Hlavní navigace

Recenze: Evolve CoolTraxx 3D

2. 10. 2009

Sdílet

V průběhu letních měsíců jsme měli tu možnost věnovat se rozsáhlejším testům automobilových navigací nejen na území ČR, ale také v rámci celé Evropy. Jedním z produktů, které jsme s sebou vzali na cesty a podrobili je extenzivnějšímu testování, byla GPS navigace Evolve CoolTraxx 3D.

Evolve CoolTraxx 3D

 

Tělo přístroje je vyhotoveno v umírněném černém designu s pogumovaným povrchem a vyznačuje se kompaktními rozměry (90 x 75 x 19 mm) i hmotností (150g). Dílenské zpracování sice není zcela vynikající, ale v dané cenové kategorii k němu nemůžeme mít vážnější výhrady. Nejzajímavější novinkou, která odlišuje CoolTraxx 3D od jeho předchůdců, je zobrazení významných objektů na mapě ve 3D. Pokud tedy budete cestovat například po centru Prahy, uvidíte nejznámější budovy a památky zobrazeny v podobě malých 3D modelů tak, jak skutečně vypadají. Důraz na třetí rozměr je kladen také u mimoúrovňového křížení vozovek, mostů, nadjezdů nebo podjezdů. Přestože se na první pohled jedná o drobnosti, může vám tato funkce pomoci s orientací v místech, která neznáte.

Mapovým podkladům společnosti TeleAtlas v kooperaci s navigačním software iGo 8 3D od firmy Nav N Go toho nelze obecně příliš mnoho vytknout. Věrnost map a šíři pokrytí terénu jsme shledali dostatečnými a v rámci možností daných zpožděním při vytváření podkladů také odpovídajícími skutečnosti. V případě cest do poněkud exotičtějších destinací se však připravte na to, že CoolTraxx 3D v některých zemích mapuje pouze hlavní tahy, hledání vesnice se třemi chalupami v rumunských horách se tak může stát věcí poměrně obtížnou. Jedna univerzální rada zde však zaznít musí: pokud si chcete ušetřit spoustu starostí a najetých kilometrů, ujistěte se, že pravidelně aktualizujete mapové podklady (www.naviextras.com).

Rovněž dle našich zkušeností příliš nedoporučujeme plánování trasy v režimu „ekonomická“ – peníze, které možná ušetříte na benzínu, totiž s vysokou pravděpodobností obratem zaplatíte za opravu podvozku, který bude zdecimován provozem na polních cestách, na něž vás tento provozní mód s oblibou zavede. Jedná se však spíše o vlastnost map dostupných pro oblasti jižní a východní Evropy, v západní části kontinentu vás navigace silnicemi třetí třídy naštěstí  ani v ekonomickém módu vláčet nebude.

Evolve CoolTraxx 3DCoolTraxx3D dokáže kromě svého primárního účelu také přehrávat hudbu a video, nechybí ani možnost číst elektronické knihy. Tyto funkce považujeme za povedené a užitečné, například na dovolené se může jednat o cenný zdroj zábavy, avšak ocenili bychom poněkud delší výdrž přístroje na baterie.

V průběhu testu jsme zaznamenali dvojí samovolné „zatuhnutí“ přístroje, jež však přisuzujeme extrémním teplotám panujícím v letním čase za čelním sklem automobilu, jež v kombinaci s černou barvou lákající sluneční paprsky  způsobují opravdu intenzivní zahřívání přístroje – dobrou zprávou je, že se zařízení v obou případech velmi rychle vzpamatovalo a začalo opět fungovat.

Držák navigace s přísavkou se v našem testu osvědčil, svoji pozici na čelním skle vozidla uhájil beze ztráty kytičky. Konstrukce držáku v nás však vzbudila obavu, zda po delším používání nedojde k únavě materiálu, jež by vyústila v ulomení záchytných paciček. V průběhu testu se taková domněnka nepotvrdila, držák obstál i při méně šetrném zacházení, ovšem skutečnou trvanlivost materiálu ukáže až čas.

