Hlavní navigace

Recenze: Crazy Talk Pro v.5

6. 11. 2008

Sdílet

Počítačová animace – už jen vyslovení tohoto pojmu evokuje v člověku dojem masivního programu, jehož ovládání vyžaduje týdny lopotného učení.

CS24

Počítačová animace – už jen vyslovení tohoto pojmu evokuje v člověku dojem masivního programu, jehož ovládání vyžaduje týdny lopotného učení. Americká společnost Reallusion však s těmito předsudky nesouhlasí a přichází s v pořadí již pátou verzí svého programu Crazy Talk. Již samotný název přesvědčuje o tom, že se tvůrci neberou zase tak vážně, to ale zdaleka neznamená, že by vypustili na trh něco nepovedeného.




Software je určen pro animaci tváří – ty můžeme importovat buď z fotografie nebo využijeme některou z nabídnutých kreslených postav (hned na začátku si raději přiznejme, že detailní ovládání kreslené loutky působí mnohem lépe nežli u „skutečné“ tváře). A potom si začneme hrát. Nástrojů je k dispozici dost, postupně zvolíme náladu, jednotlivé pohyby, velikost očí a ostatních částí tváře. Pokud se nám nelíbí žádný z nabídnutých mluvených komentářů, můžeme si namluvit vlastní. Animovat a ozvučit lze prakticky jakoukoliv tvář.



Koncept se od předchozích verzí nijak neliší. Novinkou je zejména možnost lépe ovládat jednotlivé svaly tváře, nabídka více profilů tváří a hlavně možnost exportovat vytvořená dílka přímo na YouTube.

Výhodou tohoto programu je jeho zaměření jak na úplné začátečníky, tak i na ostřílené animátory. Zatímco obstarožní tetička zvládne základní karikaturu synovce, na druhé straně si s programem zařádí i aspirující animátor.



Úplně dokonalý program určitě není, ostatně co bychom za cenu pod 50 dolarů mohli očekávat. Jak jsme se již zmínili, na lidské tváři bude animace vždy vypadat poněkud nepřirozeně, ostatně ani sám mistr Pixar ještě nepřekreslil lidskou tvář tak, aby to nebylo na první pohled vidět. Druhý nedostatek spočívá v možnosti animovat v jednu chvíli pouze jednu tvář, takže příbuzenskou sešlost prostě nezanimujeme.

Verdikt:

V každém případě se jedná o zajímavý a zábavná program, který splní vše, co slibuje, neodradí složitým ovládáním, neurazí přílišným podbízením se, a hlavně nevyžaduje vstupní částku připomínající rodinný rozpočet.

Web: http://www.reallusion.com/crazytalk/

Cena: 49.95 USD

- - Václav Větvička

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.