Hlavní navigace

Recenze: DxO Optics Pro 6.5 - pro fotografické profesionály

29. 12. 2010

Sdílet

Fotoeditační software Optics Pro Elite je určen ostříleným profesionálům. Jeho nejnovější verze 6.5 je přitom odborníky považována za výrazný upgrade. A tak se na něj podívejme.

Pracovní plocha se oproti předchozí verzi nějakých znatelných změn nedočkala. Samotná instalace, o níž rozhodně nemůžeme mluvit jako o bleskové, vyžaduje informaci o  tom, jaký typ fotoaparátu a které objektivy používáme. To sice může mírně zdržovat, protože přesné informace bude asi vědět jen skutečný profesionál, ale správné nastavení se bude hodit, protože podle něj program provádí automaticky řadu korekcí. Ostatně právě tuto vlastnost považujeme za největší přednost tohoto programu.

V aplikaci najdeme některé klasické fotoeditační kroky, ale zde síla tohoto softwaru není. DxO Optics se totiž věnuje spíše opravám problémů, které na snímku vytvoří buď samotný aparát, nebo jeho optika. O opravy, které natropí svou nešikovností buď autor nebo osud (třeba v podobě nešikovného osvětlení), se stará více či méně jen z donucení. Program byl a stále je především vynikající konventor formátu RAW, v posledních verzích se potom zaměřuje na tři základní problémy digitálních fotografií – šum, dynamický rozsah a zkreslení dané použitou optikou. Někdy si oprav jen těžko všimneme, jindy jsou naopak jasně viditelné na první pohled.

Ovládání není právě jednoduché a přehledné, a pokud s programem začínáte, bez nápovědy se těžko obejdete. Na druhou stranu platí, že pokud již znáte starší verzi, nic podstatného se zde ve skutečnosti nezměnilo. Zvolíte obrázek, vyberete patřičné nástroje a spustíte editaci. Nezní to složitě, ale pracovní plocha se v podání DxO Optics Pro 6.5 velice rychle stane nepřehlednou. Vyskakující nápisy o tom, co v současném nastavení nemůžeme udělat nebo zobrazit, přehlednosti rozhodně nepomohou.

Kvalitní konverze snímků nafocených při vysokém ISO byla již v minulé verzi, dnes si program poradí až s 100 000 ISO. Dále pokročil také počet podporovaných kombinací fotoaparát/objektiv, který dosahuje 150. Poslední verze se chlubí především úlitbě momentální modly moderní fotografie – HDR. DxO nabízí vysoce kvalitní rendering z jediné fotografie. Algoritmus dokáže vyrobit překvapivé záběry při plném zachování přirozených barev (tam kde chceme), o vyšší šum se DoX stará automaticky. Nejlepší výsledky dokážeme s fotografií sejmutou s -1 Ev.

Verdikt:

V žádném případě se nejedná o fotoeditor v pravém smyslu tohoto slova a řadu efektů dokážeme ve Photoshopu rychleji a pohodlněji. Na druhé straně ale bude DxO důležitou součástí softwarové výbavy každého profesionála nebo poučeného fotoamatéra.

Hodnocení: 85%

Cena: cca 150 Euro (3750 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.