Evolve CoolTraxx 3D


Verdikt: Pokud po GPS navigaci požadujete, aby vám při pořízení neudělala vítr v peněžence, nabídla mapové pokrytí většiny států Evropy a zároveň  oceníte některé doplňkové funkce jako např. přehrávání hudby a videa, může pro vás být  Evolve CoolTraxx zajímavou volbou, zejména pak při zvážení poměru ceny k nabízenému potenciálu.

Hodnocení: 70%

Klady: vynikající poměr cena/výkon, rozsáhlé mapy Evropy v ceně

Zápory: pouze průměrný design

Cena: cca 2600 Kč s DPH

Zapůjčil: Abacus Electric, s.r.o.
www.evolve.cz.

Základní vlastnosti Evolve CoolTraxx 3D

- antireflexní 3,5“ dotykový displej
- normální a expertní režim
- možnost výběru z 28 jazyků a hlasových doprovodů
- kompletní menu v češtině s možností volby jiného jazyka a hlasového doprovodu (muž/žena)
- 2D/3D zobrazení s automatickým přepínáním mezi denním, nočním režimem nebo při průjezdu tunelem
- předdefinované perspektivy a zoomy pohledu
- upozornění na překročení povolené rychlosti
- automatické/ruční přepočítávání trasy
- informace o čase příjezdu, čase zbývajícím, vzdálenosti k cíli a vzdálenosti k další změně směru jízdy
- možnost zadání GPS souřadnic pro navigaci
- tisíce bodů zájmu (POI) - čerpací stanice, služby, nákupy, kultura, zábava, sport, ubytování...
- simulace trasy, itinerář
- výběr tras - ekonomická, rychlá, krátká, výběr komunikací (placené dálnice)
- volitelná kalkulace trasy na základě voleb (auto, taxi, chodec, TIR, autobus)
- zobrazení dálnic, placených dálnic, trajektů, nepevných vozovek atd.

Technické parametry:


* Displej: 3,5" dotykový displej, rozlišení QVGA 320 x 240 pixel
* GPS: SiRF Atlas III Dual Core 372 MHz
* Operační systém: Windows CE 5.0
* Rozměry: 90 mm * 76 mm * 19 mm
* Hmotnost: 140 g
* Paměť: vnitřní 64 MB (dodáván s 2GB SD kartou)
* Baterie: 1 050 mAh
* Připojení: USB 2.0
* Čtečka paměťových karet: SD/SDHC (až 8GB)
* Reproduktor: integrovaný 1W
* Sluchátka: stereo jack 3,5 mm
* Integrovaná anténa (s možností připojení externí antény)

Mapy:

Albánie, Andorra, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Bývalá jugoslávská republika Makedonie, Bělorusko, Chorvatsko, Černá Hora, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gibraltar, Irsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Moldávie, Monako, Nizozemí, Norsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán a Velká Británie*

* Mavigaci jsme testovali na území ČR, Německa, Rakouska, Itálie, Slovinska, Maďarska a Rumunska.

Podpora:

CS24

* Audio: MP3, OGG, WMA9, WAV
* Video: MPEG-2, MPEG-4, AVI , ASF, WMV
* Foto: JPEG, BMP, GIF, PNG
* Ebook - čtečka elektronických knih s podporou českých znaků

Obsah balení: GPS navigace, dotykové pero (uvnitř navigace), držák na přední sklo do auta, nabíječka do auta, 2GB SD karta (uvnitř navigace), ochranný obal, USB kabel, uživatelský manuál, CD-ROM

Výrobce nabízí také novější verzi tohoto produktu, která má mapy přímo ve vnitřní paměti a slot na kartu je volnyýpro vložení až 16GB SDHC karty Doporučená koncová cena tohoto novějšího modelu je 2 850 Kc včetně DPH.