Hlavní navigace

Recenze: Eltrinex HD-1000

21. 12. 2008

Sdílet

Společnost Eltrinex chce se svým produktem HD-1000 najít mezeru na trhu mezi maličkými video/mp3 přehrávači typu iPod Touch a většími multimediálními přenosnými DVD playery.

CS24

Společnost Eltrinex chce se svým PMP (Kapesní multimediální zařízení) HD-1000 najít mezeru na trhu mezi maličkými video/mp3 přehrávači typu iPod Touch a většími multimediálními přenosnými DVD playery. K tomu, aby se to povedlo, bude ovšem nutné ujít ještě pořádný kus cesty.


HD-1000 je kapesní multimediální zařízení - audio a video přehrávač/rekordér kombinovaný s fotobankou. My jsme testovali verzi s kapacitou 500 GB, na trhu jsou však rovněž k dostání verze s kapacitou 120, 250 a 320 GB.

Design

Už na první pohled po rozbalení krabice pochopíte, že rozměry 148 x 76 x 27 mm a hmotnost 328 gramů rozhodně neodpovídají označení kapesní přehrávač. Školákům by asi nevadilo hodit si další cihličku do aktovky k učení, otázka ovšem je, jestli se s touto přítěží vypořádá i někdo další. Nejedná se o módní a vyhypovaný iPod Touch do kapsy, ale zároveň nejde ani o přenosný DVD player s obrazovkou srovnatelnou například s notebookem. HD-1000 lze zkrátka z tohoto pohledu označit za jakýsi hybrid. Z designu není na první ani na druhý pohled moc jasné, na jakou cílovou skupinu Eltrinex míří. Použité materiály sice na dotek působí poměrně solidním dojmem, ale rozhodně nevyvolávají dojem žádného velkého luxusu. Na mladší koncové uživatele zase přístroj zapůsobí až zbytečně unyle. Pokud si HD-1000 přidáte i s kabeláží do tašky s notebookem, rozhodně nárůst hmotnosti zaznamenáte.

Ovládání a komunikace

Ovládání HD-1000 je skutečně jednoduché, troufáme si s trochou nadsázky tvrdit, že by je pravděpodobně pochopila během dvou až tří minut každá druhá babička. Čtyři tlačítka na pravé straně od displeje s pětisměrným joystickem uprostřed jsou poměrně klasickým ovládacím prvkem a nenutí vás učit se nic nového. Na horní straně je pak umístěna dvojice slotů na paměťové karty (CF, MS, SD, SDHC, MMC), video vstup/výstup a klasický sluchátkový 3,5 mm Jack. Vstup pro nabíječku je vyveden na spodní straně přístroje, což vás nepříjemně překvapí ve chvíli, kdy si budete chtít HD-1000 pustit v posteli a zároveň nabíjet. S počítačem si přístroj propojíte přes miniUSB.

Funkce

Zařízení si poradí s většinou v současnosti používaných multimediálních formátů. Obrázky si v klidu můžete prohlížet v provedení JPEG, TIFF, BMP, GIF i RAW. Audiopřehrávač zvládne MP3, WMA, WAV, AAC a příjemným překvapením je rovněž podpora OGG. Videopřehrávač si poradí s Motion-JPEG, AVI, MOV, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 a Xvid.

Práci se soubory lze hravě pochopitelná na první pokus, žádné větší překvapení vás nečeká. Menší problém jsme zaznamenali u souborů s delšími názvy - nebyli jsme schopni přijít na možnost, jak si delší název jakýmkoliv způsobem nechat zobrazit.


U prohlížení fotek zaujme rychlá odezva, i když se jedná o datově objemné soubory. Fotky můžete klasicky zvětšovat, rotovat, spuštět slideshow.

Nepřekvapí ani práce s audiem a videem. S titulky k filmům si přehrávač poradí bez problémů a bát se nemusíte ani o jejich čitelnost.

Vedle přehrávacích funkcí můžete HD-1000 použít také jaké jako obří diktafon (buď přes vestavěný mikrofon, nebo přes vstup line-in). HD-1000 lze využít také jako domácí videorekordér. Nahrávat v tomto případě zkuste přímo z televize, nebo DVD playeru pomocí AV-OUT výstupu. Velkým minusem je v tomto případě ovšem absence video výstupu.

Poslední funkcí je FM rádio s možností uložení 2x9 stanic. I z rádia opět můžete rovnou nahrávat na disk, nicméně musíte mít velké štěstí na signál, aby výsledná kvalita souboru za něco stála.

Verdikt:

Ačkoliv nemá HD-1000 žádné větší mouchy, které by se mu daly vytknout, co se funkcí a používání týče, nepochopili jsme, proč bychom si ho (kromě 500GB kapacity) měli koupit na úkor například PSP, iPod Touch, nebo vlastně jakéhokoliv nového chytrého telefonu (což není problém pouze HD-1000, ale celého segmentu PMP).

Cena: 10 990 Kč s DPH

Zapůjčil: EMPEI s.r.o., www.empei.cz

- - Jakub Svoboda