Hlavní navigace

Recenze: Dell Precision M6500 - výkonnější než je nutné

22. 10. 2010

Sdílet

Pokud hledáte opravdu výkonný notebook, už dále hledat nemusíte - Dell Precision M6500 v současné inovované podobě je tak výkonný, že spolehlivě nahradí „nadupaný“ desktop.

Pokud se v nabídce výrobců marně snažíte najít opravdu výkonný notebook, už dále hledat nemusíte - Dell Precision M6500 je tak výkonný, že spolehlivě nahradí i „nadupaný“ desktop. M6500 má také spoustu funkcí, které nikde jinde nenajdete: podporu pro až čtyři sloty DIMM (které jsou schopny pojmout celkem 32 GB paměti RAM), více než 1 TB úložného místa na disku a 17palcový displej o rozlišení 1920 x 1200 pixelů.

Specifikace námi recenzovaného modelu je ovšem o něco méně působivá. Její součástí je pevný disk s kapacitou 1 TB, 8GB paměti, procesor Intel Core i7 na frekvenci 2 GHz a 64bitový operační systém Windows 7 Ultimate. Dále zde naleznete dedikovanou grafickou kartu nVidia Quadro FX 3800M s 1 GB paměti, vestavěnou čtečku otisků prstů, 2megapixelovou webovou kameru, Bluetooth a DVD vypalovačku s osminásobnou rychlostí zápisu.

Vnější vyhotovení modelu Precision M6500 je extrémně robustní. Šasi je vyrobeno z jemného, břidlicově šedého hliníku s malým logem Dell na levé straně, zatímco vnitřek je z matně černého plastu. Celý notebook vypadá velice čistě a prakticky, a na to, že má fungovat jako náhrada desktopu, i nesmírně „sexy“. Reproduktory jsou umístěny podél horní části klávesnice, krátce přerušené stříbrnou čtečkou otisků prstů a tlačítky pro vypnutí a „Reader 2.1“.

 

 

Tlačítko 'Reader 2.1' je jednoúčelové tlačítko, které vám umožní rychlý přístup k e-mailu, kontaktům, kalendáři a úlohám uloženým v programu Microsoft Outlook v případě, kdy je systém hibernován či úplně vypnut. Dell dodává i několik dalších jednoúčelových tlačítek, přestože je jich méně, než jsme u výkonných notebooků zvyklí vídat (což je ovšem spíše ku prospěchu věci).  Nad číselnou klávesnicí se nachází tlačítko kalkulačky a tři tlačítka pro ovládání hlasitosti (zesílit, ztlumit a vypnout).

Škála konektivity příliš nevychází ze zaběhnutých kolejí: na levé straně naleznete dva konektory USB 2.0, šestipinový port 1394, jack pro sluchátka a mikrofon, čtečku karet „8 v 1“, slot PC Card a slot  DVD+/-RW (nejedná se o klasickou vysouvací mechaniku). Napravo jsou potom další dva porty USB 2.0 (z toho jeden je kombo USB/eSATA), VGA výstup, port pro displej, ethernet zdířka, slot ExpressCard a přepínání wi-fi.

Precision M6500 váží skoro 3,9 kg, a to sice včetně své devítičlánkové baterie, ovšem bez nabíjecího kabelu s poměrně robustním trafem. Sedmnáctipalcová pracovní stanice měří na šířku 39 cm, na výšku 28 cm a je asi 3,4 cm silná - což je více než u většiny laptopů, nicméně pokud vezmeme v úvahu výkonné „vnitřnosti“, jsou to pořád velice slušné rozměry. Je však zřejmé, že se nejedná o notebook, se kterým byste se chtěli tahat na výletech. A věrte nám, že životnost baterie, která jen o málo přesahuje 90 minut, odradí i fyzicky silné jedince.

Klávesnice modelu Precision M6500 je jedna z nejlepších, se kterou jsme se u notebooků setkali. Je tvořena jemnými, pravidelnými klávesami příjemnými na dotyk, výhodou je numerická klávesnice a volitelné podsvícení. Na klávesnici se velice jednoduše píše a jednotlivé klávesy mají dostatečnou pružnost. Podsvícení můžete buď úplně vypnout nebo přepnout do automatického režimu, ovšem postrádáme zde možnost manuálního tlumení.

Matně černý trackpad je v porovnání s velikostí celého stroje poměrně malý. Jedná se o nešťastné řešení, protože takto splývá s ostatním povrchem počítače, těžko se nám při běžném používání rozlišoval od zbytku opěrné plochy pro zápěstí. Přestože se jedná o vícedotykový trackpad, jeho velikost „vícedotykovost“ prakticky neumožňuje. Ve spodní i vrchní části trackpadu se nachází tři velká a praktická tlačítka, která korespondují s „ukazovátkem“ umístěným mezi klávesami G a H, podobné tomu, na které jsme zvyklí u notebooků Lenovo (IBM) řady ThinkPad.

 

 

LED diodami podsvícený RGB displej o rozlišení 1920 x 1200 pixelů přináší výbornou kvalitu obrazu, obrazovka je dostatečně velká a jasná a hlavně dobře viditelná z úhlu. Kromě pohledu shora vykazoval displej kvalitní kontrast a barvy vypadaly živě. Obrazovka má také širokou škálu úrovně jasu, přesto je i nejnižší nastavení poněkud jasnější než by někomu mohlo vyhovovat.

Přehrávaní videa je velmi dobré. Streamování z webu je velice plynulé, stejně jako bezchybné přehrávání klipů v HD kvalitě. Zvuk už tak chválit nemůžeme. Integrované reproduktory nejsou na poli notebooků právě nejhlasitější a zvuk postrádá potřebnou hloubku, a tak občas zněl poněkud plytce. Nicméně nejedná se o neřešitelný problém - stačí použít slušné externí repro či sluchátka.

Verdikt

Není mnoho lidí, kteří by využili 16 či dokonce 32 GB paměti, nicméně pokud hledáte výkonnou, víceméně přenosnou náhradu desktopového PC, je Dell Precision M6500 tou správnou volbou. Je rychlý a elegantní - jeho snad jedinými nedostatky jsou jeho přílišná hmotnost a krátká životnost baterie.

Hodnocení: 80%

Cena: cca 65 000 Kč

Specifikace:

2 GHz procesor Intel Core i7; 8 GB RAM;  nVidia Quadro FX 3800M 1 GB; 1 TB HD; 1920 x 1200 RGB displej; čtečka otisků prstů; 2megapixelová webová kamera; Bluetooth; 4x USB 2.0 (1x kombo USB/eSATA); šestipinový port 1394; jack pro sluchátka a mikrofon; čtečka karet „8 v 1“; PC Card; DVD+/-RW 8x;VGA-out; display port; ethernet; ExpressCard; wi-fi.

Byl pro vás článek přínosný?