Hlavní navigace

Recenze: Corel Designer Technical Suite X5

29. 3. 2011

Sdílet

Tento program je jednou z vlajkových lodí softwarového gigantu Corel. Balík je určen pro profesionály, především v oborech technické ilustrace a technické grafiky.

Tento produkt představuje jednu z vlajkových lodí softwarového gigantu Corel. Balík je již na první pohled určen pro profesionály, především v oborech technické ilustrace a technické grafiky - koneckonců který amatér sáhne do prasátka pro 999 dolarů (18 000 Kč)?

Pravdou je, že za tuto cenu toho balík neobsahuje málo, ostatně posuďte sami: Designer X5, CorelDraw X5, Photo-Paint X5, PowerTrace X5, Capture X5, Connect X5, Right Hemisphere Deep Exploration CSE, PhotoZoom Pro 2, SWSH minMax 2, Microsoft Visual Studio Tools for Applications a Microsoft Studio Basic for Application. Navíc Corel už dávno jednotlivé programy neprodává samostatně a ostatní balíky nejsou zase tak moc levnější.

Již záhy po otevření programů je jasné, že verze X5 není jen tak nějakým kosmetickým vyžehlením nedostatků verze minulé plus pár "špeků", po nichž zatoužili zákazníci. Corel a jeho tým se tentokráte vydal pracnější cestou výrazného vylepšení klíčových nástrojů.

Od minulé verze se zde objevily dva velké programy – CorelDraw a Photo-Paint. Zatímco ten druhý je již řadu let určitým nechtěným dílkem firmy, která svojí nečinností udělala z kdysi špičkového fotoeditačního programu nafouknuté cosi, co již dávno neodpovídá dnešním požadavkům, CorelDraw si své postavení špičky vektorové grafiky po zásluze stále udržuje. Tady sice změny nejsou nijak gigantické, ale o to příjemnější. Za velice povedenou záležitost považujeme něco, co zní sice obyčejně, ale práci vám zcela určitě zpříjemní – možnost přidávat stínování na kteroukoliv stranu objektu.

Aplikace Right Hemisphere Deep Exploration CSE je určena pro převody 3D designu na 2D grafiku. A když už jsme u 3D, tak nutno dodat, že možnosti vizualizace v 3D jsou aktuálně mnohem lepší nežli dříve. Zpříjemnila se také práce při přípravě očíslovaných popisů obrázku. Pokud jsme se dříve rozhodli již hotové dílko vylepšit a jeden popis přidat, museli jsme všechno ručně přečíslovat. To dnes odpadá, protože číslování se děje automaticky. Práce s barvami je detailnější nežli ve starší verzi, navíc se objevila podpora nové aplikace Pantone.

Vedle podpory všech průmyslových standardních formátů včetně S1000D a WebCGM 2, byla ve verzi X5 posílena podpora produktů od firmy Adobe. Balík dnes podporuje více než 100 nejrůznějších formátů. Je  zde také řada relativně méně známých aplikací, jako například Connect, která se objevuje ve všech balících, a funguje vyhledávač všeho toho, co pro daný úkol můžeme potřebovat, ať již přímo v útrobách balíku, nebo na celém počítači.

Capture si jistě nejeden z našich čtenářů dobře pamatuje, neboť tuto oblíbenou aplikaci pro zachycení toho, co se na monitoru právě objevuje, Corel přikládá do každého balíku již více než 10 let. SWSH minMax 2 je určena přípravě webové animace. PhotoZoom Pro 2 celkem nepřekvapivě (díky svému názvu) zvládne zvětšit obrázek a exportovat jej z Photo-Paintu.

Verdikt:

Závěrem lze konstatovat, že se v případě Corel Designer Technical Suite X5 jedná o kvalitně provedenou sadu nástrojů , která umožňuje relativně bezbolestně zpracovat standardní technickou grafiku.

Klady: Obsahuje všechno, co k technické grafice můžeme potřebovat
Zápory: Vysoká cena
Hodnocení: 85%

Úvodní foto: Olly, Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.