Hlavní navigace

Recenze: Externí disky Iomega – půl tera v agresivně vyzývavém i decentně kovovém kabátě

5. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © dell - Fotolia.com
Ať už jde o fotografie z dovolené, dobrou hudbu nebo citlivé informace, digitální data nám již v dnešním světě holt přerůstají přes hlavu a bez dostatečné úložné kapacity se nelze obejít.

Externí disky představují mezi uživateli nejpopulárnější řešení problému s nedostatkem digitální paměti, neboť nabídnou dostatečnou kapacitu, jsou cenově dostupné a především mobilní. Z přenositelnosti plyne požadavek na líbivý vzhled, externí disky se přece jen do značné míry staly módními doplňky. V tomto ohledu se v následující „dvojrecenzi“ podíváme na naprosto odlišné zástupce z produkce americké společnosti Iomega. Skin Red Hot svým vyzývavým vzhledem nadchne náctiletou mládež, Helium Portable Hard Drive pak spíše dospělé jedince hledající decentní eleganci. Pochopitelně nezůstaneme pouze u vzhledu, nýbrž prověříme i ty důležitější parametry, mezi něž patří přenosová rychlost dat, teplota i hlučnost a softwarová výbava.

Nejprve se podíváme na aspekty, v nichž se disky zásadně liší. Jedná se především o designérské zpracování a některé provozní vlastnosti. Následně se zaměříme na rychlostní testování a porovnání disků pomocí několika benchmarků a souborového manažeru.

 

Iomega Skin Hard Drive (Red Hot)

Prvním z testovaných disků je zástupce z řady Skin, jež se vyznačuje „sprejerským“ designem a je dle našeho názoru určen především pro mladší generaci. Do rukou se nám dostal model Red Hot, který se od ostatních zástupců řady Skin (Knock Out a Radical) liší pouze barevným provedením.

skin red hot

Design

Jak už jsme zmínili v úvodu, kromě kapacity uživatelé externí harddisky hodnotí především podle vzhledu, proto tímto parametrem začneme. Šasi disku je vyvedeno v lesklém plastovém provedení s tenkým hliníkovým rámečkem. Přední straně dominuje stylizovaný nápis Skin zasazený na rudý podklad. Zadní strana je potom černá s šedým logem společnosti a čtveřicí gumových nožek. Konektor typu micro USB (typ B) naleznete v horní části levé hrany, na svrchní hraně se potom nachází bílá dioda indikující chod zařízení.

 

Vlastnosti

Disk je z výroby naformátován na souborový systém NTFS, tudíž pakliže neplánujete disk primárně využívat s operačním systémem Windows, budete si jej muset přeformátovat. Ke kapacitě snad není nutné zmiňovat, že Iomega stejně jako všichni ostatní výrobci chápe 1 GB jako 1 000 000 000 B, tudíž opravdová kapacita disku není 500 GB, nýbrž zhruba 465, 76 GB.

Přenosný disk je vybaven technologií Drop Guard, díky níž by měl fungovat i po pádu z výšky maximálně 1,3 metru, o což se stará tlumicí vrstva umístěná uvnitř šasi disku. Výrobce však dodává, že Drop Guard nemusí být stoprocentně účinný a přežití disku není zaručeno. Netřeba zmiňovat, že tuto vlastnost jsme z pochopitelných důvodů otestovat nemohli, přesto dodatečný pasivní bezpečnostní prvek považujeme za jednoznačné pozitivum.

Co se týká běhu disku, za hlučnost i teplotu jej musíme pochválit. Točící se plotny sice slyšet lze, avšak jedná se o jemné šumění, které je bezpečně přehlušeno ventilátory počítače či notebooku. Zvýšení hlukové intenzity jsme si všimli až při testování rychlosti náhodného přístupu k datům, ale nepředbíhejme.

 

Iomega Helium Portable Hard Drive

Druhým testovaným diskem je rovněž půlterabajtový model označený jako Helium. Na první pohled zaujme celokovovým tělem a ostrými hranami. Za zajímavý design si však v tomto případě připlatíte.

helium

Design

Externí disk Helium po stránce designérského zpracování představuje naprostý opak modelu řady Skin. Celé tělo je vyrobeno z hliníku a působí maximálně praktickým leč velmi elegantním dojmem. Hrubá povrchová úprava a přesné geometrické tvarování dotvrzuje platnost pořekadla hlásajícího, že v jednoduchosti je síla. Vyšší hmotnost potom vzbuzuje dojem robustnosti, ačkoliv disk na rozdíl od modelu Skin Red Hot není vybaven technologií Drop Guard. Jedinou výjimkou z přísně pravoúhlého tvarování jsou mírně zaoblené okraje a výlisek „iomega“ na přední straně disku. Přidejte tomuto chladnému elegánovi hrdlo a mohla by se z něj stát velmi pohledná placatka pro kvalitní destilát. Micro USB konektor (typ B) a LED dioda indikující činnost je umístěna na svrchní hraně.

