Hlavní navigace

Recenze: Exposure X3

Sdílet

 Autor: Alien Skin Software
Vývoj fotoeditačních programů se po dlouhých letech vývoje dostal do stádia, kdy jsou veškeré základní funkce již dávno dobře pokryty. Najít program, který by neměl prakticky stejné nejběžnější (a tím také pro většinu lidí nejdůležitější) funkce, by dalo dost práce.

Jak tedy pokračovat? Některé firmy se snaží konkurovat nižší cenou, některé zase slibují, že nezavedou nenáviděný systém každoročních splátek. Společnost Alien Skin to se svým programem Exposure 3 myslí vážně, takže se cenově nijak neomezuje a spíše jde cenou přidané hodnoty. Program, který býval jedním z nějoblíbenějších plug-ins pro Photoshop, se dočkal i samostatné verze.

Pracovní plocha dodržuje klasický design, ale pokud to někomu nevyhovuje, jednoduše si ji může změnit k obrazu svému. Výhodou je také to, že si program nehraje na jednotlivé moduly, které práce zdržují.

Program kombinuje tradiční fotoeditor a fotomanažer. Ten zvládne všechno, co potřebujeme. Ti profesionálnější z nás, kteří sekají snímky jako Baťa cvičky a potřebují svižně přenášet fotografie z nejrůznějších periférií na pevný disk přivítají možnost tahat fotky z několika karet současně.  Překvapivě u toho ale fotografie neuvidíme. Výhodou oproti řadě konkurenčních programů je to, že kalatogizace nevyužívá vlastního katalogu, ale pracuje s tím, kde jsme si fotografie uložili sami. Vlastní katalo je fajn tak dlouho, pokud používáme stále stejný program. Pokud ale sami fotografii přesuneme, takový Lightroom ji ztratí a navíc ještě metadata mohou být úplně jinde. Hláška "the file cannot be located" je pro Lightroom stejně proslulá jako je modrá obrazovka smrti pro starší Windows. Ale protože nic není dokonalé, Exposure si alespoň udělá vlastní hierarchii. Zajímavou vychytávkou je možnost posílat soubory do Dropboxu, pokud se propojíme s kamarádem se stejným programem, námi upravované fotografie budou v téměř (podle rychlosti připojení) reálném čase i na jeho straně.

Nicméně hlavním důvodem, proč si Exposure pořídit, je samozřejmě fotoeditace. Vedle všech běžných kroků zde najdeme nástroje pro pokročilou úpravu, včetně úprav zrna nebo vinětování. Panel IR nabízí jemně rozostřený pohled infračervených fotografií, panel Bokeh zase umožní pohrát si s ostřením. Práce s vrstvami je samozřejmostí, využívají se i u portrétních úprav.

Verdikt

Program, který býval jedním z nějoblíbenějších plug-ins pro Photoshop, se dočkal i samostatné verze. Díky svému dědictví je propojenost s Photoshopem i Lightroomem na optimální úrovni. Od dvojky se nová verze dočkala solidních vylepšení. Program využijí spíše profesionální fotografové, především u svatebních fotografií může dobře pracující emulgace zrna připomenout kvalitní fotografie předdigitální doby. Pokud bude firma Alien Skin reagovat na přání zákazníků podobnou rychlostí i v budoucnosti, bude mít konkurence o problémy postaráno.

 

Pro: Synchronizace s Dropboxem

Proti: Některé náročnější kroky jsou pomalé, zejména u formátu RAW

Celkem: 80 procent

CS24

Výrobce: Alien Skin Software

Cena: 149 dolarů (zhruba 3 tisíce korun)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.