Hlavní navigace

Recenze: Corel Painter 11

11. 5. 2009

Sdílet

Když se program dočká jedenácté verze, může být zahrnut do kategorie softwarových veteránů. Musí to být ale nutně na úkor funkčnosti?

Corel Painter 11


Na jedné straně zařazení do této kategorie předznamenává, že se jedná o časem dostatečně "proklepnutý" software, na druhé straně to ale také znamená, že je nesmírně obtížné přijít s nějakou další aplikací, která by kritiky nebo uživatele přivedla k extázi. Teoreticky vzato by jedenáctka měla být spíše dvanáctkou, ale Corel v minulosti poněkud bizardně experimentoval s verzí IX.5. Na tuto verzi jsme čekali téměř dva roky, nicméně místo revoluce jsme se dočkali spíše evoluce.


Painter se nikdy nesnažil jít cestou, která by potěšila každého, díky čemuž si jako jeden z mála softwarů udržel svoji tvář. V nové verzi skutečně nenajdeme žádné převratné inovace, ale solidní stavbu na základech, které udělaly v průběhu let z tohoto programu měřítko kvality pro konkurenci. Hlavní novinkou je přidání 40 nových nástrojů, které simulují tradiční nástroje pro malbu, tentokrát opět o něco blíže k realitě. A vše si můžeme nastavit podle libosti, včetně přípravy štětců a tužek doslova na míru, ať už se jedná o ostří tužky nebo třeba kontroly rychlosti, s jakou se štětec má pohybovat.


Můžeme nastavovat stále více a více vlastností, nejen sílu štětce (to zvládne prakticky každý program), ale třeba i toho, jak na tabletu nakloníme tužku, bude vznikající linka buď tenká nebo širší, stejně jako tomu je ve skutečnosti. Probírat jednu funkci za druhou je prakticky nemožné. Vyjmenovat nelze ani všechny nové nástroje. Základní inovací je jednoduše řečeno další výrazné přiblížení k realitě. To ovšem současně přináší i v podstatě jedinou slabinu programu – možností úprav je tolik, že se uživatelské rozhraní stává velice komplikovaným, i když oproti minulým verzím k určitým zlepšením došlo.

Corel Painter 11

 

Podobné kroky jsou samozřejmě značně náročné na hardware, takže v minulosti nebylo nic neovyklého, že se čára objevovala s určitým zpožděním. Programátoři si proto pohráli s nároky, které by v této verzi měly být o plných 30 procent nižší. A je to cítit prakticky u každého kroku. Hardwarové nároky jsou na dnešní dobu  únosné – Windows XP/Vista, 700 MHz procesor, 1 GB RAM a 500 MB pevného disku. Stejné nároky jsou i v případě, že používáme OS Mac X 10.

Některé změny odrážejí nářky uživatelů, např. barevné palety jsou konečně větší, takže pro výběr barvy už nemusíme sahat po lupě.  Mezi další novinky patří podpora formátů PNG-8 a PNG-24 nebo možnost vzniklá dílka přímo posílat emailem, kde se nám automaticky objeví nabídka tří formátů. Pokud zvolíme JPEG, můžeme si nastavit kvalitu a tím i velikost.

Corel Painter 11

Co říci závěrem? Painter nás samozřejmě kreslit nenaučí. Rozhodně se nejedná o program pro každého a už určitě nenahradí plnohodnotný fotoeditor. Vzhledem ke komplexnosti a robustnosti by na něj začátečníci neměli raději ani pomyslet. Program nabízí prakticky vše, co pro počítačovou malbu můžeme kdy potřebovat. Zaplatíme za to nejen nepříjemně vysokou cenou (kterou ovšem u produktů určených spíše profesionálům můžeme očekávat), ale také složitým ovládáním a nepřehlednou pracovní plochou. Těžko ale najdeme něco lepšího. Samotné zrychlení práce s programem nás asi nedonutí sáhnout do peněženky, pokud to ale s kreslením na počítači myslíme vážně, vylepšení je zde dost.

CS24


Cena: cca 8500 Kč
Klady:  Výrazně rychlejší běh programu
Zápory: Komplikované uživatelské rozhraní

Hodnocení: 80%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.