Hlavní navigace

Recenze: Corel VideoStudio Pro X5

30. 4. 2012

Sdílet

 Autor: Corel
Když se na YouTube nebo při promítání domácích dílek soustředíme na kvalitu, brzy zapláčeme a říkáme si, proč tvůrci nepoužili nějaký videoeditační program.

Většinou je důvod jednoduchý – softwary jsou komplikované, pomalé a prostě uživatelsky nepříjemné. Navíc dříve tak bujné odvětví programů v posledních dvou letech silně zpomalilo a novinky můžeme počítat na prstech jedné ruky.

Videoeditační program VideoStudio Pro se po roce dočkal další verze, jak je u Corelu již zvykem, označené kombinací dvou typů čísel. Corel již dříve vsadil na rychlost a ani v patnáctce tomu není jinak. Vedle již dříve využité podpory Sandy Bridge CPU a Fusion CPU je zde vylepšená podpora vícejaderných procesorů.

Po instalaci se objeví okno inzerující Corel Guide, což je kombinace videoklipů s nápovědou a možností stahování dalších fontů, šablon a titulků (nutno dodat, že většinou zdarma). Musíme se ale registrovat, což ve většině uživatelů vzbudí mylný dojem, že bez toho program nenastartujeme. Není to ale pravda. Ke kladům nesporně patří tři technologie, které Corel využívá v licenci – Mercal V2 Pro, TravelRoute Designer a VitaScenee V2 LE, všechny od proDAD.
Corel VideoStudio Pro X5

Když se vším probereme, zbytek je již víceméně tradiční, ostatně u videoeditace dost dobře není možné vymyslet nové kolo. Již v minulé verzi se objevila možnost úprav rozměrů jednotlivých polí, jež byla v nové verzi výrazně posílena a nastavení, včetně využití několika monitorů, si můžeme uložit. Základní systém práce se oproti předchozí verzi nijak výrazně nezměnil a opět jsou použity tři základní kroky Capture, Edit a Share. Poněkud nepochopitelně je první okno otevřené v prostředním kroku, zřejmě se sází na to, že častěji budeme editovat. A když už editujeme, můžeme si otevřít až 21 audio či video záznamů najednou.
Corel VideoStudio Pro X5

VideoStudio přejmenovává importované soubory, takže na nějaké vlastní snadno zapamatovatelné názvy můžeme zapomenout a budeme muset využít tagy. Naprostou novinkou je možnost zachycovat a ukládat vše, co se právě děje na obrazovce (a to včetně audia), což se může hodit zvláště v případě, kdy připravujeme nějaké instruktážní video. Další novinkou je využití encodingu HTML 5, což umožňuje přípravu menu připomínajícího profesionální DVD včetně přístupu k HTML linkům přímo z videa. Konečně tak můžeme připravit interaktivní videoklip, je ale nutné se rozhodnout hned na začátku editace. Litovat však nebudeme, protože program automaticky renderuje video do dvou formátů - WebM a H.264, což v praxi znamená, že video pojede jak na perifériích s Flashem, tak i HTML 5. Poslední zásadní novinkou je možnost jednoduché přípravy klipů stop-motion. Stačí připojit DSLR fotoaparát od Canonu a software za nás udělá vše potřebné. Práce s keyframingem byla v minulé verzi nevalná a ačkoliv se v nové verzi stále nejedná o nic závratného, zlepšení je patrné na první pohled. Při exportu máme bohaté možnosti včetně přímého uploadu na Flick, Vimeo, YouTube a YouTube 3D.
Corel VideoStudio Pro X5


Verdikt:

TOP PRODUKTVideoStudio je tradiční videoeditační software, který dobře zkombinoval robustnost, jednoduché ovládání a bohatou nabídku efektů. To vše v nové verzi zůstalo a navíc se dále zvýšila rychlost za současného zachování příznivé ceny. V každém případě se jedná o velice solidně designovaný videoeditor, který se dočkal hmatatelných vylepšení. A to je v době, kdy se programy často vylepšují jen naoko, rozhodně krok správným směrem. Udělení ocenění TOP PRODUKT není třeba dále obhajovat.

 

Hodnocení: 90 %
Klady: Jednoduché ovládání, cena
Zápory: Nic podstatného

 

Cena: 79,99 dolarů (cca 1 600 Kč)
Výrobce: Corel

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.