Hlavní navigace

Recenze: Epson Artisan 800

8. 12. 2008

Sdílet

Epson Artisan 800 je multifunkční zařízení, které kromě základních schopností inkoustového tisku, skenování, kopírování a faxování zvládá tisk přímo na optické disky jako jsou CD-R nebo DVD-R.

CS24

Epson Artisan 800 je designově podobný multifunkčním zařízením stejné značky řady WorkForce. Jedná se o atraktivní kousek zpracovaný v kombinaci lesklé a matné černé s přechody do stříbrné. Prvkem, který Artisan 800 nejvíce odlišuje od ostatních, je velká dotykový panel o velikosti 7,8 palce v přední části přístroje, která vám umožní navigování v menu a nastaveních, vytáčet čísla faxu, a prohlížet a přímo na 3,5 palcovém displeji editovat náhledy fotografií umístěných na vložených kartách z fotoaparátů či na USB flash discích. Zařízení můžete ke svému počítači připojit přes USB 2.0, Ethernet, nebo bezdrátovou síť 802.11g.

Artisan disponuje dvěma zásobníky papíru, z nichž jeden zvládne až 120 listů formátu A4, další slouží k „uskladnění“ foto papíru o rozměrech buď 10 x 15 nebo 13 x 18 cm. Můžete si určit, zda budete tisknout na malý papír, či preferujete klasický dokument, a tiskárna si sama vybere vhodnou velikost papíru. Samotné zásobníky ovšem vypadají dost chatrně, stejně jako plastový „tácek“, na který vyjíždí hotové výtisky.

Scanner má maximální optické rozlišení 4 800 dpi, skenovací plocha je potom velikosti A4. Dokumenty standardních rozměrů lze v maximálním počtu 30 kusů umístit do speciálního dávkovače vestavěného do víka přístroje. Přestože Artisanu 800 chybí 48bitový výstup, naše testovací skeny měly velmi dobrou kvalitu, s příjemnými a docela přesnými barvami, občas majícími tendenci mírně přecházet do červené a postrádajícími nějaké detaily stínů v tmavších oblastech.

Užitečnými tlačítky si navolíte uložení scanu do souboru obrázku, odeslání do vašeho e-mailového programu, uložení skenu do formátu PDF, nebo skenování textu pomocí OCR programu, který je součástí balení. Skenování dokumentu v rozlišení 600 dpi trvalo v průměru 30 sekund při připojení přes USB 2.0.

Tisk textu na běžný papír nemůžeme označit jako laserově ostrý, ale kvalita tisku a kopírování fotografií jistě oslní každého nadšeného fotoamatéra. Tisk barevných fotografií je totiž opravdu hodně kvalitní, barvy přesně odpovídají barvám vstupu. Tisk na běžný papír již ovšem není tak skvělý – ostrost se ztrácí kvůli vpíjení inkoustu do papíru. Výstupy se samozřejmě nedají srovnávat s laserovými tiskárnami, nicméně text je pořád bez problémů čitelný. Stejných výsledků jako u tisku fotografií a tištěného textu jsme se dobrali i při kopírování. Vytištění prvního papíru s běžným textem a tabulkou nám při testování trvalo 13 sekund, při testu s 10stránkovým dokumentem ve Wordu vyšel celkový čas na 1 minutu 22 sekund.

Vestavěný faxovací přístroj vám umožní odesílat a přijímat monochromatické či barevné faxy, využívá 33,6 Kb modem a je schopen uložit do paměti až 180 stránek nebo 60 nejpoužívanějších čísel pro rychlé vytáčení.

Vlastnosti

Rozlišení tisku: 5760 x 1440 dpi, optické rozlišení scanneru: 4800dpi, maximální hloubka skenování (výstup): 24 bit, připojení: USB 2.0, 10/100 ethernet, wi-fi 802.11 b/g kompatibilní s n; Velikosti papíru: dopisní, A4, hmotnost: 5,6kg, rozměry: 229 x 493 x 386 mm, kapacita papíru: 100 kusů, 7,8palcový dotykový panel s 3,5 palcovým displejem pro prohlížení.

Verdikt

O Epsonu Artisan 800 má smysl vážně uvažovat, pokud potřebujete zařízení hlavně pro tisk fotografií, kopírování a scanner. Tisk běžných dokumentů není v dané kategorii ničím převratným, je ovšem dostačující běžnému použití pro osobní účely. Plně funkční fax a možnosti připojení k síti jsou docela vítanými doplňky. Ovšem pokud se obejdete bez faxu, automatického dávkovače dokumentů a šikovné dotykové obrazovky, potom si vystačíte s jinak identickým Artisanem 700, který přirozeně stojí méně.

- - Pavel Kreuziger, James Galbraith