Hlavní navigace

Recenze: Český etymologický slovník

23. 10. 2008

Sdílet

Komu by nepřipadala pozoruhodná informace, že slovo „arašíd“ má základ v řeckém slově „arákos“, jež označuje hrachor, a přes latinu a francouzštinu proniklo do češtiny.

CS24

Etymologie, tedy nauka o původu slov, patří z pohledu veřejnosti mezi ty zajímavější jazykovědné disciplíny. Komu by nepřipadala pozoruhodná informace, že slovo „arašíd“ má základ v řeckém slově „arákos“, jež označuje hrachor, a přes latinu a francouzštinu proniklo do češtiny.


Slovník obsahuje přes 11 000 hesel a oproti starším verzím se věnuje jak slovům českým, tak i těm cizím a převzatým. Struktura hesel je přehledná, po vysvětlení možného původu slova nabídne jeho podobu v jiných slovanských i neslovanských jazycích či rekonstrukci jeho praslovanské či praindoevropské podoby. Zmíněny jsou i příbuzné tvary či odvozeniny. Autor slovníku Jiří Rejzek odvedl práci, která zaslouží respekt.


Jen instalace je možná trochu košatá: nejprve je nutno nainstalovat software pro obsluhu slovníkové databáze, v druhém kroku pak vlastní databázi se slovníkovými hesly. Na disku pak vše dohromady zabere o něco více než 100 MB. Horší už je další podmínka provozování slovníku, a to přítomnost Internet Exploreru (minimálně verze 5.5, instalaci najdete na CD). Bez MSIE nejsou všechny funkce databáze zaručeny.


Se samotnou slovníkovou databází se pracuje intuitivně. Můžeme jednotlivé výrazy a hesla fulltextově prohledávat, listovat v nich, využívat jejich propojení přes hypertextové odkazy. K heslům můžeme připojovat poznámky, tisknout je, ukládat do schránky, různě nastavovat jejich zobrazení, opatřit je záložkami a podobně – vše, co patří ke standardní výbavě současných elektronických slovníků. Jako bonus se software integruje i do programu MS Word, pokud je v počítači nainstalován.

Verdikt

Elektronické verze slovníků dnes představují úsporu místa i času a přispívají k lepší efektivitě práce. Český etymologický slovník z nakladatelství LEDA není v tomto smyslu výjimkou a všichni, kdo pracují s češtinou, ho jistě ocení.

- - Petr Somogyi