Hlavní navigace

Recenze: File Encryption XP

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens – Fotolia.com
Někdo se nad nebezpečím, které nám v dnešní online době hrozí, jen ušklíbne. Jiný se ale snaží zabezpečit na maximum. A právě pro ně je tady program File Encryption XP (plným jménem File Encryption eXtra Protection), který nabízí ukrajinská firma CP Lab.

Šifrovací programy jsou v dnešní nebezpečné době důležitým doplňkem antivirusových softwarů a firewallů. Pravda, pokud někdo používá počítač jen pro email strýci Františkovi, nemá co ukrývat. Většina ostatních ale používá počítač poněkud náročněji – máme na nich firemní data, ať už jsme šéfové nebo prostí zaměstnanci. A to nemluvím o těch, na kterých se uchovávají dopisy milenkám. Zakódovat si soubory nebo celé adresáře sice není obranou proti malwaru nebo phishingu, ale dá nám možnost zablokovat přístup k vybraným souborům. Bude se to hodit nejen v případě, kdy nám někdo ukradne laptop, ale i tam, kde sdílíme pracovní počítač.

Jednou z podobných možností je právě tento software. Program využívá algoritmus Blowfish. S tím přišel v roce 1993 Bruce Schneier a od té doby je to jedním z nejpoužívanějších algoritmů, protože je rychlý, nabízí velice solidní ochranu a nemá žádnou výraznou slabinu.

Celý program vypadá na první pohled jako Windows Explorer. Tím sice grafika neuchvátí, ale zase bude pro většinu uživatelů velice jednoduchá. No a potom si jen vybereme soubory, které potřebujeme zašifrovat, zvolíme heslo a je to. Stejně jednoduše potom otevíráme i zašifrované soubory. Pokud to bereme opravdu vážně, v nabídce je i generátor hesel, ale ty nám napnou paměť na maximum. Při kódování můžeme originální soubory automaticky vymazat. A není to takové to symbolické „mazání“, které nabízejí operační systémy Windows, ale pořádný drtič. Pro každý soubor si navíc můžeme zvolit nové heslo.

Generátor hesel

A pokud nám ani tohle nestačí, můžeme si soubory nebo adresáře uložit ve formátu exe. Stejně tak existuje možnost posílat šifrované soubory emailem, přičemž příjemce pochopitelně musí mít heslo. Pomocí speciální utilitky si můžeme nainstalovat program na USB disk, takže si chráněné soubory nosíme s sebou.

Verdikt

Jedná se o program, který na první pohled neuchvátí. Nicméně práce s nim je jednoduchá a pokud podobnou ochranu potřebujeme, chybu neuděláme. A jelikož cena 29 dolarů je více než příznivá, tak proč nerozšířit svoji softwarovou nabídku?

 

Pro: Rychlost, jednoduchost, cena

Proti: Pomoc je omezena na email

Celkem: 85 procent 

CS24

Výrobce: CP Lab

Cena: 29 USD (asi 650,- Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.