Hlavní navigace

Recenze: Defrag 11 Profesional Edition

24. 9. 2008

Sdílet

Pokud si chce uživatel udržet počítač v provozuschopném stavu, pravidelná defragmentace disku by měla být jednou z jeho priorit. Postačí nám pro tyto účely aplikace Defrag 11 od společnosti O&O?

Pokud si chce uživatel udržet počítač v provozuschopném stavu, pravidelná defragmentace disku by měla být jednou z jeho priorit. Solidní postavení v této sféře trhu si již dávno vybojovala německá společnost O&O, jejíž program Defrag se nyní dočkal jedenácté verze.


Defragmentace reorganizuje pevný disk tak, že data srovná do logické posloupnosti, což následně urychlí veškeré diskové operace. Operační systémy Windows sice podobnou utilitu nabízejí již delší dobu, ale její výkon je bohužel nevalný, a tak se mnohdy vyplatí raději sáhnout do prasátka a zakoupit si defragmentační program renomované firmy.

Defrag 11 nabízí bohaté možnosti nastavení. Můžeme si vybrat, v jakém okamžiku se program aktivuje, a to včetně možnosti, že se automaticky spustí v případě aktivace spořiče na obrazovce. Příjemnou maličkostí je automatické vypnutí programu ve chvíli, kdy u notebooku přejdeme na bateriový provoz, takže zbytečně neplýtváme kapacitou baterií. Narozdíl od konkurence lze v této aplikaci defragmentovat několik disků najednou, což považujeme za velkou výhodu.



Program nabízí hned pět různých způsobů práce s diskem – vedle defragmentace klasické a v pozadí zde existuje možnost volby tří schémat, podle nichž budou soubory na pevném disku řazeny: dle abecedy, podle data otevření a podle frekvence používání. První způsob se hodí zejména pro počítače, kde ke změnám v souborech dochází pouze vyjímečně, poslední uvedenou metodu bychom doporučili pro počítače v běžném provozu.

Novinkou je možnost spuštění kontroly defragmentace v pozadí, což není nic jiného, nežli analýza a defragmentace nově přidaných či pozměněných souborů. Další vylepšení jsou spíše kosmetického rázu – jednotlivé hodnoty fragmentace lze nyní lépe sledovat pomocí propracované funkce File Status View.

Verdikt:

V žádném případě se nejedná o nějakou softwarovou revoluci, ale na každý pád jde o velice spolehlivý, rychlý a výkonný defragmentační nástroj, který ve svém oboru nezklame.

- - Václav Větvička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.