Hlavní navigace

Recenze: CorelDraw Graphics Suite X6 má stále co nabídnout

23. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Corel
CorelDraw počítačové grafice a designu kdysi dominoval, ale to už dávno neplatí. Přesto má co nabídnout. Jak se nám zalíbil ve své nejnovější sadě X6?

Vrcholem zpracování vektorové grafiky se stal program Adobe Illustrator a CorelDraw zůstal „pouze“ alternativním programem, který nabízí něco, co Illustrator nezvládne – nízkou cenu a v některých případech i jednodušší ovládání.

To je hlavním důvodem, proč Draw na rozdíl od WordPerfectu (alternativa k Microsoft Office) nevymizel z paměti uživatelů a stále si udržuje dostatečně velkou skupinu fandů, kterým vyhovuje kombinace slušné ceny a pohodlnějšího užívání.

Na grafickou podobu programů Corel buď dlouhodobě kašle, nebo se snaží neodradit dlouhodobé zákazníky, proto při prvním pohledu na pracovní plochu získáme pocit, že se nic nezměnilo. Na jedné straně je to iritující vypláznout nemalou částku za „stejný“ software, na druhé straně to ale výrazně snižuje dobu, kterou potřebujeme na zvládnutí novější verze programu.

CorelDraw Graphics Suite X6

Stejný vzhled ale naštěstí neznamená, že se nic nezměnilo. Srdcem v pořadí šestnáctého balíku je program CorelDraw, na některé další části (PhotoPaint a Capture) můžeme prakticky zapomenout, protože na ně se programátoři již nějakou dobu nijak výrazně nepodívali. U aplikace Capture to nevadí, ostatní programy nic takového nenabízejí, tak proč ne. U fotoeditoru je to ale škoda, ten býval vynikajícím editorem, bohužel se za posledních nejméně pět let nijak výrazně nevylepšil, zatímco konkurence spěchala dál. I ta šnečí rychlost mu zůstala. Pár přidaných efektů na celé věci nic nemění.

Corel si toho je vědom, takže balík doplňuje programem Corel PhotoZoom. Ve vlastní stáji má ale editorů víc (koupil přece fotoeditory hned dvou firem), takže když už nechce překopat PhotoPaint, tak ať do balíku vloží něco jiného. Pokud lze nějakou novinku z PhotoPaintu pochválit, tak snad nejvíce aplikaci Smart Carver, která umožní vyřezávat kousky fotografií tak, aby se nám vešly do požadovaného prostoru (aniž bychom museli celou fotografii zmenšovat).

CorelDraw Graphics Suite X6

Další součástí balíku je  aplikace PowerTRACE, sloužící ke konverzi bitmapových obrázků na vektorové. V balíku dále najdeme ConceptShare pro interaktivní spolupráci online, Capture pro zachycování toho, co se děje na ploše monitoru, Website Creator (musíme si stáhnout separátně) pro jednoduchou a rychlou přípravu webových stránek, Connect pro práci s digitálními soubory (něco jako Bridge od Adobe).

Některé změny se objevily skutečně pět minut po půlnoci, jen těžko uvěřit, že C6 je první verzí podporující 64bitové a vícejádrové procesory. Je jasné, že na rychlosti je to znát. CorelDraw vždy kladl důraz na práci s barvou, v minulé verzi byl celý systém výrazně přepracován a X6 se dočkala dalších novinek - zejména potěší nástroj Color Harmonies, umožňující společně modifikovat barvy a analyzovat barvy a odstíny tak, že nabídne vždy optimální palety. Jednotlivé barvy na obrázku si můžeme spojit do jedné harmonie a potom měnit všechny barvy najednou při zachování relativního kontrastu.

Posíleny byly nové nástroje pro vektorovou grafiku, často určené pro využití na tabletech. Profíci ocení zejména mnohem pohodlnější a přesnější efekty, zvláště pak kolem hran objektů. Zajímavá a nečekaně vzácná (InDesign a Word 2010 ji mají, Photoshop ne) je plná podpora stylů Advanced OpenType. Program se dočkal nového typografického enginu a výsledek je neobyčejně čistý a jasný. Novinkou je také Object Manager, který nejenže ukazuje všechny vlastnosti vybraných objektů, ale nabízí jedno místo pro veškeré úpravy.

CorelDraw Graphics Suite X6

Výrazně se zvýšila podpora práce s textem, zatímco program dříve „nadržoval“ spíše velkým souborům napraným grafikou, teď se zdá, že je příjemný i pro spíše „textové“ soubory. Snad jen podpora dvou sloupců zde nepochopitelně chybí.

Řada programů má lištu pro zachycení objektů a fotografií, které můžeme k projektu potřebovat, její součástí jsou i přímé linky na aplikace jako Flick nebo iStockPhoto. CorelDraw je v porovnání s konkurencí jednodušší, což ale neznamená, že jej někdo, kdo ho otevře poprvé, zvládne při prvním šálku kávy. Natolik robustní program prostě musí vyžadovat solidní čas na seznámení, a to i přes záplavu podrobných návodů, jimiž je program prošpikován. Zapomenout nemůžeme ani na barevný 300stránkový tištěný návod, což je dnes věc nevídaná neslýchaná. A ještě k tomu je tištěný v Čechách. Na druhé straně nepotěší, že CorelDraw existuje jen ve verzi pro Windows, což je v době, kdy většina profesionálních grafiků kope v dresu nakousnutého jablíčka, poněkud sebevražedné.

 

Verdikt

Co říci závěrem? Verze X5 udělala pořádný krok správným směrem. O šestnáctce platí v podstatě totéž, změny nejsou nijak závratné, nicméně skutečně k lepšímu. Když k tomu přidáme relativně jednoduché pracovní rozhraní a užívání a i při 499 dolarech v porovnání s Adobe stále solidní cenu, máme pořád více než slušnou alternativu konkurenci od Adobe. Prostě dvacet let vývoje je vidět, takže program potěší amatéra i profíka. Pokud jste ale spokojeni s verzí X5, můžete u ní klidně zůstat.

 

Hodnocení: 85 %
Pro:
Solidní cena a příjemné ovládání
Proti: Zastaralý fotoeditor

CS24

 

Cena: 499 dolarů (přibližně 10 000 Kč)
Výrobce: Corel

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.