Hlavní navigace

Recenze: Dynamic Auto-Painter x64 Pro

17. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Mediachance
Kanadská společnost Mediachance, kterou před lety založil a které dodnes softwarově kraluje Roman Voska, rozšířila nabídku o profesionální verzi svého programu Dynamic Auto-Painter.

Jedná o software, který fotografii převede malovaný obrázek, takže by se chtělo zvolat „jednoúčelová utilitka“, nicméně robustnost a skutečně bohatá nabídka technik a dodatečných zpracování mluví o něčem jiném.

Každý, kdo má na počítači naistalovaný nějaký kvalitnější fotoeditor, bude dobře vědět, že v každém bude nějaký filtr, který nám fotografii sestřenice Mařky upraví tak, jak by to spáchal sám nešťastný Vincent van Gogh. Sice by toho absintu musel v sobě mít konev, ale náznaky tam budou. Slabá kvalita podobných aplikací přispívá k tomu, že jsou na pokraji zájmu a samotný program tak vypadá jako samoúčelná exhibice programátora.Tak tomu ale opravdu není, tohle skutečně není běžná aplikace pro převod fotografie na „malbu“. Místo přeměny pixelů, DAP použije data z fotografie jako návod jak scénu opravdu nakreslit. Voskovi se tady podařilo připravit opravdu účinný nástroj, ve kterém si sice také vybíráme malířský styl (spíše podle hlavních představitelů nežli podle názvů, navíc je dost místa a času na seznámení se s technikou, hlavním využitím a potenciálním výsledkem), ale hlavní jádro programu je v dalším výběru. Nastavení parametrů je více než bohaté, vedle „samozřejmostí“ jako je šířka štětce nebo počet tahů ještě vybíráme poklad, jeho navlhčení a materiál, maskování nebo jas barev.

Dynamic Auto-Painter

Samotný proces vzniku malby je zajímavý, nejdřív se vybraná fotografie změní na bílé plátno a najednou začnou přibývat tahy štětcem. Počet tahů si sice můžeme nastavit, ale je to číslo minimální, software maká tak dlouho, dokud jej nezastavíme. Výsledek je překvapující, obrázek vypadá jako malba nejen z dálky, ale i při pohledu zblízka nebo při větším zvětšení.

Při nastavování typu malby samozřejmě najdeme obligátního Vincenta, ale často se jedná i o méně známé umělce, jakými jsou třeba Klimt nebo Camille. Nastavit můžeme i stupeň realismu, pokud zatáhneme za „Impress“, můžeme se na konci divit. U masek můžeme některá místa rozmazat, zaostřit nebo naopak zcela vymazat

Verze Pro nabízí vedle větší nabídky funkcí a stylů také 64bitovou podporu a možnost HD, která umožní maximální pozornost detailům, což se bude hodit zejména v případě, že sázíme na realismus. Navíc si můžeme detailně pohrát i plátnem, včetně nerovností, zaschlé barvy či jemného poškrábání.

VerdiktTOP PRODUKT

Je jasné, že ani profesionální verze softwaru Dynamic Auto-Painter není něčím, bez čehož bychom nemohli žít. Ale pokud bereme fotografování a následné úpravy vážně a chceme se alespoň někdy dostat za hranice nabídky konvenčních fotoeditorů, bude DAP Pro důležitým a zajímavým doplňkem sbírky. Cena 99 dolarů sice není žádná lidovka, ale banku také nezbourá.

Celkem: 95 procent

Pro: Zajímavé výsledky, jednoduché ovládání
Proti: Nic

Výrobce: Mediachance

CS24

Cena: 99 dolarů (asi 2 000,- Kč)


 

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.