Hlavní navigace

Recenze: Creative Zen X-Fi

12. 2. 2009

Sdílet

Creative Zen X-Fi se připojuje k celé řadě vysoce kvalitních hudebních i video přehrávačů této společnosti, kde každý z nich v roli hrdinného Davida čelí mohutnému Goliášovi, kterého v tomto souboji nepředstavuje nikdo jiný, než samotný iPod.

Creative Zen X-Fi

Zatímco některé nápady od Creative mohou konkurenci od Apple překonat, v tomto případě se jedná spíše o všehochuť skvěle zkonstruovaného přehrávače s množstvím působivých vlastností, ale problematickým ovládáním. Největším kupním lákadlem u Creative Zen X-Fi je rozhodně podpora bezdrátových sítí, jež vám umožní stahovat (a dokonce streamovat) soubory z vašeho počítače rovnou do přehrávače, bez nutnosti připojení přes rozhraní USB. Jde bezpochyby o užitečnou a mimořádnou funkci, ne však nezbytnou.

creative zen x-fi

 

Další poznatky z testu

Co se týče ovládání, je dle našeho soudu uživatelské rozhraní zbytečně složité. Vedle obrazovky se nachází 9 nepopsaných tlačítek, a jen málokdy je jasné, které z nich v daném momentě použít, v menu se bez důkladného nastudování manuálu tedy pohybujete spíše systémem pokus -> omyl.

Oproti tomu po konstrukční stránce, je přehrávač velmi vydařený. Matně kovová zadní část budí robustní dojem, zatímco leskle černý předek působí elegantně, i když se na něm snadno tvoří otisky prstů. Rozměrům ani hmotnosti není co vytýkat, neboť jednoduše naplňují standard daného segmentu trhu.  Displej o rozměrech 2.5“ je dostačující i pro video, i když je o poznání menší než u dotykové luxusní 3.5“ (480x320 pixelů) obrazovky iPodu.

Zvuková kvalita výstupu, jak už od Creative tradičně očekáváme, je výborná. Mile nás překvapila i kvalita přibalených sluchátek. Více basů by jim sice neuškodilo, ale i tak je zvuk čistý a pestrý, s velmi malou mírou zkreslení. Je zde k dispozici také zabudovaný malý interní reproduktor, který pro  "nouzové" účely celkem dostačuje, ale jak jsme očekávali, produkuje poměrně plechový zvuk.

 

Hodnocení: 70%


Verdikt:


Jde nepochybně o vysoce kvalitní výrobek s nádhernými konstrukčními prvky, výbornou kvalitou zvuku a řadou povedených vlastností. Jeho ovládání však není právě intuitivní, v této oblasti má iPod se svou větší dotykovou obrazovkou stále navrch.

 

x-fi creative

 

Technické parametry:

kapacita: 8/16/32GB;
USB 2.0;
SD/SDHC slot;
2.5“ obrazovka (320x240);
zabudovaný reproduktor;
FM rádio;
deklarovaná výdrž baterie: 25 hod (audio), 15 hod (audio přes reproduktor), 5 hod (video);
MP3/WMA/AAC/WAW/Audible;
WMV9/MPEG4/DivX/XviD video;
JPEG;
bezdrátová síť/streamování/stahování obsahu;
55x83x13mm;
hmotnost 70g

Byl pro vás článek přínosný?