Hlavní navigace

Recenze: DVR studio HD 2.13 - rychlý střih videa ze satelitu

3. 2. 2011

Sdílet

Nahráváte z DVBT nebo satelitu a chcete vybrané pořady dále zpracovat, uložit, vypálit?

Vyzkoušeli jste při převodu nahrávek snad již všechno, ale nic neodpovídá vašim potřebám, představám, či schopnostem? Pak možná právě pro vás je tu nová verze 2,13 DVR Studia HD od Haenlein-Software. S DVR-Studio HD můžete zpracovávat vaše videonahrávky na vašem PC z různých zařízení jako jsou třeba STB nebo kamery a odstranit nežádoucí reklamy a chyby v nahrávce. Editace je prováděna beze ztráty kvality, během pár minut. Nevýhodou  pro některé uživatele může být fakt, že program vyžaduje stálé připojení na internet, neboť samotné zpracování i podpora probíhá on line. Bez webu to prostě nejde.

Existuje však hned několik dobrých důvodů, proč sáhnout zrovna po tomto programu, i když i zde samozřejmě najdeme nějaké ty nedostatky. Program stojí za zkoušku už proto, že je k dispozici v plné verzi na jeden měsíc  zdarma. Zkušební verzi lze stáhnout v angličtině a němčině na http://www.haenlein-software.com.

První zásadní kroky s novým software probíhají již při instalaci, kdy jste požádáni o určení značky a typu vašeho recieveru. Lze jich zvolit i více- a to i dodatečně, což oceníte v případě, že chcete zdrojové nahrávky používat z několika přístrojů, a nebo je naopak po zpracování pro vícero zařízení ukládat. V praxi tak můžete například převzít nahrávku ze zařízení Topfield 7700 a uložit ji ve formátu jiného vámi předvoleného receiveru. Rejstřík přístrojů je samozřejmě stále aktualizován.

Samotné použití programu je velmi jednoduché. Po načtení zachyceného souboru se program zeptá, zda chceme odstranit reklamy automaticky nebo manuálně sami. Přestože krokování není úplně přesné a jemné, automatika to zvládne dokonale. Pracujeme-li ručně, vybereme začátek nechtěné části v záznamu (reklama), klikneme na 'Start Cut' a poté posuvníkem najdeme konec nežádané části v záznamu (konec reklamy) a klikneme na 'End Cut'. Tímto způsobem se můžeme rychle zbavit  všech reklamních vstupů.

Posléze můžeme pomocí analýzy chyb odhalit veškeré nedostatky (ty jsou často na satelitním a DVBT příjmu způsobeny rozmary počasí ale i dalšími vlivy), které jsou následně automaticky označeny červeně , a následně je vyřadit v oblasti ořezání. Opět musíme konstatovat, že odstranění nedostatků program zvládl ve většině případů na výbornou, tedy pokud nebyl záznam katastrofálně poškozen.

Hotový záznam můžeme připravit k exportu. Pokud jej budeme chtít vypálit na DVD, máme možnost si pomocí authoringu připravit menu, submenu a vše, co ke správnému DVD patří. Využijete-li jednoduché a účinné šablony, pak celý proces včetně exportu zabere jen pár minut.

 

Hodnocení: 80%

Cena: 85 Euro (2100 Kč)

Klady:

+ nenáročný na uživatele i hardware
+ vstupní i výstupní spolupráce se všemi známými receivery
+ rychlost zpracování
+ možnost spojení více zdrojových souborů
+ skvělé automatické vyříznutí reklam a vadných snímků


Zápory

- chybí import a export a zpracování titulků
- chybí audio a video filtry – zejména ořez, formát obrazu
- nepřesné manuální krokování, ale pro tento střih dostačuje
- chybí CZ lokalizace

Zapůjčil: http://www.haenlein-software.com

Byl pro vás článek přínosný?