Hlavní navigace

Recenze: Corel Digital Studio 2010

31. 10. 2009

Sdílet

Ve chvíli, kdy výrobce softwaru vyhlásí „revoluční novinku“, dostává ostřílený recenzent obvykle kopřivku. Je to i případ Corel Digital Studio 2010?

Corel Digital Studio 2010


Ve chvíli, kdy výrobce softwaru vyhlásí „revoluční novinku“, dostává ostřílený recenzent obvykle kopřivku. Ve většině případů se totiž jedná o narychlo setřepanou kolekci zastaralých a neprodejných programů, posypaných marketingovým pozlátkem. Když jsme tedy uviděli novinku od Corelu, která je vlastně balíkem různě ořízlých veteránů jako VideoStudio, PaintShop, WinDVD a DVD Factory (všechny však dostaly nový letopočet 2010), přistupovali jsme k ní se značnou nejistotou.

Po chvilce se však ukázalo, že pochyby nebyly na místě a nový balík by mohl být právě tím, co trh potřebuje. Všechny aplikace běží na společném rozhraní (i když se v startupu občas prozradí jejich původ u Corelem pohlcené firmy Ulead) a mají stejný způsob práce včetně toho, že se tři hlavní editační aplikace otevírají do stejného okna Media Organizer.

Corel Digital Studio 2010

 

Tam se nachází srdce celého balíku zabalené do dnes módního černého pozadí – klasické napínáčky lze organizovat dle typu na foto, audio a video a dále do adresářů či projektů. Příjemným doplňkem je drobná šipka nad obrázky s videozáznamem, který umožní krátké spuštění videa. Nemusíme tak pouštět celý klip a opouštět pracovní okno. Ano, není to žádná revoluce, zato je to uděláno přesně tak, jak by to dle našeho názoru mělo být. Když si vybereme, se kterými soubory potřebujeme pracovat, přetáhneme je do lišty na spodní straně monitoru a začneme na ně aplikovat jednotlivé funkce.

Velmi dobře je připraveno sdílení vytvořeného dílka na net. To sice umí každý program, Corel ale tentokrát vsadil na vnější firmy, takže fotografie jdou přímo na Flickr, video zase na YouTube. Facebook může obdržet oboje.

 

Corel Digital Studio 2010

 

Když už jsem tak vychválili aplikaci Media Organizer, jak jsou na tom další součásti balíku? Nad jejich schopnostmi zcela jistě neomdlíte nadšením, ale co slibují, to zvládnou - a navíc jednoduše. VideoStudio navíc nabídne panel s filtry korigujícími barevnou rovnováhu, jas a digitální šum, PaintShop nabízí podobně koncipovanou nabídku fotofiltrů. Programy jsou navíc velmi rychlé, takže zvládneme rychle projít rozsáhlým adresářem fotografií, hromadně je upravit (úpravy jsou navíc plně vratné) a uložit, aniž bychom o tom museli nějak přemýšlet. Tady má konkurenční produkt Elements co dohánět.

Vedle úprav zde samozřejmě můžeme zhotovovat i ucelená dílka, od kalendářů či slideshow až po domácí filmy. Hardwarové nároky tohoto balíku software sice nejsou nejnižší, ale stále ještě nijak gigantické – 2 GHz procesor, 4 GB pevného disku a 1 GB RAM.

Na který segment trhu Corel vlastně míří? Jelikož se balík dostal na trh těsně před každoroční obnovou tradičních balíků Roxio a Nero, mohlo by se jednat o levnější alternativu. Digital Studio totiž umí vše, co tyto balíky proslavilo – přehrávat DVD, editovat obraz i video a nakonec to všechno pohodlně vypálit. A zatím k tomu nenabalil desítky dalších aplikací.

CS24

Verdikt:

V každém ohledu můžeme nový balík pochválit. Pokud bych měl přirovnat, tak se jedná o něco jako iMovie a iPhoto, ale pro PC. Program je v nabídce někde uprostřed startovního pole a přitom na špičce v jednoduchosti ovládání. Co víc si můžeme přát?


Zapůjčil: www.corel.com
Cena: 99.99 dolarů (1750 Kč)

Klady: Solidně provedené a sjednocené rozhraní

Zápory: WinDVD nepodporuje Bluray

Hodnocení: 85%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.