Hlavní navigace

Recenze: easyHDR Pro

24. 5. 2010

Sdílet

Program easyHDR Pro přichází ze softwarově málo známého Polska.

Program easyHDR Pro přichází ze softwarově málo známého Polska. Stejně jako u podobných softwarů tohoto typu, také zde se jedná o úlitbu momentálně snad nejpopulárnější počítačové úpravy digitálních fotografií. Profesionální fotografové a grafici sice HDR (High Dynamic Range) hlasitě nenávidí, ale potajmu mnohdy stejně používají. U amatérů je tomu jinak, ti jsou nadšeni a pokud si dnes začnete prohlížet nějaký fotoserver (např. Flickr), nahrne se na vás záplava obrázků upravených právě tímto způsobem. Pravdou je, že pro HDR platí zhruba totéž co pro oheň, tedy staré známé „Dobrý sluha, ale zlý pán“.

 

easyHDR Pro

 

Také tento program upřednostňuje práci s několika snímky současně. Rozdíly v hodnotě expozice (tzv. EV) dosáhneme řadou způsobů, od vytvoření více snímků s různou expozicí až po změnu ISO. Použití stativu je sice optimální, program ale obsahuje také algoritmus, který si poradí s drobnými posuny v případě, že fotíme z ruky.

Vedle klasické úpravy HDR je zde i „záložní“ technologie LDR, použitá spíše v případě jediné fotografie. Ne vždy máte snímků k dispozici několik, navíc ne každý snímek má natolik široký dynamický rozsah, že by se několik snímků prosadilo. Můžete tedy tak trochu „podvádět“.

 

easyHDR Pro

 

Samotné ovládání není nijak mimořádně uživatelsky přívětivé, ale brzy si na něj zvyknete, výsledné úpravy totiž svou kvalitou příjemně překvapí. Mezi výhody patří dostupnost celé řady jazykových mutací, s češtinou ale zatím počítat nemůžete. Pochválit je nutné také velice solidní cenu 30 euro (800 Kč) a dnes již málokdy vídanou podporu všech operačních systémů Windows od již archaických 2000. Naopak spokojeni určitě nebudeme s malou rychlostí  zpracování a pokud pracujeme s fotografiemi s velikostí kolem 40 MB, můžeme si při jejich zpracovávání odskakovat.

Verdikt:

Jedná se o program, který s přihlédnutím ke svému mládí (první verze se objevila teprve v roce 2006 a i teď se jedná teprve o verzi 1.7) potřebuje ještě v mnoha ohledech vyladit. Prostě neurazí, ale ani nenadchne.

Hodnocení: 55%

Zapůjčil: www.easyhdr.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.