 

Vlastnosti

Společnost Iomega mnohé ze svých výrobků cílí primárně pro využití s operačním systémem MacOS X a disk Helium je jedním z nich. Je totiž z výroby naformátován na souborový systém HFS+, tudíž stejně jako v případě disku Skin Red Hot si jej budete muset pro použití s jinými OS dle libosti přeformátovat. Co se týče výpočtu úložné kapacity, jedná se zde o stejný případ (tedy s čistými 500 GB nepočítejte).

Ve srovnání s rudým diskem Skin nenabízí Helium ochranu proti pádu, data však chrání z jiného úhlu pohledu. Disponuje totiž hardwarovou podporou šifrování standardu 256bit AES, což zajistí bezpečnost dat v případě ztráty či krádeže disku. Ke zprovoznění šifrování budete potřebovat utilitu Iomega Encryption Utility, kterou můžete zdarma stáhnout z webových stránek výrobce.

Z hlediska běhu je disk Helium téměř neslyšitelný a pakliže jej nebudete soustavně zatěžovat vstupně výstupními operacemi, zvýšení teploty na dotek téměř nezaznamenáte. Během testování při vysokém vytížení jsme disk rozehřáli maximálně na 42 °C.

 


Tolik k odlišnostem obou disků. Nyní se podívejme na některé společné vlastnosti a porovnání rychlosti čtení a zápisu a přístupové doby.

 

Obsah balení

V případě obou disků v originální krabici naleznete samotné zařízení, datový kabel s konektorem micro USB (typ B) na jedné straně a dvojicí USB konektorů na straně druhé. Ptáte-li se, nač dva USB konektory, vězte, že se jedná o řešení pro počítače, jež nejsou schopny přes jediný USB port dodat dostatek elektrické energie. V balení rovněž najdete uživatelskou příručku pro rychlé zprovoznění a leták, jenž vám v několika větách představí balík přidružených programů označený jako Iomega Protection Suite. Mrzelo nás jen to, že součástí balení není žádný ochranný obal či pouzdro chránící disk proti mechanickému poškození.

 

Technické parametry

Z hlediska technických specifikací jsou disky totožné. Disponují kapacitou 500 GB, plotny se točí rychlostí 5400 otáček za minutu, podporují standard USB 2.0 a připojit je lze přes rozhraní micro USB (typ B). Oba disky pak samozřejmě podporují technologii SMART umožňující monitorovat fyzický stav zařízení.

 

Software

Mezi předními prodejci externích úložišť je v dnešní době dobrým zvykem vybavit disk softwarem, který se více či méně spolehlivě postará o automatické zálohování dat či ochranu ve formě šifrování. Iomega v tomto ohledu nečiní žádnou výjimku a ke svým produktům nabízí sadu čtyř softwarových nástrojů.

Program v.Clone vám umožní vzít si svůj operační systém kamkoliv s sebou. Nástroj vytvoří bitovou kopii vašeho systémového oddílu a uloží ji na externí disk. Pakliže disk později připojíte k jinému PC, na němž je nainstalována kopie v.Clone, můžete ve virtualizovaném prostředí (založeném na upravené verzi virtualizačního nástroje VMware Player) nabootovat do svého systémového oddílu.

Iomega QuikProtect slouží jako automatizovaný zálohovací nástroj, který nabídne základní funkce, jako je plánované zálohování vybraných dat, verzování souborů a šifrování.

Třetím nástrojem je cloudová služba MozyHome OnlineBackup umožňující zálohování dat na internetové úložiště. V rámci bezplatné ochutnávky získáte 2 GB online prostoru, za více místa si však budete muset připlatit. Z našeho hlediska tedy služba nenabídne o mnoho více, srovnáme-li ji například se službou Dropbox, jež v bezplatné verzi poskytuje stejnou kapacitu.

Čtveřici programů uzavírá bezpečnostní balík Trend Micro Internet Security, k němuž v rámci nákupu disku získáte roční licenci.

 

Výkonnostní porovnání

Konečně se dostáváme k prověření rychlosti datových přenosů, jež z našeho pohledu u paměťového zařízení činí ten nejpodstatnější parametr. Pro testování jsme zvolili hned několik nástrojů, abychom vyloučili případnou jednostrannost výsledků. Měření probíhalo s využitím notebooku Lenovo G560 (Intel Core i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, USB 2.0, HDD Western Digital WD500BEVT 500 GB) v prostředí Windows 7 Home Premium (64bit), kde jsme vsadili na benchmarky HD Tune Pro 4.50, CrystalDiskMark 3.0.1b a reálné testy v souborovém manažeru Total Commander 7.56a a v prostředí linuxové live distribuce PartedMagic (32bit), kde jsme využili oblíbený unixový nástroj hdparm.

