Hlavní navigace

Recenze: Adobe Dreamweaver CS4 CZ

22. 1. 2009

Sdílet

Editor webových stránek Dreamweaver není nutné dlouze představovat: už několik let patří ve svém oboru ke špičce, která do značné míry určuje směr, kterým se bude tento segment programů ubírat.

I když by se mohlo zdát, že v době systémů pro správu obsahu a dynamicky generovaných stránek tomuto typu editoru pomalu zvoní umíráček, není tomu tak. Tvorba prototypů, projekty pro menší společnosti či weby, které si uživatelé tvoří jen tak pro radost a chtějí mít nad nimi plnou kotrolu, to vše jsou místa, kde Dreamweaver najde uplatnění. Pojďme se tedy společně podívat na to, co nová verze s podtitulem CS4 přináší.

Pod křídly Adobe

Poté, co byl původní výrobce editoru zakoupen společností Adobe, která už ve svém portfoliu podobný produkt měla (vzpomeňme na Golive), se samozřejmě spekulovalo, který z editorů si nakonec tato společnost ponechá. Adobe naštěstí po zralé úvaze dalo zelenou dalšímu vývoji Dreamweaveru, který se tak postupně stává plnohodnotným členem rodiny Creative Suite. Vedle sjednocení uživatelského rozhraní, což je jedna z novinek této verze, bychom chtěli vyzdvihnout především podporu Adobe technologií a kooperaci s dalšími programy z kolekce Creative Suite.

dreamweaver CS4


Vedle již standardního formátu Flash se v této verzi dočkala vylepšení také spolupráce s Adobe Photoshop, kdy lze na stránce pracovat přímo s nativním formátem PSD. Nemusíme se tak starat o exporty do webových formátů, ty stačí specifikovat pouze jednou, podobně funguje i spolupráce s Fireworks. Zajímavé možnosti přináší intergace technologie Adobe Air, která slibuje konverzi webových aplikací ve formátu Flash a Flex  na jejich standardní desktopové protějšky. Budoucnost této platformy je však dle našeho soudu nejistá – pro běh takto vytvořených aplikací je nutná instalace běhové prostředí na straně klienta (Adobe Air Runtime Engine), které v současné době rozhodně není běžnou součástí instalace Windows u většiny uživatelů.

Dynamický obsah

Doby, kdy byl web tvořen pouze sadou vzájemně provázaných statických HTML souborů jsou už dávno pryč. Skriptování na straně klienta  - Javascript – postupně doplnilo skriptování na straně serveru a je proto logické, že  tuto situaci musel reflekovat i Dreamweaver. Verze CS4 podporuje vedle ASP.NET (jazyky C# a VB.NET} i Java Server Pages, Coldfusion a PHP. Pro tvůrce je tak připravena podpora na straně editoru zdrojového kódu (barevné odlišení syntaxe, intellisense např. i pro Javascriptové frameworky jQuery nebo Prototype) i řada předpřipravených skriptů pro nejčastěší operace (zobrazování záznamů z databáze, stránkování atd.). Pro skriptování na straně klienta je pak připraven Spry Toolbox – předpřipravené komponenty pro práci s daty s podporou AJAXu. Praktickou novinkou při práci s kódem je zobrazení všech souborů , které jsou v dané stránce použity (externí soubory s JavaScriptem, kaskádové styly atd.), pro JavaScript je pak navíc připraven nástroj pro konverzi vloženého JavaScriptu na jeho externí protějšek.

CS4


Změn doznala i funkce pro náhled dynamického obsahu – Live View. Vedle integrovaného prohlížeče s renderovacím jádrem založeném na WebKitu (mj. využitém v prohlížeči Safari) nabízí i náhled na aktuální zdrojový kód. Není tak nutné se neustále přepínat mezi prohlížečem a Dreamweaverem, editace i náhled je k dispozici v rámci jedné aplikace.

JavaScript snadno a rychle

dreamweaver adobeAdobe si je vědomo, že Dreamweaver nemůže nahradit vývojová prostředí pro tvorbu webových aplikací jako je MS Visual Studio či Netbeans, a tak se snaží nabídnout funkce dynamického obsahu i pro uživatele, kteří znalostmi programování nedisponují. Vedle již zmiňovaných komponent pro práci s daty jsou to především součásti Spry Framworku, které kýženou dynamičnost přenáší na stranu klienta – tedy do JavaScriptu. Ukázkovým příkladem budiž tabulka s daty, která je vložena do stránky a chceme, aby bylo možné data třídit dle hodnot ve sloupcích. Na první pohled věc, která se bez podpory na straně serveru neobejde. Díky Spry Frameworku to však není problém – stačí nadefinovat HTML tabulku jako nový datový zdroj, specifikovat sloupce, dle kterých se bude třídit a tabulka s dynamickým chováním je na světě. Samozřejmostí je podpora již zmiňovaného Live View – náhledu na stránku s dynamickým obsahem.

Verdikt

Špičkový editor webových stránek, se kterým si díky integraci WYSIWYG editoru poradí i začátečníci. Verze CS4 přináší užitečné novinky, jež ocení zejména ti, kdo používají i ostatní aplikace z balíku Creative Studio. Trošku zamrzí občasná pomalejší odezva programu, která je patrná zejména při využití Live View, taktéž uživatelské rozhraní ve stylu Photoshopu si bere svoji výkonnostní daň.

Hodnocení: 90%

Klady:

CS24


    špičkový WYSIWYG editor
    podpora JavaScriptu
    podpora skriptovacích jazyků na straně serveru
    propracované uživatelské rohzraní

Zápory:


    občasná pomalá odezva
    problémy s diakritikou v módu Live View
    chybějící slovník pro kontrolu pravopisu v českém jazyce