Hlavní navigace

Recenze: Comodo Internet Security Complete 2011

15. 2. 2011

Sdílet

Relativně méně známá firma Comodo nabízí svoji vlajkovou loď v oblasti bezpečnostních balíků.

Relativně méně známá firma Comodo nabízí svoji vlajkovou loď v oblasti bezpečnostních balíků. Řada věcí se podobá tomu, co najdeme u balíků konkurenčních firem (a ono to do značné míry ani jinak nejde), v jednom ohledu se však od nich výrazně liší. Ale o tom až později.

Společnost Comodo nabízí bezpečnostních programů celou řadu. Domníváme se, že svůj balík prostě rozebrala na prvočísla a prodává každý aspekt jednotlivě. To zase tak moc nepřekvapí, samotný firewall či antivirový program jsme si mohli ještě nedávnou kupovat prakticky u každého výrobce bezpečnostní programů. Poněkud nepřehledné to ale začíná být v případě celých balíků, neboť existuje Internet Security. Internet Security Plus, Internet Security Pro a samozřejmě také testovaná verze Complete.

Součástí balíku jsou pochopitelně klasické aplikace jako firewall,  antivirus a onlinové zálohování, ale i méně využívané aplikace jako kódování wi-fi pomocí proxy nebo automatický Sandbox. Technologie Defence+ nabízí proaktivní ochranu, která izoluje podezřelé soubory ještě dříve, nežli se spustí. Bílá listina důvěryhodných firem je umístěna v cloudu, takže program neobtěžuje uživatele gigantickou databází. A jelikož definici známých virů výrobce umístil také do cloudu, nemusíme mít nejnovější definici na počítači, na druhou stranu to však vyžaduje neustálé připojení k internetu. Technologie Auto Sandbox zase umožní přesunout soubory, o kterých si nejsme jisti, do virtuální oblasti, odkud nemohou uškodit. S něčím podobným sice přišel Firefox již před lety, ale počítač to natolik zpomalilo, že to bylo prakticky nepoužitelné.

V čem se ale tento program od jiných balíků liší je to, že vedle slibování přímo božské bezpečnosti (což dělají všichni) zde získáme i záruku, že pokud program selže, firma nám zaplatí. A ne málo.V případě ztráty identity bychom měli dostat až 15 000 dolarů. V případě zavirovaného počítače je to sice méně, ale firma slibuje online pomoc technika při odvirování. V případě, že selže i technik, nám Comodo zaplatí 500 dolarů na opravu.

Verdikt:

Comodo představuje v každém případě kvalitní alternativu známějších programů. Česká verze je potom jen příjemnou trešničkou na podařeném dortu.

CS24

Hodnocení: 80%

Cena: cca 1250 Kč

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.