 

HD Tune Pro 4.50

Nástroj HD Tune Pro jsme využili pro testování rychlosti čtení, zápisu a rychlosti náhodného přístupu při čtení a zápisu. Zvolili jsme tzv. Full test, který provádí vstupně výstupní operace napříč všemi fyzickými sektory disku, tudíž není výsledek zatížený nepřesnostmi plynoucími z rozdílné rychlosti čtení/zápisu dat v určitém rozsahu logických adres. Benchmark chápe 1 GB jako 1*10^9 B.

Z hlediska rychlosti čtení a zápisu podaly oba disky velmi vyrovnaný výkon. Jak si můžete prohlédnout na grafech níže, zástupce Skin Red Hot dosáhl při čtení i zápisu vyšší průměrné rychlosti. Disk Helium naopak vykazoval kratší přístupovou dobu, avšak při svém běhu potřeboval nepatrně vyšší režii procesoru.

Při testování doby náhodného přístupu k datům při čtení respektive zápisu různě velkých souborů jsme se v případě disku Helium setkali s varovným hlášením upozorňujícím na výskyt fatální chyby při vstupně výstupních operacích. Problém se v tomto testu objevil až při čtení a zápisu souborů o velikosti 1 MB, tudíž jsme za účelem dokončení testu tuto část vynechali (bohužel se musíme přiznat, že jsme podstatu problému neodhalili). U disku Skin Red Hot jsme pak zaznamenali nepříjemné „škvrčení“, které je způsobeno náhlými rychlými přesuny čtecí hlavy po diskové plotně (disk Helium podobný zvuk nevydával).

 

Rychlost čtení - Helium:

helium_hdtunepro_read

Rychlost čtení - Skin Red Hot:

skin_hdtunepro_read

Rychlost zápisu- Helium:

helium_hdtunepro_write

Rychlost zápisu- Skin Red Hot:

skin_hdtunepro_write

 

CrystalDiskMark 3.0.1 x64

Nástroj CrystalDiskMark nám podobně jako HD Tune Pro posloužil pro otestování rychlosti čtení a zápisu dat. Benchmark testuje sekvenční i nesekvenční vstupně výstupní operace. Jak si můžete všimnout v tabulce níže, výsledky testu se od HD Tune Pro mírně liší a hrají naopak ve prospěch disku Helium.

helium_crystalskin_crystal

 

Hdparm

Testování za pomocí benchmarků jsme uzavřeli linuxovým programem hdparm. Jak si můžete všimnout na snímcích obrazovky níže, tuto bitvu po zprůměrování hodnot vyhrál disk Skin Red Hot s výsledkem 32,12 MB/s oproti 30,18 MB/s v podání disku Helium.

 

Rychlost čtení - vlevo: Helium, vpravo: Skin Red Hot

helium_hdparmskin_hdparm

 

Souborový manažer Total Commander

Disky jsme samozřejmě otestovali i formou simulace reálného využití, které jsme stanovili jako zápis/čtení 2 GB MP3 souborů s průměrnou velikostí zhruba 8 MB a zápis/čtení jednoho filmu o velikosti 955 MB. I zde disky podaly velmi vyrovnaný výkon. Nutno zmínit, že reálné výsledky tohoto testu nemusí být zcela objektivní, protože zde svou roli hraje i rychlost interního disku testovacího notebooku.

 

Verdikt

Nezbývá nám, než závěrem říci, že oba testované disky na nás působily velmi dobrým dojmem,a to ať už z hlediska technického zpracování, softwarové výbavy či výkonu. V případě zástupce Helium bychom rádi vyzdvihly opravdu elegantní mezi konkurenčními externími disky neotřelý design, který je však vykoupen poměrně vysokou pořizovací cenou. Jak už jsme zmínili výše, mrzela nás absence ochranného pouzdra, jež by výrobce mohl do balení doplnit, přesto se však s čistým svědomím opovažujeme tvrdit, že tato zařízení představují opravdu solidní volbu.

 

Tabulka výsledků všech testů

tabulka_vysledku

 

Hodnocení: Helium Portable Hard Drive - 85 %, Skin Hard Drive - 85 %

Cena: Helium Portable Hard Drive - 3 392 Kč, Skin Hard Drive - 2 405 Kč (Zdroj: Heureka.cz 5. 1. 2012)

Zapůjčil: Iomega

 

Technické specifikace

Helium Portable Hard Drive

Kapacita: 500 GB

Rozhraní: USB 2.0

Rychlost ploten: 5400 rpm

Indikace běhu: LED dioda

Výchozí souborový systém: HFS+

Rozměry: 12 x 7,7 x 1,5 cm

Hmotnost: 232 g

 

Skin Hard Drive

Kapacita: 500 GB

Rozhraní: USB 2.0

Rychlost ploten: 5400 rpm

Indikace běhu: LED dioda

Výchozí souborový systém: NTFS

CS24

Rozměry: 12 x 8,5 x 1,8 cm

Hmotnost: 164 g