Hlavní navigace

Recenze: DxO OpticsPro 10

23. 1. 2015

Sdílet

 Autor: DxO
Klasické rozdělení fotoeditačních programů mluví o třech skupinách – levný software pro začátečníky, střední, který je finančně dostupný a přitom po něm sáhne i profík, no a samozřejmě i ultra drahé programy, určené prakticky jen ostříleným profesionálům.

DxO OpticsPro 10 se tomuto rozdělené již tradičně vzpírá, částečně proto, že to není v pravém smyslu slova fotoeditor, částečně pak proto, protože za dostupný peníz dostaneme program, nad kterým zajásá i profesionál.

DxO OpticsPro 10

Francouzský výrobce se stále drží své základní filozofie: místo nepřebírné nabídky stovek efektů, filtrů, triků a udělátek najdeme relativně omezený počet nástrojů, které opraví nedostatky a ze solidní fotografie udělají vynikající. Dalo by se říci takový fotoeditační dělnas, který neoslňuje nabídkou, ale tím jak pracuje a samozřejmě také výsledkem.

Program najdeme ve dvou verzích, Essential (99 dolarů) a Elite (149 dolarů), rozdíly jsou celkem pochopitelně ve výbavě. Levnější verze nemá algoritmus pro snižování šumu, ovlivňování kontrastu Clear View a řadu dalších funkcí. Co se změnilo je cenová politika – programy se liší cenou podle vybavení, ale v obou případech získáme podporu všech fotoaparátů a objektivů. Firmě prostě došlo, že rozlišit mezi výbavou profíka a slušného amatéra je stále těžší a těžší. Pro aktivaci programu se sice stále musíme u firmy přihlásit, což je vlastně povinná registrace a zároveň i mírný opruz.

DxO OpticsPro 10

V programu najdeme pár klasických fotoeditačních kroků, ale v těch síla není. Ta je v opravách problémů, které na snímku vytvoří buď samotný aparát, nebo jeho optika. Program je orientovaný na ostřílené profíky, takže pokud snímek skutečně pohnojíme, od OptixPro 10 zázraky čekat nemůžeme. Nicméně doba, kdy byl tento software především vynikajícím konventorem RAW, je již několik verzí pryč a v posledních letech se firma zaměřuje na základní problémy pronásledující digitálních fotografie – šum, dynamický rozsah a zkreslení dané objektivy.

Základní princip zůstává stejný. Po výběru obrázku přejdeme do editačního modu Process, zvolíme patřičné nástroje na pravé straně monitoru a můžeme pracovat. Co je v nové verzi nového? Redukce šumu byla novinkou v devítce a fungovala báječně. Problémem ale byla rychlost. Ta byla tentokrát vylepšena, podle některých testů až pětkrát. Závodník to sice stále není, ale rozdíl je nepochybný. Program si vždy zakládal na rozsáhlé databázi objektivů, což umožňuje napravovat optické chyby. Mezi údaje patří i ohnisko, takže zaostřování může být aplikováno dynamicky. Nástroj nástroj Smart Lighting, který nám umožní pohrát si se stíny, se také objevil již v minulé verzi, tentokrát jsou jeho možnosti mnohem razantnější, stále ovšem při zachování realistických výsledků.

DxO OpticsPro 10

Nový filtr ClearView má podobnou roli, ale je určen spíše pro odstraňování mlhy nebo oparu. V praxi to zvyšuje kontrast v oblastech, kde je to potřeba, což se projeví zejména u mraků a krajiny v dálce. Nástroj se pokusí vytvořit hloubkovou mapu fotografie, následně pak kontoluje každý pixel a koriguje snížení kontrastu a saturace způsobené vzdáleností. Výsledky jsou nepochybné a námaha minimální.

Zajímavá je i podpora formátu DNG. Ta sice byla i dříve, ale pouze pro formát pocházející přímo z fotoaparátů. Tentokrát jde i o snímky upravené programy Adobe.

Verdikt

Top produktStejně jako v minulosti platí, že DxO OpticsPro není fotoeditor v pravém smyslu tohoto slova a řadu efektů dokážeme jinde rychleji. Ostatně na nějaké revoluční efekty si software ani nehraje, je to prostě program který zvládne všechno důležité, a hlavně to zvládne proklatě dobře. Proto bude DxO Optics Pro 10 důležitou součástí softwarové výbavy každého profesionála. Oproti minulé verzi jsme nenašli gigantické revoluční změny, nicméně prospěšných novinek je zde rozhodně dost. A kde není novinka, je alespoň výrazně zvýšení rychlosti nebo samotné funkce. Program je výrazně rychlejší a práce s ním příjemnější.

Pro: Optimální vylepšení fotografií

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

CS24

Výrobce: DxO Labs

Cena: 99/149 dolarů (asi 2 - 3 tisíce korun; dle verze)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.