Hlavní navigace

Recenze: Corel VideoStudio Pro X4

22. 5. 2011

Sdílet

Připravit videozáznam, který je ke koukání, není zrovna jednoduché a rozhodně se nejedná o rychlý proces. Corel s novou verzí svého videoeditačního programu proto vsadil právě na rychlost.

VideoStudio Pro X4 je jedním z prvních programů, který specificky využívá nejnovější procesory Sandy Bridge od Intelu a Fusion od ADM. Další zrychlení spočívá v tom, že VideoStudio i nadále zůstává jediným videoeditorem, který umožňuje práci na HD záznamu v nastavení nízkého rozlišení, což v praxi znamená buď možnost dělat ještě něco jiného, nebo použít počítačového dědečka. Program potom dodělá naše změny v HD ve chvíli, kdy si odskočíme na svačinku.

Hned od počátku si všimněte přepracovaného rozhraní, u kterého si můžete upravit rozměry jednotlivých polí. Objevila se dokonce i podpora dvou monitorů. Snad jen práce s nápovědou je poněkud neohrabaná, protože nás nakonec stejně zavede na firemní webovou stránku nabízející bohatý výběr možností. Většina z nich je zdarma, některé jsou však placené. Když si link uložíme do záložky v prohlížeči, dostaneme se do stejných míst, ale rychleji.

Mezi novinky patří konverze do 3D, přičemž je VideoStudio teprve druhým programem, který tuto funkci nabízí. Příliš kontroly přitom mít nebudeme, ale funguje to. Hlavně vadí, že u přípravy není žádná možnost preview, a jelikož je tento proces pro CPU značně náročný, v případě špatného nastavení zbytečně ztratíme čas. Další novinkou je možnost vytvoření stop-go animace, a to dokonce jak v manuální, tak automatizované podobě. Pokud si opravdu vyhrajeme, můžeme vytvořit velice působivé záběry třeba východu slunce nebo rozkvétajícího tulipánu. Třetí zajímavou novinkou je velice efektivní stroboskopický efekt.

Mezi nedostatky bychom zmínili i nadále nevalnou práci s keyframingem, při které na časové lince nevidíme začátky a konce efektů. Omezení počtu videostop na šest možná také některé uživatele zrovna nepotěší.

Samotná videoeditace se od ostatních programů nijak zásadně neliší, ono to snad pořádně ani nejde. Nejdříve musíme importovat záznam a začít editovat. To můžeme dělat buď krok za krokem ručně, nebo využít aplikace Instant Movie Making, která ovšem plně zautomatizovaná také není a spíše nás vybízí k výběru šablon. Větší míry automatizace se dočkáme u aplikace Auto Music, pak se ale musíme spokojit s nabídkou hudebních klipů, které Corel nabízí.

Nabídka triků, efektů a přechodů je více než dostatečná, jen přechodů najdeme v šestnácti skupinách dobrých 150. Stejně dobrá je i práce s textem, která navíc využívá animace. Podpora authoringu a vypalování je solidní, pracovat můžeme s DVD, Blu-ray a AVCHD. K samotnému vypalování přitom není potřeba externí software.

 

Verdikt:

VideoStudio bylo vždy programem, který podařeně kombinoval robustnost, nesložité ovládání a bohatou nabídku efektů. To vše v nové verzi zůstalo a navíc se objevila rychlost. A přitom všem se neztratila solidní cena. V každém případě se jedná o velice solidně designovaný videoeditor, který se dočkal poctivých vylepšení.

 

Hodnocení: 90 %

Klady: Jednoduché ovládání, rychlost

Zápory: Nic podstatného


Výrobce: Corel

Cena: 89,99 dolarů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.