Hlavní navigace

Recenze: Extrarychlík Casio Exilim FH20

27. 3. 2009

Sdílet

Vyzkoušeli jsme, jak v praxi funguje zajímavý EVF ultrazoom Casio Exilim FH20, který nabízí kromě dvacetinásobného optického přiblížení také výborné parametry videa a sekvenčního režimu.

Casio Exilim FH20

Hned na úvod musíme upozornit na to, že recenzovaný model nabízí skutečně zajímavé parametry sekvenčního režimu a také záznamu videa. Tento relativně robustní (važí 483 gramů bez čtveřice AA baterií) model patří do desetimegapixelové kategorie, ovšem efektivně využitelných je "pouze" devět milionů obrazových buněk, takže maximální velikost fotografie má hodnotu 3 456 x 2 592 bodů. Citlivost snímače lze nastavit maximálně na dostatečných ISO 1 600, praktické přitom je, že ISO lze nastavit již od hodnoty 64. Šum je na fotografiích přítomen relativně velmi málo, což hodnotíme jako silně pozitivní skutečnost. Výraznější zrnitost jsme pozorovali až od hodnoty ISO 800.

Casio Exilim EX-FH20Pokud se vrátíme ke zmíněnému sekvenčnímu režimu, tak snímky lze pořizovat rychlostí 40 snímků za sekundu, a to dokonce i v sedmimegapixelovém rozlišení - v praxi jsme tuto kadenci neměli šanci ani přeměřit. K dispozici je celkem sedm rychlostí sekvencí. Řadě uživatelů bude připadat model zajímavý také díky režimu videozáznamu: i v HD kvalitě (1 280 x 720 bodů) je zde totiž dostupná rychlost záznamu 30 snímků za sekundu. V nabídce jsou ovšem i vyšší rychlosti záznamu: pokud si zvolíte rozlišení 224 x 56 bodů, tak lze záznam natáčet extrémně vysokou rychlostí až 1 000 snímků za sekundu.

Exilim FH20 se může pochlubit i výbornou optikou: firemní objektiv totiž umožňuje až dvacetinásobné optické přiblížení, které je vyšperkováno tím, že nejkratší ohnisko začíná na 26 milimetrech (v přepočtu na kinofilm), takže s modelem lze pořizovat širokoúhlé záběry. Velmi solidní je světelnost objektivu (od F2,8 do F4,5). Jako správný ultrazoom je i Exilim FH20 vybaven mechanickým stabilizátorem obrazu, fungujícím na základě jemných posuvů CMOS snímačem. Stabilizace fungovala spolehlivě, co se týká obrazových vad, tak jsme pozorovali jenom velmi mírné soudkovité zkreslení při snímání na nejkratším ohnisku, výraznější byla spíše poduškovitost při nejdelším ohnisku. Bohužel relativně silná byla rovněž chromatická aberace na snímcích (fialové kontury na přechodech tmavších a světlejších částí fotografií).

Nelíbilo se nám, že aktivace jednotlivých expozičních programů (P,A,S,M) jde provést pouze přes menu, což je poměrně zdlouhavé (k dispozici je i celkem 18 přednastavených scén). Za praktické naopak považujeme, že spuštění sekvenčního režimu se provádí přímo z otočného kolečka. Model nabízí také manuální kalibraci teploty bílé. Relativně malý je rozsah závěrky: od jedné sekundy do 1/2000 sekundy. Model FH20 potěšil možností ukládat snímky nejenom ve formátu JPEG, ale také v bezztrátovém RAWu. Bohužel nelze RAW ukládat samostatně, ale pouze v kombinaci RAW+JPEG.

Ještě chceme upozornit na velmi pohodlné komponování s fotoaparátem, zejména díky rychle překreslujícímu
elektronickému hledáčku, kvalitní obraz poskytoval i velký barevný třípalcový LCD displej s vysokým rozlišením (230 400 bodů). Při testování nás potěšilo také velmi rychlé ostření, a to i za zhoršených světelných podmínek - díky přítomnosti přisvětlovací lampy.


Casio Exilim EX-FH20

Snímač: CMOS, 10,2 milionu obrazových buněk
JPEG, RAW, max. 3 456 x 2 592 obrazových bodů
Citlivost: 64 - 1 600 ISO
LCD panel: úhlopříčka 3 palce, rozlišení 230 400 pixelů
Paměť: podpora SD, SDHC a MMC
Napájení: 4x AA baterie
Rozměry: 12,3 x 8,1 x 8,5 cm
Hmotnost: 483 gramů

Cena: 11 500 Kč

 

Klady: sekvenční režim, videozáznam, optická stabilizace, rychlé ostření

Zápory: chromatická aberace, není možné ukládat samostatně RAW (pouze RAW+JPEG)

 

Hodnocení: 75%

Byl pro vás článek přínosný?