SDXC
Barvy: černá a stříbrná
ISO: 80 - 3200
Makro: 7 cm
Video: 1280 x 720
Rozměry: 102,5 x 68 x 29 mm

Byl pro vás článek přínosný?