Hlavní navigace

Recenze: Cyberlink Media Suite 8

18. 5. 2010

Sdílet

Pokud chceme pracovat s nosiči CD a DVD, máme na trhu k dispozici řadu kvalitních alternativ.

Pokud chceme pracovat s nosiči CD a DVD, máme řadu kvalitních alternativ. Na prvním místě patrně každého uživatele napadne dvojice Nero a Roxio, ale program Media Suite taiwanské firmy Cyberlink již několik let nabízí nečekaně kvalitní konkurenci. Tento program si z minulosti můžeme pamatovat pod původním názvem DVD Suite. Vedle vylepšení již dříve existujících aplikací je zde hlavní novinkou zvukový editor a pokud jsme si připlatili za verzi Ultra, tak i přehrávač Blu-ray.

Oproti předchozím verzím se pozměnilo uživatelské rozhraní, které svojí jednoduchostí konkurenční softwary hravě pokoří. Samotné ovládání poněkud připomíná starší verzi Nero 9 Reloaded. Pokud  u zvolené aplikace klikneme na ikonku znázorňující srdce, dostane se do Oblíbených. Mezi novinky patří také to, že si konečně můžeme nainstalovat pouze ty aplikace, které potřebujeme, čímž se nám průběh instalace výrazně zrychlí. Pro upřesnění ale nutno konstatovat, že i plná instalace je stále o něco rychlejší nežli u podobných programů.

 

Cyberlink Media Suite 8

 

Již zmíněná novinka WaveEditor zvládne nejen většinu hlavních zvukových formátů, které máme na pevném disku, ale také stažení souborů ze stránky Freesound-org. Samotná aplikace pracuje překvapivě solidně, v mnoha případech si ale budeme nejprve muset stáhnout nový driver pro zvukovou kartu.

Fotografický editor nabízí všechny základní fotoeditační kroky, žádné zázraky ale očekávat nemůžeme. Posílena byla spíše možnost organizovat fotografie, a to jak pomocí hvězdiček, tak i tagováním tváří.  To je sice rychlé, ale nevalně fungující.  Dnes již nezbytná podpora uploadování na Flickr či Facebook je samozřejmě také přítomna.

Videoeditor by asi jako samostatný program neobstál, pokud jej ale porovnáme s tím, co nabízí Nero či Roxio, bude králem. Díky GPU akceleraci a podpoře mnohojaderných CPU se tato aplikace chová nečekaně rychle jak u složitých efektů, tak i převádění formátů. Podpora formátů je v tomto případě více než dostatečná.

Pro přehrávání DVD zde slouží aplikace PowerDVD, vybavená podporou dvoukanálového audia DTC a 5.1 Dolby. Již zmiňovaná verze Ultra (ve skutečnosti existují verze tři, ještě Pro a Centra) umožňuje přehrávání disků Blu-ray.

 

Cyberlink Media Suite 8

Pro přepalování (pouze nechráněného materiálu, o prolomení digitální ochrany zde není řeč) jsou k dispozici aplikace Power2Go a PowerDVD Copy. Oproti minulé verzi zde konečně nechybí možnost vytvářet polepky pomocí utilitky LaberPrint.

Verdikt:

CS24

Koupit nebo nekoupit? Jednotlivé aplikace by v samostatných verzích za koupi rozhodně nestály, dohromady ale představují velice solidní balík, umožňující prakticky jakoukoliv práci s audio a videosoubory. V souboji titánů se tento program rozhodně neztratí.


Klady: Rychlost a jednoduché rozhraní

Zápory: Verze Ultra má přílišné nároky

Hodnocení: 80%

Cena: cca 3200 Kč ve verzi Ultra

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.