Hlavní navigace

Recenze: Diskeeper 2010 Pro Premier

17. 2. 2010

Sdílet

Fragmentace pevného disku měla zmizet ve chvíli, kdy Windows přidal defragmentační utilitku do svého operačního programu.

Diskeeper 2010 Pro Premier


Fragmentace pevného disku měla zmizet ve chvíli, kdy Windows přidal defragmentační utilitku do svého operačního programu. O její kvalitě však všichni ví své, takže nepřekvapuje, že firmy jako Diskeeper mohou i nadále prosperovat. A jak se již stalo zvykem, v lednu se objevila nová verze stejnojmenného programu.

Softwarová firma nabízí jen dva programy (ten druhý je Undelete) a od samého začátku zastává teorii, že je lepší dělat pár programů pořádně nežli spoustu programů pouze průměrně. Proto je jasné, že verze 2010 přináší jen vylepšení již několik let velmi kvalitního softwaru.

Ten existuje ve dvou verzích, levnější Professional (59.95 dolarů - 1100 Kč) a dražší Pro Premier (99.95 dolarů - 1 900 Kč). Verze Professional je ochuzena o technologii zvládající terabytové pevné disky, jinak se v ničem neliší. Tím vlastně došlo k jejímu vylepšení, loňské verze se od sebe lišily výrazněji.

 

Diskeeper 2010 Pro Premier

 

Všechny trumfy z minulé verze zde zůstaly – například solidně fungující aplikace  InvisiTasking, která se stará o to, aby se pro defragmentaci použily pouze ty zdroje, jež počítač zrovna nevyužívá, takže nedojde k jeho zpomalení. Znovu se samozřejmě setkáme rovněž s technologií Intelligent File Access Acceleration Sequencing Technology 2 (I-FAAST 2.0), která monitoruje všechny soubory v reálném čase a podle frekvence jejich používání je na pevném disku přerovnává. A do třetice zůstala také technologie Hyperfast, která je určena pro disky SSD.

Novinkou je IntelliWrite, nahrazující starší aplikaci Frag Shield. Nová technologie zaručuje, že kritické soubory budou přesouvány s větší péčí, čímž se snižuje riziko selhání disku při defragmentaci. Plná podpora Windows 7 je zde samozřejmostí. Technologie HyperBoot se pyšní zrychlením bootování, ale po pravdě řečeno, nějaký výrazný rozdíl jsme nepozorovali.

S programem můžeme pracovat dvěmi způsoby – buď plně automatickou defragmentací při spouštění počítače, která umožní přesun těch souborů, které si jinak běžící operační systém chrání, nebo manuální analýzou a defragmentací ve chvíli, kdy si na ní vzpomeneme.

 

Diskeeper 2010 Pro Premier

 

Prakticky každý krok si můžeme nastavit podle potřeby, v základním nastavení program pracuje v manuálním módu. Pokud naladíme automat, máme záruku, že na něco takového jako defragmentovaný disk již můžeme zapomenout s klidem Angličana. A o to tu jde především.

Verdikt:

Diskeeper již delší dobu nemá výraznou chybu. Od minulých dvou verzí toho moc nepřibylo, program se zřejmě pomalu, ale o to jistěji dostává do míst, kde již není co zlepšovat.


Klady: Plně automatická a spolehlivá  defragmentace

Zápory: Na jednoúčelovou utilitu vysoká cena

Hodnocení: 85%

Zapůjčil: www.diskeeper.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.