Hlavní navigace

Recenze: DxO Optics Pro 9.0

27. 1. 2014

Sdílet

 Autor: DxO Labs
Fotoeditační program DxO Optics Pro 9.0 pochází z francouzské dílny. Hned po jeho otevření přijdeme na to, že byť cenově dostupný, amatérům rozhodně určen není.

Základní filozofie, kterou firma propaguje od samého začátku, zůstala i v devítce zachována. Pro vysvětlení, v programu nenajdeme gigantickou záplavu nejrůznějších efektů, filtrů, triků a kdečeho možného. Místo toho dostaneme do ruky relativně omezený počet fotoeditačních nástrojů, které opraví nedostatky a ze solidní fotografie udělají vynikající. A to „málo“ co je k dispozici, funguje výtečně. Na první pohled zvláštnost, na druhý či třetí potom neobyčejně šikovný pomocník.

Dxo

Pryč už je nutnost vkládat informace o fotoaparátu a použitých objektivech, ta zmizela již v osmičce a software si to prostě zvládne sám. Pár klasických fotoeditačních kroků zde i nadále najdeme, ale to je spíše úlitbou těm, co si program pořídí víceméně omylem. Síla DxO Optics totiž leží úplně jinde - v opravách problémů, které vzniknou buď díky omezením fotoaparátu, nebo jeho optiky. Na naše vlastní chyby bude lepší přikoupit jiný fotoeditor.

V minulosti nebyla práce s tímto programem žádná velká slast. Naštěstí se ovládání postupně zlepšuje, a tento trend se nezastavil ani v devítce. Z úvodního modulu Organize se jedním přepnutím dostaneme do modulu Process, kde začneme pracovat. Na pravé straně monitoru uvidíme veškeré nástroje. Vedle těch klasických jsou mimořádně zejména nejrůznější konverze, koneckonců program začínal jako konventor RAW. Jako je již delší dobu dobrým zvykem, opět pokročil počet podporovaných kombinací fotoaparát/objektiv, takže pochybuji, že by měl někdo v ruce nepodporovaný aparát.

DxO

Většina použitých nástrojů je naprosto špičkové kvality. Vlastní techologie PRIME opravdu balancuje na hraně možností, kam až může odstranění šumů jít. Pro každý sledovaný pixel program vlastním algoritmem zkontroluje více než tisíc okolních pixelů. Samozřejmě to chvíli trvá, ale výsledek stojí za to.

Novinkou z minulé verze je nástroj Smart Lighting, který nám umožní pohrát si se stíny. Ten byl letos výrazně posílen, takže výsledkem budeme příjemně překvapeni. Novinkou je katalog renderingů, které odpovídají základním potřebám – Portrait, Landscape, Black&White a HDR. Dalším vylepšením je možnost exportovat vznikající dílko přímo do dalších fotoeditačních programů, ať už se jedná o firemní nebo externí programy.

Jak jsem již zmínil, DxO Optics není klasický fotoeditor. Nabízí speciální efekty, především ty, které vznikly díky limitacím použité techniky. A ať se jedná o odstranění digitálního šumu, vinětaci nebo nejrůznější korekce, na tento software se můžeme skutečně spolehnout. Proto by se program DxO Optics Pro 9.0 měl stát samozřejmou součástí softwarové výbavy každého, kdo to s digitální fotografií myslí vážně. 

VerdiktTOP PRODUKT

Vzhledem k omezené době vzniku mezi osmičkou a novou devítkou nemůžeme čekat nějaké revoluční změny, ale nicméně solidně propracované novinky tu každopádně jsou. A hlavně – představují výrazný krok vpřed. Zastánci Applu potěší nejen to, že existuje Macová verze, ale i to, že program je optimalizován pro kvalitu displeje Retina. Díky všem výše uvedeným skutečnostem nám nezbývá, než softwaru udělit titul Top produkt 2014.

Pro: Vynikající opravy nedostatků vzniklých použitou technikou

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

Výrobce: DxO Labs

Cena: 99 eur (asi 2 700,- Kč) Standard Edition; 199 eur (asi 5 400,- Kč) Elite Edition

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.