Hlavní navigace

Recenze: DrawPlus X6

12. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Serif
Britská softwarová firma Serif zařadila do své stáje novinku v podobě nové verze svého programu DrawPlus. Stojí za úvahu?

Jedná se o program určený k vektorovému kreslení, který vždy do jisté míry pošilhával po konkurenci od Adobe, ovšem za zlomek ceny. Rozhraní je dnes klasické, pro někoho možná přeplněné, protože při kreslení dostaneme do ruky víc než bohatou nabídku všemožných štětců, tužek či houbiček plus nejrůznější efekty jako je déšť nebo mlha. Menu na pravé straně potom ukládá každou vytvořenou čárku, takže můžeme jejich velikost, směr, barvu či typ donekonečna měnit.

DrawPlus X6

Nová verze se dočkala celé řady vylepšení, v některých případech dokonce návratem již oželené funkce.  Příkladem budiž nástroj QuickShapes, který umožňuje využívat nejrůznější tvary v 2D a 3D a navíc je postupně fuzovat. Tvary si ještě můžeme různě manuálně upravovat, bohužel ne všechny stejnou měrou. Do 3D se můžeme pustit i pomocí nástroje Instant 3D Button, ale i když si můžeme pohrát s umístěním světelného zdroje, žádnou díru do světa neuděláme a 3D vytváříme pomocí stínů nežli změnou čar.

Komplexní obrázky jsou poněkud složitější – program skládá tahy štětcem na sebe (v rámci jedné vrstvy), a každý další tah jde automaticky nahoru, takže pokud je chceme mít jinde, musíme celou vrstvu přeřadit manuálně.
Animované klipy jsou samozřejmostí, na starosti je má aplikace Keyframe Animation Studio. Pro lepší rozjezd dostaneme velice rozsáhlou knihovnu tvarů, objektů a postav, které celkem bez většího utrpení rozpohybovat po vektorové lince.

Příjemnou novinkou je nástroj Stencil Tab. Opětovně bohatá nabídka templátů rozdělených do tří oblastí, navíc si samozřejmě můžeme nakreslit vlastní. Nezapomnělo se ani na stáhnutí objektů, které již někde máme. A protože vektorová grafika jednoduše mění velikosti, obrázky si zachovávají ostrost.

Ani v této verzi ale není všechno dokonalé. Již předchozí X5 trpěla malou rychlostí a X6 na tom není nijak výrazně lépe. Přitom podpora 64-bitových Windows měla být jedním z trumfů nové verze.

Verdikt

DrawPlus X6 rozhodně není perfektní, ale dohání to příjemným ovládáním. Směrem ke svým robustnějším (ale také neporovnatelně dražším) konkurentům se tento program zase o kus přiblížil. Nápověda se objevuje dostatečně často, ale i tak se tu a tam vloudí určitá flustrace, která náročnějšího uživatele brzy odradí. Na druhé straně ale pokud hledáme sofware pro vektorovou grafiku, jehož nákup neprolomí rodinnou kasu, právě jsme ho našli.

Pro: Účinný program pro vektorovou grafiku s cenou pod 100 eur
Proti: Malá rychlost

Celkem: 75 procent

CS24

Výrobce: Serif

Cena: 96 eur (necelých 2 500,- Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.